kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
32,3679
EURO
34,9483
ALTIN
2.325,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kürtaj Ameliyatı Kaç Dakika Sürer?

Kürtaj Ameliyatı Kaç Dakika Sürer?
07.10.2021 13:00 | Son Güncellenme: 06.10.2021 22:56
909
A+
A-

Yasalarımıza göre istenmeyen hamilelik kadının isteği ile hamileliğin 10. haftasına kadar sonlandırılabilir. Kadın evli ise eşinin onayı gerekir ama evli değilse ve 18 yaşından büyükse kendi rızası ile kürtaj yapılır. 18 yaşından küçük kadınlarda ise veli izni gerekir ve bu gibi durumları yetkili makamlara bildirmek gerekiyor. Hamileliğin bebek ya da anne için sakıncalı olması durumlarında (annenin hamileliği sürdüremeyecek kadar hasta olması ya da bebeğin sakat olması) 10. haftadan daha büyük hamileliklerde sonlandırılabilir. Ancak böyle bir durumda birden fazla uzman doktorların heyet kararı alması gerekir. Kürtaj nedir? Kürtaj hangi durumlarda yapılır? Kürtaj ameliyatı kaç dakika sürer? Kürtaj nasıl yapılır? gibi soruların cevapları yazımızın devamında.

Kürtaj Nedir?

Kürtaj, ya da doğru adıyla küretaj rahim içindeki ceninin farklı yöntemleri ile alınmasına küretaj denir. Tıp alanında dilatasyon-küretaj, gebelik terminasyonu veya gebelik sonlandırma olarak geçer. Halk arasındaysa kürtaj (küretaj) ve çocuk aldırma tarzı tabirler ile ifade ediliyor. 

Küretaj tüm rahim içinin temizlenmesi durumudur. Mesela gebe olmayıp anormal ve uzamış adet kanamaları gibi şikayetlerle başvuran hastalara da tem tanı hem de tedavi maksadı ile küretaj tekniği uygulanır.

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

Kürtaj Ameliyatı Kaç Dakika Sürer?

Kürtaj Ameliyatı Kaç Dakika Sürer?

Kürtaj işlemi, çeşitli sebeplerden dolayı uygulanır. Örneğin; istenmeyen bir gebelik söz konusu ise ya da istenilen fakat sağlıksız bir gebelik söz konusu ise uzmanların kararı ile kürtaj gerçekleştirilir. Ceninin kalp atışının durması, gebelikte sakıncalı olan ilaçların kullanımı ya da yüksek dozda radyasyona maruz kalma, boş gebelik ve gebeliğin devam etmesinin annenin hayatını tehlikeye sokacağı durumlarda da kürtaj uygulanır. Çocuk aldırmanın dışında kürtaj rahim kalınlaşması olan kadınlarda, anormal vajinal kanaması olan kadınlarda kanamayı durdurmak ve doku tanısı elde etmek ve rahim kanseri teşhisi koymak adına biyopsi yapılması gerektiği durumlarda da uygulanır.

Kürtaj Ne Zaman Yapılır?

Çocuk aldırma amacıyla yapılan kürtaj işlemlerinde yasal sınır son regl tarihinden itibaren 10 haftayla sınırlıdır. 10. Haftayı geçmiş gebeliklerde, isteğe bağlı olarak gebelik sonlandırma Türkiye’de yasal değildir. Lakin anne adayının gebelikten ötürü yaşadığı hayati tehlikesi olan bir sağlık problemi mevcut ise ya da bebekte herhangi bir sakatlık durumu tespit edilmişse sağlık kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda kürtaj işlemi gerçekleştirilir. 10. haftanın üzerinde yapılan kürtaj işlemine “illegal kürtaj” denir. Peki, kürtaj ameliyatı kaç dakika sürer?

Kürtaj Kaç Dakika Sürer?

Kürtaj Ameliyatı Kaç Dakika Sürer?

Kürtaj Ameliyatı Kaç Dakika Sürer?

Genel olarak kürtaj işlemi 10-15 dakika sürer. Gebeliğin haftası arttıkça işlemin süresi uzar. Anestezi ile gerçekleştirilen kürtaj ameliyatında hastaya uygulanacak olan hafif dozda anestezi ve işlemden sonrasında ise dinlenme süresi vardır. Hastanın kendine gelip klinikten ayrılması için en az 30-45 dakikaya ihtiyacı vardır.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.