Konular
Çocuklarda odaklanma sorunu hemen her çocukta görülebilecek sorunlardan biridir. Uzmanlara göre özellikle pandemi dönemi çocuklarda yaşanan bu sorunu daha da belirgin hale getirmiştir.
Odaklanma sorunu değişen yaşam tarzlarımız ile hem çocuklarda hem de yetişkinlerde fazlasıyla arttı. Çocuklarda normal şartlarda bile kolay olmayan odaklanma, evlerde kalmak zorunda olduğumuz zamanlar nedeniyle çocuklar daha sıkılgan ve kolay odaklanamayan hale geldi.
Çocukların bir konuya, bir olaya veya işe uzun süreli dikkatlerini verememe durumu olarak basit şekilde tanımlayabileceğimiz bu sorun çocukların ev ödevlerini tamamlayamamalarına, sınıfta dikkat düzeyleri yüksek ve süreli olarak derslerine adapte olamamalarına neden olabiliyor. Hatta sorunun aşırı olma durumunda çocuklarda bir akış oluşturamama, düşüncelerini odaklayamama, hareket etmeden duramama, hayal dünyasında yaşıyor gibi görünme ve verilen yönergeleri takip etmede zorlanma gibi olumsuz durumlara neden olabiliyor.
Uzmanlara göre bu sorunun aşılması için ailelere büyük görevler düşüyor. Çocuğun odaklanma seviyesini artırmak için ailenin de çocuğa odaklanma seviyesinin artması gerekiyor. Çocuğunuza gerçekleştirmesi veya takip etmesi için bir yönerge verdiğinizde veya fiziksel bir aktiviteye yönlendirdiğinizde sizin de çocuğunuzla birlikte olmanız gerekiyor. Ayrıca çocuğa verilen tüm yönergelerin kısa olması ve net olması da önem taşıyor.
Özellikle ders çalışma, ödevlerini yapma konularında zorlanan çocuklar sadece “ders” kelimesinden bile sıkılabiliyorlar. Bu durumda çocuğun yapması gereken görevleri daha renkli ve onun için zevkli hale getirmek ailelere düşüyor. Ayrıca, zaten kolay dikkati dağılan çocuğun aktivitelerini yapacağı veya ders çalışacağı ortamda dikkatinin daha fazla dağılmasını önlemek için açık TV, tablet vb. gibi teknolojik aletler bulunmaması gerekiyor. Kalabalık ve gürültülü ortamlar da çocukların dikkatini dağıtabiliyor.
Ailelerin unutmaması gereken bir diğer nokta her çocuğun öğrenme ve dikkatini toplama yönteminin farklı olduğudur. Bir çocukta etkili olan öğrenme yöntemi diğer çocukta aynı etkiyi gösteremeyebilir. Bazı çocuklarda bilgi öğrenme pratik uygulama ile gerçekleşirken bazı çocuklarda ise duyarak öğrenme yöntemi işe yarayabilir. Yada bazı çocuklarda bilgi öğrenme görerek gerçekleşebilir. Bu noktada çocuğunu iyi gözlemleyen aileler çocuklarının öğrenme şekillerine göre odaklanma yöntemleri belirleyebilirler.