kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

En Sık Yapılan Diyet Hataları

En Sık Yapılan Diyet Hataları
31.05.2022 07:00 | Son Güncellenme: 31.05.2022 00:55
483
A+
A-

Pek çok insan hayatının bir bölümünde muhakkak diyet yapmıştır. Hemen kilo vermek adına kulaktan duyulma bilgileri denemiş ve kilo vermiş olabilirsiniz ama bu kilolar hemen geri döner. Çoğu zaman, hızlı kilo vermek için yanlış diyet uyguluyor olabilirsiniz. Veya diyete bağlı kalmanıza rağmen, yeterince hızlı kilo vermediğinizi hissedebilirsiniz. Ne kadar sağlıklı beslenirseniz veya ne sıklıkta egzersiz yaparsanız yapın, birçok insan aynı diyet hatalarını yapar. Bu hatalar sadece diyet yaparak bizi yoran ve dikkatimizi dağıtan amaçsız uğraşlar olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığımızı bozarken kilo almamıza da neden olabilir. Bu yazımızda, en sık yapılan diyet hataları hakkında bilgi vereceğiz. 

Yemekleri Yağsız Yapmak 

Çoğu hücre zarı ve hormon yağdan yapılır. Hücrelerin ve vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için diyette yüksek kaliteli yağlar bulunmalıdır. Yağsız yemek yemek ve yeterince yağ tüketmemek metabolizmanızı yavaşlatmasının ve kilo vermenizi zorlaştırmasının sebeplerinden biridir. Yağsız salata yemek, yağda çözünen (A, D, E, K) vitaminlerin emilimini engellediği için diyet sırasında vitamin ve mineral alımını azaltabilir. Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar vücudunuzun ihtiyaç duyduğu uçucu yağları elde etmek için tüketilmelidir. Bunun yanında diyette yeteri kadar yağ tüketmek tokluk hissinin artmasını sağlayacaktır. 

Çok Fazla Limon Tüketmek 

Hiçbir yiyecek tek başına yağ yakamaz. Tek başına sirke veya limon tüketmek de yağ yakmaz. Limonlu veya sirkeli su yüksek alkaliliğe sahiptir ve metabolizmanızı biraz da olsa hızlandırabilir. Uzun süre limonlu su veya sirkeli su içmek, mide sorunlarına yol açabilecek aroma yayma olasılığı daha yüksektir. Bu besinleri içmek yerine salataya limon ve sirke eklemek daha iyi bir seçenek olabilir. 

Çok Fazla Light Ürünler Tüketmek 

Tüm yiyecekler gibi, light ürünler kalori içerir. Light ürünler diğer yiyeceklerden daha az kaloriye sahip olsa da bunları gelişigüzel tüketmek kilo alımına neden olabilir. Unutulmamalıdır ki beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tüketmek karbonhidrat alımına neden olabilir. Kepek ekmeği yemenin tek faydası, kan şekerinin daha yavaş yükselmesi ve ekstra lif alımıdır. 

Tek Tip Beslenmek 

Kilo vermek için sadece sebze ve meyve yemenin sakıncası olduğu gibi, protein ağırlıklı beslenme de bir çeşit yetersiz beslenmedir. Her diyet bir şekilde vitamin, mineral ve kas kaybına neden olur. Aşırı protein alımı vücutta asit kalıntıları bırakabilir ve kemiklerden kalsiyumun kaybolmasına neden olarak böbrekleri zorlar ve bağırsak florasının kötüleşmesine neden olur. Bu diyette ilk başta kilo kaybı kısa olsa da bir süre sonra metabolizma yavaşlar ve kilo verme durur. 

Meyve Tüketmemek 

Meyveler çok fazla şeker içerir, ancak porsiyonlar halinde yemek gün içinde tüketilmesi gereken karbonhidrat, vitamin ve mineralleri sağlayabilir. Ancak meyvedeki yüksek antioksidan içeriği nedeniyle metabolizmayı hızlandırabilir ve hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Gün içerisinde ara öğün olarak veya ana yemekten sonra tüketmek kilo alımına neden olmaz. Gece geç saatlerde veya gün içinde daha fazla meyve yemenin kilo alımına neden olabileceği unutulmamalıdır. 

En Sık Yapılan Diyet Hataları

En Sık Yapılan Diyet Hataları

Az Su Tüketmek 

Su içmenin ödeme neden olduğu düşüncesinin aksine, gerekli miktarda su alınması vücutta ödem oluşumunu engelleyebilir. Sindirim enzimlerinin işlevi için gerekli olan yetersiz su alımı, sindirim sistemini ve metabolizmayı yavaşlatabilir. Aslında günlük su alımı gerekli değildir ve aşırı çay veya kahve tüketimi vücudun susuz kalmasına, metabolizmanın yavaşlamasına ve şişkinlik yani ödem oluşmasına neden olan etkenlerden biridir. 

Uzun Süre Aç Kalmak 

Öğün atlamak veya uzun süre aç kalmak hızlı kilo vermek için yapılan hatalarından en büyüğüdür. Metabolizma yemekten sonra harekete geçer ve yiyecekleri sindirmek için enerji harcar. Yemek yemekten kaçınmak veya günde 1-2 öğün ile yetinmek metabolizmanızı yavaşlatabilir. Hızlı kilo vermek için yapılan bu hata tam tersi etki yaparak kişinin kilo vermesini engelleyebilir. 

Ekmek Tüketmemek 

Diyette ekmek ve karbonhidrat içeren gıdaların aşırı tüketimi önerilmez. Ancak ekmeği yemek programınızdan tamamen çıkarmanın olumsuz etkileri olabilir. Makarna, bulgur gibi farklı karbonhidrat grupları farkında olmadan diyetten çıkarılan ekmeğin yerini alabilir. Tüm karbonhidratları ekmekle birlikte diyetten çıkarmak kas kaybı riski taşır. Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken ön önemli nokta, ekmek ya da karbonhidrat açısından zengin olan besinlerin tüketim oranıdır. 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.