Konular
Uzun süre yaşamak için kesin bir yöntem olmasa da ömrü uzatan sağlıklı alışkanlıklar üzerinde birçok araştırma yapılmıştır. Sağlıklı beslenme ve yaşam alışkanlıklarına sahip olmanın ömrü uzattığı bilinirken, bazı ipuçlarının da yaşam süresine olumlu etki ettikleri biliniyor.
Bilimselliği kanıtlanmış bu alışkanlıkları edilmeniz, vücut sağlığının yanı sıra akıl sağlığının korunması için de önemlidir.
Bazı internet sitelerinde ömrü kesin uzatan hatta 100 yaşına kadar yaşamanın garanti edildiği asılsız bilgiler paylaşılıyor. Bu tip garantileri hiç kimsenin veremeyeceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Bilinçaltınıza bunu yerleştirmeniz ruh sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla da artan stres bunun tam aksine ömrünün kısalmasına neden olur. Stresin önemli sağlık problemlerinin altında yatan temel nedenlerden biri olduğu unutulmamalıdır.
Hareketli bir yaşam biçimine sahip olmanız, fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı kalmanız için gereklidir. Dolayısıyla organların işlevlerini daha iyi yerine getirmeleri, sizin uzun ömürlü olmanızı tetikleyecek faktörlerden biridir.
Hareketli yaşam biçimine sahip olan kişilerin hastalık ve enfeksiyonlara yakalanma riskleri daha azdır. Dolayısıyla bu kişilerin hastalıklar nedeniyle ilaç kullanma oranları da oldukça düşüktür.
Sonuç olarak vücuda alınan her ilacın bir hastalığı tedavi ederken uzun vadede organları yıprattıkları unutulmamalıdır. Hareketli yaşam sürmek ruhsal açıdan da rahatlama sağlar. Bu da stres ve kaygı gibi ciddi problemleri önlemeye yardımcıdır.
Sağlıklı beslenirken taze ve doğal ürünleri tercih etmek de ömrü uzatan sağlıklı alışkanlıklar arasındadır. Özellikle meyve ve sebze bakımından zengin bir beslenme programına sahip olmanın sağlık üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Bunun taze ürünler ile karşılanmış olması, daha sağlıklı kalmaya neden olur.
Endüstriyel gıdalardan mümkün olduğu kadar kaçınmak sağlıklı kalmanın bir başka yoludur. Deniz ürünleri, sebzeler ve meyveler taze olarak tüketildiklerinde daha faydalı olurlar.
Yapılan tüm araştırmalar fazla şeker ve yağ tüketiminin ömrü sattığını gösteriyor. Bu tip içeriklere sahip olan besinlerin fazla tüketilmesi, birçok kronik rahatsızlığa neden olabiliyor.
Uzun vadede metabolizmayı zorlayarak kan damarlarının tahrip olması gibi problemler ortaya çıkabilir. Dolayısıyla da organların yıpranması ömrünün kısalmasına neden olur.
Alkol ve sigaradan uzak durun uzun ömürlü olmak için alkol ve sigara gibi sağlıksız alışkanlıkları terk etmek gerekiyor. Aynı şekilde uyuşturucu madde kullanımından da uzak durulması, yaşam kalitesini artırmak ve sağlıklı kalmak için gereklidir.
Egzersiz yapmak ömrü uzatan sağlıklı alışkanlıklar arasında en önemli etkenlerden biridir. Düzenli egzersiz yapmanın ideal kiloya ulaşmanın da en önemli yollarından biri olduğu biliniyor. Yapılan egzersizler sayesinde metabolizma uyarılmakta ve organların sağlığı korunmaktadır.
Uzun süre strese maruz kalan kişilerin kronik rahatsızlıklara maruz kalma riskleri de fazladır. Birçok araştırma da stresin hastalıkların temel nedenlerinden biri olduğunu gösteriyor.
Yoğun ve uzun süre strese maruz kalmak özellikle kanser ve kalp hastalıklarının görülme olasılığını artırmaktadır. Bu hastalıklar dolayısıyla çok ciddi ve ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir.