kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
34,4347
EURO
36,2908
ALTIN
2.837,80
BIST
9.389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
Pazartesi Açık
15°C
Salı Açık
17°C

Doç. Dr. Akgün, “Türkçe Türkiye’de; Türkiye’de ise Ege Üniversitesi’nde öğrenilir”

EÜ TÖBİR hem bilim hem de gönül elçileri yetiştiriyor   Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yer alan Türkçe Öğretim Birimi (TÖBİR), yurt dışından gelen yabancı öğrencilere Türkçe eğitimi vererek Türk dünyasını ve kültürünü tüm dünyaya tanıtmaya devam ediyor.

Doç. Dr. Akgün, “Türkçe Türkiye’de; Türkiye’de ise Ege Üniversitesi’nde öğrenilir”
24.08.2022 11:40
137
A+
A-

EÜ TÖBİR hem bilim hem de gönül elçileri yetiştiriyor

 

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yer alan Türkçe Öğretim Birimi (TÖBİR), yurt dışından gelen yabancı öğrencilere Türkçe eğitimi vererek Türk dünyasını ve kültürünü tüm dünyaya tanıtmaya devam ediyor.

 

TÖBİR’in tarihi, amacı ve içeriği hakkında açıklamalarda bulunan Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Atıf Akgün, “Ege Üniversitesi TÖBİR  1986 yılında faaliyete başladı. Bu kurum ülkemizde üniversiteler düzeyinde Türkçe Öğretim Merkezleri arasında en tecrübeli kurumlardan bir tanesidir. Ege Üniversitesini diğerlerinden ayıran özgün tarafı, öğrenciye dil eğitiminin yanı sıra Türk kültürünü de kazandırmaya çalışmasıdır. Türkçe’nin zirve şahsiyeti Yunus Emre’nin “gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim” dizelerinde işaret ettiği gibi öğrencilerimizin Türk kültürünü ve milletini sevmesini sağlayıp, kendi ülkelerinde gönül elçimiz olmasını amaçlamasıdır. Bunu da büyük alanda başardığımızı düşünüyorum. Her yıl dersler dışında öğrencilerimizle birçok etkinliğimiz oluyor. İnternet sitemizde bu etkinlikleri yıl yıl paylaşıyoruz. Geziler, sanatsal etkinlikler ve spor faaliyetleri düzenleyerek öğrencilerin Türk kültürüyle iç içe olmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

“Yetkin öğretim elemanı kadrosuna sahibiz’’

Eğitim sürecinin işleyişinden bahseden Doç. Dr. Akgün, “Dil öğretiminde 4 temel beceriyi esas alıyoruz. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma. Bu yeteneklerin geliştirilmesi üzerine Avrupa Birliği Dil Portfolyosu standartlarını esas almaktayız. A1, A2, B1, B2, C1, C2 kurlarımız var. Eğitimde her bir kur 7 hafta ve 180 saat sürüyor. Yalnızca C2 eğitimi, daha üst düzey bir eğitim olduğu için 9 hafta ve 230 saat sürüyor. Öğretim görevlisi kadromuz yetkin,  öğrencilerimiz değerli bir akademik kadrodan istifade etme imkânına sahip. Türk Dünyası formasyonu olan akademisyenlerle çalışıyoruz. Bu konuda büyük bir farkındalık oluşturuyoruz” dedi.

 

TÖBİR’in öğrenci çeşitliliğini genişletmek ve dünyanın farklı yerlerindeki öğrencilere Türk Dünyasını tanıtmak istediklerini söyleyen Doç. Dr. Akgün, “Öğrencilerimiz genellikle Türk Dünyasındaki ülkelerden geliyor. Doğru, bu bir avantaj çünkü Türkçe öğreniyoruz ve buradan gelen öğrenciler Türkçe’nin farklı lehçelerini bilerek buraya geliyor. Fakat aynı zamanda ikili anlaşmalarla Türk Dünyası dışındaki ülkelerden de öğrenci kazandığımız durumlar var. Mesela İsveç Oslo Üniversitesi ile ikili protokol yaptık. Bu vesileyle bize oradan üç öğrenci geldi ve gelmeye devam edecek. Çin Pekin Üniversitesi ile anlaşmamız kapsamında on öğrenci geldi ve bizden de oraya öğrenciler gidecek. Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika’dan çok sayıda öğrenciyi barındırıyoruz” diye konuştu.

 

“Hem bilim hem de gönül elçileri yetiştiriyoruz”

Dil eğitiminin yanında; aktiviteler, yarışmalar ve programlar da düzenleyerek, öğrencilere klasik eğitim anlayışının dışında bir eğitim anlayışı ile yaklaştıklarını belirten Doç. Dr. Akgün, “Biz eğitim sürecini, teknik anlamda bir sertifika vermekten ibaret olarak düşünmüyoruz. Müthiş bir sosyal etkinlik zenginliğimiz var. Bu sene Spor Bilimleri Fakültesi ve Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ile ortak şekilde görkemli bir bahar şenliği gerçekleştirdik. Bahar şenliğinde Türk Dünyası öğrencilerimiz başroldeydi. Yemekler, sergiler, stantlar açıldı ve bu öğrenciler kendi kültürlerini de tanıtarak müthiş bir görsel şölene imza attılar” dedi.

 

Doç. Dr. Akgün, “Biz geleneksel olarak nevruzları uluslararası öğrencilerimizle yaparız. Bu da bir Ege Üniversitesi geleneğidir. Dijitalleşme çağında olduğumuz için insanlar başka coğrafyadaki bir dili oturdukları yerden öğrenebiliyorlar. Ancak kültür öğrenmek için bu yeterli değil. Daha fazlasını isteyen ve meseleye sadece dil eğitimi olarak bakmayıp kariyerine büyük beklentilerle bakan öğrenciler dili yerinde öğrenmek istiyor. Zaten Türkçe Türkiye’de öğrenilir. Eğer Türkiye’de öğrenilecekse biz, İzmir’de Ege Üniversitesi’nde öğrenilir diyoruz ve öğrencilerimizin buradan büyük bir memnuniyetle ayrıldığına şahit oluyoruz’’ diye konuştu. Akgün sözlerini “Bununla birlikte üniversitemizin dijitalleşme ve uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda sürekli yeni adımlar atıyoruz. Türkçeyi çeşitli nedenlerle kendi ülkesinde ve çevrimiçi öğrenmek isteyenler için uzaktan eğitim seçeneği sunarak çevrimiçi sınıflar açıyoruz. Azerbaycan ve Özbekistan ile gerçekleştirdiğimiz ikili anlaşmalar ile bu ülkelerdeki öğrenciler için çevrimiçi sınıflar oluşturduk ve oluşturmaya devam ediyoruz. Anlaşma yaptığımız ve eğitim verdiğimiz ülke sayının önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini söyleyebilirim.” diyerek tamamladı.                                          

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.