Konular
Bitkiler aleminin çeşitliliğini anlamak zor ve her gün o kadar çok farklı bitkiyle karşılaşıyoruz ki, insanlar “Bunu neden daha önce bilmiyordum?” diye sormadan edemiyor. Bu yazımızda o çok bilinmeyen bitkilerden bir tanesi olan hamam otu bitkisini inceleyeceğiz. Aslında uzun yıllardır kadınların düzenli olarak kullandığı bitkilerden bir tanesi olarak biliniyor. Birçok faydası olduğu söylense de yan etkilerinden ve tehlikelerinden nasıl korunacağını bilmek çok önemlidir. Yazımızın devamında, hamam otu nedir? Hamam otu ne için kullanılır? Hamam otu nasıl kullanılır? Hamam otunun faydaları nelerdir? Sorularına yanıt vereceğiz.
Hamam otu bitkisi başta Kahramanmaraş olmak üzere pek çok yerde yetişen bir bitkidir. Hamam otu, zındık otu olarak da bilinir. Bu isim Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmiştir. Çünkü hamam otu, As2S3 (arsenik trisülfid) yapısına sahiptir. Yani hamam otunun yapısında, doğanın en güçlü zehri olan arsenik ve en kötü kokusu olan kükürt vardır. Bu nedenle tıbbi özelliklerine rağmen hamam otu bitkisi zehirli olarak sınıflandırılır.
Hamam otu bitkisi Tunus, Fas ve Cezayir’de hem kadınlar hem de erkekler tarafından etkin bir şekilde kullanılıyor. Türkiye’de ise özellikle kadınlar tarafından tercih ediliyor. Tıraş bıçağı veya kimyasal tüy dökücü kremler yerine bu doğal, organik hamam otu bitkisi tercih ediliyor. Bunlara ek olarak, hamam otu bitkisi, ekonomik olmasından dolayı da tercih ediliyor.
Tüy dökücü özellikleri nedeniyle, hamam otu bitkisi yüzyıllardır istenmeyen tüyleri gidermek için kullanılmıştır. Bunun dışında bilinen bir faydası yoktur. Kollarda, bacaklarda, göğüste, sırtta ve vajinal bölge dahil diğer bölgelerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yüz bölgesi çok hassas olduğu için bu bölgeye uygulanması önerilmez.
İstenmeyen tüylerden kurtulmak için hamam tozu kullanmaya karar verenler, uygulanacak alanın genişliğine göre miktarı belirlemeli ve hamam otu tozunu bir kâseye aktarmalıdır. Daha sonra suyu yavaş yavaş ekleyin ve kremsi bir karışım elde edene kadar karıştırın. Hazırlanan krem karışımı uygulama yapılacak bölgeye sürülerek 3-4 dakika bekletilip hemen temizlenmelidir. Temizlerken destek olması için lif gibi bir bez kullanabilir ve bölgeyi temiz su ile aşırı basınç uygulamadan yıkayabilirsiniz. İstenmeyen tüyler bu uygulama sonrasında dökülecektir. İstenmeyen tüyler yaklaşık olarak 2 hafta sonra tekrar çıkmaya başlayacaktır.
Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi bu bitki kimyasal içeriğinden dolayı hoş olmayan ve tehlikeli bir kokuya sahiptir. Bu nedenle hazırlarken ve uygularken kokuyu mümkün olduğunca solumamaya özen göstermeniz ve bu tozla işinizi çabuk bitirmeniz önemlidir.
Öte yandan hamam otu yağı ise toz hali gibi istenmeyen tüyleri dökmek için kullanılmaz. Hamam otu bitkisinin yağı, dökülen tüylerin yeniden çıkmasını geciktirmek ve istenmeyen tüyleri seyrekleştirmek için kullanılır. Seçtiğiniz herhangi bir yöntem ile istenmeyen tüylerinizi aldıktan sonra hamam otu yağdan az bir miktar cildinize sürün ve yaklaşık 5-7 dakika masaj yapın. Bu işlemi 10 günde bir tekrarlayabilirsiniz.
Hamam otu bitkisi, kimyasal olarak As2S3 olarak bilinen çok güçlü ve tehlikeli bir yapıya sahiptir. Hamam otu bitkisini kullanan insanların zehirlendiği hatta öldüğü bile biliniyor. Bundan dolayı hamam otu bitkisini kullanırken oldukça dikkatli olmalısınız. Aynı şekilde hamam otu tozunun ve yağının ciltte uzun süre kalması ciddi tahriş ve yanıklara neden olabileceği gibi vücutta alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Yine de hamam otu bitkisini kullanmak istiyorsanız öncelikle cildin küçük bir bölgesine uygulamalı, 2-3 dakika bekleyip temizlemeli, 24 saat boyunca bölgeyi gözlemlemeli ve reaksiyon oluşmadığından emin olmalısınız.
Cildinizde kaşıntı, yanma veya kızarıklık gibi farklı etkiler varsa bu otu asla kullanmayın. Ayrıca uygulama yapacağınız bölgenin iyi havalandırıldığından emin olmalısınız, bu otu havasız küçük bir alanda kullanmamalı ve kokusuna uzun süre maruz kalmamalısınız. Buna ek olarak, yüz ve göz gibi hassas bölgelere kesinlikle kullanmamalısınız.