kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
32,5981
EURO
34,8100
ALTIN
2.509,08
BIST
9.471,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Masa başı Çalışanları Tehdit Eden 6 Hastalık 

Masa başı Çalışanları Tehdit Eden 6 Hastalık 
01.11.2021 07:00 | Son Güncellenme: 31.10.2021 23:34
523
A+
A-

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arel Gereli, masa başı çalışanları tehdit eden 6 hastalık hakkında  önemli uyarılarda bulundu. 

Her gün bilgisayar kullanmak, akıllı telefonlarla mesajlaşmak, ağırlık kaldırmak gibi yaptığımız şeyler el, kol ve omuz dokularımızda yıpranmalara neden olur. Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde görev yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arel Gereli, genellikle vücudumuzun kas aşınmasını onarabildiğini belirterek, “Ancak sık tekrarlayan hareketler nedeniyle aşınma oranı çok fazla artarsa veya iyileşme tepkisi azalırsa tıpkı kumaşın eskimesi gibi doku bütünlüğü bozulacaktır. Bozulan dokulara göre de vücuttaki hastalıklar şekilleniyor. En önemlisi de bu hastalıkların hepsi birbiriyle ilişkili oluyor, genelde biri başladığında diğer hastalıklarda de onu takip ediyor” diyor. Peki, günümüzde masa başı çalışanları tehdit eden 6 hastalık nedir?

Sinir Sıkışmaları 

Çalışma ortamında bilgisayar ve akıllı telefon gibi cihazları kullanırken uzun süre hareketsizlik veya tekrarlayan kompülsif egzersiz; omuz, dirsek veya bileklerden geçen sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Uzun süre aynı pozisyonda kalmak sinirlerin geçtiği geçide yapışmasına, tekrarlanan hareketler ise bağlı sinirlerin yıpranmasına neden olur. Sıkışan sinirler ağrı, uyuşukluk ve güç kaybı gösterir. 

Nasıl Geçer: Semptomlar başlangıçta cerrahi olmayan yöntemlerle giderilebilse de zamanla kas atrofisi kronikleşecek ve kalıcı hasara yol açabilecektir. İlaç, splintleme, egzersiz, enjeksiyon veya fizik tedavi yoluyla başarılı sonuçlar elde edilebilir. Tedaviye yanıt vermeyen hastalarda cerrahi gevşetme uygundur. 

Tendinit 

Tendinit; el ve kol kaslarımızı hareket ettiren ve bu liflerin kemiklere tutunduğu “tendon” adı verilen liflerin iltihaplanması olarak tanımlanır. Günümüzde bu iltihabın en yaygın nedeni, el ve kol kaslarının sürekli kasılması, örneğin akıllı telefonları sık sık elimizde tutmamız veya bu kasların bilgisayarda yazı yazmak gibi sürekli aynı görevi tekrar etmesidir. Sürekli ve tekrarlayan yükler de kas liflerinde görünmez yırtılmalara neden olabilir. Profesör Doktor Arel Gereli, bu yırtıkların zamanla tendonların kalınlaşmasına ve sertleşmesine neden olabileceğine dikkat çekerek, “Tendinit özellikle sabahları ellerde ve kollarda ağrı olarak kendini gösteriyor. Yavaş ilerleyen bir hastalık olmasına rağmen hastanın yaşamında olumsuz etki gösterebiliyor.  

Nasıl Geçer: Tendinit genellikle sıcak ve soğuk kompres, fizik tedavi, dinlenme ve ağrı kesici gibi cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak ilaca dirençli vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. 

Tetik Parmak 

Uzun süreli tendinit sonrası ellerimize hareket veren kas liflerinin kalınlaşarak içinden geçtikleri kanallara takılmasıdır. Parmak sıkışması, kilitlenme ve ağrı şeklinde kendini gösterir. Tetik parmaklar genellikle uzun yıllar bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda aynı eylemleri gerçekleştiren parmaklarda görülür.  

Nasıl Geçer: Aşırı bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının kısıtlanması ve ilaç tedavisi ile iyileşme sağlanmaktadır. Fakat tedaviye direnç durumunda kanala sıkışan tendonları gevşetme ameliyatı ile kesin çözüm sağlanmaktadır. 

