kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
32,3696
EURO
34,9488
ALTIN
2.325,48
BIST
9.094,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yengeçler Neden Yan Yan Yürür? 

Yengeçler Neden Yan Yan Yürür? 
01.09.2021 07:00 | Son Güncellenme: 31.08.2021 22:56
1.255
A+
A-

Kumsallarda ve kayalık alanlarda yaşan yengeçler ile ilgili dikkatimizi çeken ilk şey yan yan yürüyor olmalarıdır. Peki yengeçler neden yan yan yürür? Bu sorunun cevabını hiç merak ettiniz mi? Eğer bu sorunun cevabını merak ediyorsanız yazımızı okuyarak bu konu hakkında detaylı bir bilgiye sahip olabilirsiniz. 

Yengeçlerin yan yana yürümeleri anatomik yapılarından dolayıdır. Yengeçlerin bacakları sadece yan taraflara doğru büküldüğü için yengeçler yan yan yürümektedir.  Yengeçlerin kasları çifter çifter çalışır, kaslardan biri bacağı çekerken diğer kas devreye girerek antagonistik (karşıt olarak hareket) etmesini sağlayarak yengeçlerin yürümesini gerçekleştirir. 

Yengeçler Neden Yan Yan Yürür? 

Yengeçler Neden Yan Yan Yürür?

Yengeçlerin eklem yapıları farklıdır. Bir yuva içinde yer alan küre şeklinde eklemler yerine esnek kitinle kaplı kancalı tipte eklemlere sahiptirler ve bu yüzden de yalnızca bir eksen doğrultusunda hareket edebilirler. Yengeçlerin sahip olduğu bacak eklem yapıları onların yan yan hareket etmelerine neden olan kısıtlayıcı yapıdadır. Bacaklarının sonunda yer alan keskinlik sayesinde yengeçler pürüzsüz yapıdaki yüzeylere sıkıca yapışabilirler. Bundan dolayı yengeçler düz bir kıyıya kolaylıkla tırmanabilmektedir. 

Yengeçler hem karada hem de denizde yaşayan hayvanlardır. Bundan dolayı arka bacakları yüzmelerine yardımcı olacak şekilde küreksi bir yapıda şekillenmiştir. Bacaklarının birbirine dolanmaması içinde yengeçlerin yan yan yürümesi gerekmektedir. 

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.