kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
32,3862
EURO
35,0429
ALTIN
2.326,30
BIST
9.137,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Yumurtlama Dönemi Belirtileri 

Yumurtlama Dönemi Belirtileri 
14.04.2022 07:00 | Son Güncellenme: 14.04.2022 05:42
2.719
A+
A-

Bebek sahibi olmak isteyen çiftler için en uygun zaman yumurtlama dönemidir. Kadınlar adet döngüsü sırasında hamile kalabilirler. Peki, yumurtalama dönemi nasıl hesaplanır? Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir? 

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır? 

Yumurtlama, adet döngüsü boyunca 28 günde bir düzenli olarak gerçekleşir ve hamile kalmayı planlayan çiftler için çok önemlidir. Yumurta, hormonların etkisi altında olgunlaşır ve erkek germ hücreli sperm ile birleşerek döllendiği fallop tüpüne salınır. Embriyonun oluşmasıyla birlikte hamilelik süreci başlar ve salgılanan hormonlar sayesinde kadın vücudu kendini hazırlamaya başlar. 

Yumurtlama sırasında yumurta döllenmediğinde adet kanaması meydana gelir. Sonuç olarak yumurta ve rahim duvarının kalınlaşan kısmı bir miktar kanla birlikte vajinadan dışarı atılır. Adet döngüsü gibi, yumurtlama her 28 günde bir gerçekleşir. Bazı kadınlar yumurtlama ile ilgili farklı semptomlar yaşasa da bu semptomlar genellikle hamile kalmayı planlamayanlar tarafından fark edilmez. 

Yumurtlamayı hesaplamak için adetin başlangıcı arasındaki gün sayısını bilmek gerekir. Adet kanaması her 21 ila 35 günde bir meydana gelir, kişiden kişiye değişir ve farklı aralıklarla normaldir. Yumurtlama, bir kişinin bir sonraki adet döneminden 14 gün önce gerçekleşir. Yani 28 günde bir adet gören biri için yumurtlama 14. günde gerçekleşir. Her 23 günde bir adet gören kişiler 9. günde yumurtlarlar. Bu nedenle yumurtlamayı doğru bir şekilde hesaplamak için adetler arasındaki gün sayısını doğru bir şekilde belirleyin ve bu sayıdan 14 gün çıkarın. Örneğin adet kanaması arasında 35 gün olan bir kişinin yumurtlamanın hangi gün olacağını belirlemek için yapması gereken işlem 35-14=21 şeklindedir. Bu örneğe dayanarak, bir kişinin 21. günde cinsel ilişkiye girmesi tavsiye edilir. Fakat sperm hücreleri bir kadında yaklaşık 5 gün yaşayabildiği için 21. günden 5 gün önce ve yumurtlamayı takip eden 24 saat cinsel ilişkiye girilerek hamilelik gerçekleşebilir. 

Yumurtlama Döneminin Belirtileri 

Yumurtlama Dönemi Belirtileri 

Yumurtlama Dönemi Belirtileri

Yumurtlama belirtileri her ay düzenli olarak hissedilmese de belirtilerin olmaması yumurtlamadığınız anlamına gelmez. Bazı kadınlar bu semptomları daha yoğun hissedebilirken bazıları hiç hissetmeyebilir. Ovulasyon döneminde kadınlar genellikle alt karınlarında ağrı hissederler. Bu ağrıya yumurtanın olgunlaşması ve folikülün yüzeyinin gerilmesi neden olur ve bazen yumurta fallop tüpüne düştüğünde meydana gelen yanma hissi eşlik eder. Yumurtlama dönemini takip eden kadınların sıklıkla kullandıkları bir diğer yöntem ise sabah uyandıklarında ateşlerini ölçmektir. Bazal vücut sıcaklığı adı verilen ısı, progesteron hormonunun etkisiyle hafifçe artar. Yumurtlamadan sonraki 24 saat içinde normalden yaklaşık 0,5 derece daha yüksektir. Yumurtlama sırasında görülen bir diğer değişiklik ise servikal mukus olarak tanımlanan vajinal salgılarda görülen değişikliktir. Adet döngüsünün ortasına yumurtlama yaklaştıkça, vajinal akıntı artar; pürüzsüz, şeffaf ve uzundur. Yumurtlamanın diğer belirtileri; göğüslerde hassasiyet, libido artışı, karında şişlik, tat ve kokuya duyarlılık, servikal açıklıkta artış. 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.