Kireçlenme 

Tüm eklemlerimiz, kıkırdak adı verilen ve harekete yardımcı olan bir yüzey kaplamasından oluşur. Kıkırdak ince yapısına rağmen aslında çok dirençli bir dokudur. Ancak, bir kez yaralandığında kendini iyileştirme yeteneği sınırlıdır. Bilgisayar ve akıllı telefon kullanırken aşırı ve tekrarlayan parmak hareketleri, eklem kıkırdağının yıllar içinde yıpranmasına ve alttaki kemiklerin açığa çıkmasına neden olabilir. Kireçlenme; kemik sürtünmesi, eklem ağrısına neden olur ve sonunda parmakların bükük bir şekilde görünmesine neden olur. 

Nasıl Geçer: Bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının düzenlenmesi, fizik tedavi ve ilaç kullanımına yanıt vermeyen hastalarda ağrıyı gidermek için ilgili eklemlerin cerrahi olarak dondurulması gerekebilir. 

Eklemlerde Kist 

Uzun süre bilgisayar veya akıllı telefon kullanmak gibi ellerimizi sürekli hareket etmeye zorlamak, eklemlerin sertleşmesine ve onları birbirine bağlayan bağların burkulmaya devam etmesine neden olabilir. Bu kronik burkulmalar esneklik kaybına, sınırlı eklem hareketine ve zamanla ağrıya neden olabilir. Zorlayıcı hareketler yapmaya devam ederseniz eklemlerde kistler oluşabilir. Kistler parmak hareketlerinde ağrı ve sabah tutukluğu ile kendini gösterir. 

Nasıl Geçer: Zorlayıcı hareketlerden kaçınmak ve ilaç tedavisi rahatsızlığın giderilmesinde faydalı oluyor, ancak iyileşme uzun sürmektedir. 

Omuz Kası Yırtığı 

Omuz kasları; kolları hareket ettiren ve omuz eklemlerini yerinde tutan kas gruplarını oluşturur. Gün içinde ofise dönüşen bir evde temizlik yapmak veya eşya kaldırmak gibi tekrarlayan hareketlerimiz bu kasları zorlayabilir. Zamanla kaslar kemiklerle olan bağlantılarından uzaklaşacaktır. Kemiğin tutunma noktasındaki yırtık nedeniyle vücudumuzun bu yırtıkları iyileştirme yeteneği sınırlıdır. Yeterince iyileşmeyen yırtık omuz içinde kronik bir yara gibi devamlı ağrımaya ve hareketi de bozarak gündelik hareketi bozarak günlük aktiviteleri kısıtlamaya neden olur. Daha da kötüsü, aktif kullanım devam ettikçe omuz kaslarındaki yırtıklar daha da büyür. 

Nasıl Geçer: Omuz kas yırtıklarında çok açık ve ağrılı bir yırtık yoksa her zaman önce ameliyatsız yöntemler uygulanır. Hastaların büyük çoğunluğu bu şekilde rahatsızlıklarından kurtulmaktadır. Ancak tam kas yırtılması olan veya ameliyatsız yöntemlerle giderilemeyen hastalarda yırtığın onarılması için ameliyat önerilir. 

Alınabilecek Önlemler 

Masa başı Çalışanları Tehdit Eden 6 Hastalık 

Masa başı Çalışanları Tehdit Eden 6 Hastalık

  • Ellerinizi, kollarınızı ve omuzlarınızı gereksiz yere kullanmayın. Unutmayın, gün içinde zaten temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek için sürekli hareket halindelerdir. 
  • Sıkma, ovma veya ağır nesneleri kaldırma gibi tekrarlayan baskılardan kaçının.  
  • Hareketsiz kalmak veya bir şeyi tutmak için tüm kaslarımızın sürekli olarak kasılması gerekir. Bu nedenle ellerinizi, kollarınızı ve omuzlarınızı uzun süre kötü pozisyonlarda hareketsiz tutmayın. Örneğin, telefonu her zaman elinizde tutmayın.  
  • Her yarım saatte bir işten 5 dakika ara verin. Dinlenirken ellerinizi, kollarınızı ve omuzlarınızı tamamen gevşetin. 
  • Her durumda, omuzlarınız geride olacak şekilde vücudunuzu dik tutun. 
  • Günümüz yaşam koşullarında eller, kollar ve omuzlardaki problemler güçsüzlükten değil, genellikle aşırı kullanımdan kaynaklanmaktadır. Egzersiz yapıyorsanız egzersiz alışkanlığınızı düzenleyin, esnekliği ve kas dolaşımını artırın ve egzersizi güçlendirin. 
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.