kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
32,4715
EURO
34,7704
ALTIN
2.477,77
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Ahşap Tozuna Maruz Kalmak Kanser Riskini Yüzde 20 Artırıyor

AHŞAP TOZUNUN ETKİLERİNDEN KORUNMAK İÇİN 6 ADIM     Aşırı miktarda ahşap tozuna maruz kalmanın solunum fonksiyon bozukluklarının yanı sıra göz, burun ve boğazda tahriş edici bir etkisi olduğu kabul ediliyor.

Ahşap Tozuna Maruz Kalmak Kanser Riskini Yüzde 20 Artırıyor
22.06.2022 11:00
225
A+
A-

AHŞAP TOZUNUN ETKİLERİNDEN KORUNMAK İÇİN 6 ADIM

 

 

Aşırı miktarda ahşap tozuna maruz kalmanın solunum fonksiyon bozukluklarının yanı sıra göz, burun ve boğazda tahriş edici bir etkisi olduğu kabul ediliyor. Yapılan araştırmalar da bu duruma maruz kalmanın akciğer kanserine yakalanma riskini 20 oranında artırdığını gösteriyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın ahşap tozunun insanlar için kanserojen olduğunu doğruladığını aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, ağaç ve orman ürünleri sanayisinde çalışanların sağlık risklerinden korunabilmeleri için gereken 6 önlemi paylaşıyor.

 

Mobilya, MDF, parke, kağıt, kereste gibi birçok ürünün üretiminde kullanılan ahşap hammaddeler, üretim esnasında ortaya çıkan tozla birlikte bu endüstrilerin çalışanlarında birçok hastalığa yol açıyor. Özellikle ağaç işleme süreçlerinde yayılan tozlar solunum yollarında fonksiyon bozukluklarına sebep olurken, üzerinde barındırdığı küf, mantar ve doğal kimyasal türleri de kilo kaybı, halsizlik ve kramp gibi birçok sağlık sorunu oluşturuyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın ahşap tozunun insanlar için kanserojen etkisini doğruladığını paylaşan Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan farklı araştırmalarda da ahşap tozuna maruz kalmanın özellikle akciğer kanserine yakalanma riskini en az 20 oranında artırdığı sonucuna ulaşıldığını aktarıyor. Şengül, ahşap işleme süreçlerinin yer aldığı mobilya, dekorasyon, inşaat gibi endüstrilerdeki şirketler ve çalışanları için alınması gereken güvenlik önlemlerini paylaşıyor.

 

Bilinçlenme, Tehditleri Ortadan Kaldırmanın İlk Adımı

 

Ahşap, kesilmesi ve işlenmesi süreçleri boyunca maruz kalmanın süresine ve düzeyine bağlı olarak birtakım sağlık sorunlarına yol açabilecek kadar toz üretiyor. Yine de sektör çalışanlarının riski yalnızca talaş ve tozun kendisinden değil. Ağaç yüzeyinde büyüyen küf ve mantar gibi biyolojik organizmalar ve bazı ürünlerin işlenmesinde kullanılan kimyasallar da kilo kaybı, sersemlik ve kramplar gibi ciddi boyutlara ulaşabilecek birçok sağlık sorunu ortaya çıkarıyor. Bu noktada şirketlerin tehditleri analiz edip olası risklere karşı güvenlik önlemlerini hayata geçirmelerinin kritik önemini vurgulayan Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, ilk önce kurumsal bilincin geliştirilmesi gerektiğini, bu gelişim sonucunda da çalışanların bilgilendirilmesi gerektiğini aktarıyor. Şengül, toz oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilecek aletlerin seçilmesinden bireysel temizlenme prosedürlerine kadar olası sağlık risklerini önleyebilecek çeşitli güvenlik önlemlerini sıralıyor.

 

1. Mümkünse farklı bir ahşap türüne geçilebilir. Çalışan sağlığı gözetilerek, ahşabın kullanılacağı endüstriye ve ürüne bağlı olarak bilinen sağlık etkileri olmayan ya da daha az bilinen bir ahşap türüne geçiş yapmak değerlendirilebilir. 

 

2. Toz emici özellikli aşındırıcı makinalar kullanın. İş ekipmanları her gün gelişim gösteriyor. Çalışanların sağlığı için kullanılan ahşap türüne uygun olarak toz emici özellikli aşındırıcı makinalar kullanmak sağlık sorunlarını büyük ölçüde azaltabilir. Ekipmanların bakımlarının düzenli yapıldığından ve ömrünü devam ettirdiğinden emin olun, keskinliğini yitirmesi demek daha çok odunla temas ve daha fazla toz oluşumu anlamına gelecektir.

 

3. Uygun havalandırma sistemine geçin. En çok solunum yollarının risk altında olduğu ahşap endüstrilerinde, yüksek verimli olan ve çalışma ortamına en uygun havalandırma sistemlerinin kullanımı çok ciddi önem arz ediyor.

 

4. Temizlikte vakumlama ve ıslak temizleme gibi uygulamalar yapın. Çalışma alanlarının temizliği sırasında yerleşmiş tozlar kesinlikle üflenmemeli, vakumlama ya da ıslak temizleme gibi tozların havada uçuşmasına mümkün olduğunca azaltacak tekniklerden faydalanılmalı.

 

5. Bireysel hijyene ve korumaya özen gösterin. Çalışma süresi boyunca uygun filtreli solunum koruyucu maskeler, göz koruyucular ve tulumlar mutlaka kullanılmalı. Cilde yapışan tozdan kurtulmak için duş almak ise en kesin temizlik çözümü olacaktır. Ahşap tozları çamaşırlara da bulaşarak devamlı cilt teması olacağı için iş kıyafetleri kısa aralıklarla mutlaka yıkanmalı.

 

6. Prosedür kontrolleri önemli. İşin tehditleri ve bu tehditlerle ilişkili riskleri azaltmak için atılabilecek adımlar belirlenmeli. Belirlenen süreçler ve prosedürler de çalışanlara mutlaka aktarılıp bilinçlendirilmeli, güvenlik kılavuzları ve yönergelerle desteklenmeli.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.