Memesinde kitle belirlenen kadınların aklına ilk olarak “Acaba meme kanseri mi oldum?” sorusu geliyor.
Memesinde kitle belirlenen kadınların aklına ilk olarak “Acaba meme kanseri mi oldum?” sorusu geliyor. Meme polikliniklerine başvuru nedenleri arasında ilk sırayı meme kitleleri ve meme ağrısının alması da bu endişeyi ortaya koyuyor. Toplumda her 8 kadından 1’inde görülme riski bulunan meme kanserine karşı meme kitlelerinin yakından takip edilmesi büyük önem taşıyor. Ancak meme kitlelerinin büyük bir çoğunluğu meme kanserinden kaynaklanmıyor. Meme kitlelerinin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı yapılacak biyopsinin ardından kesinlik kazanabiliyor.
Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Hamdi Özşahin, memenin iyi huylu kitleleri hakkında bilgi verdi.
Hormonal değişiklikler meme kitlelerini tetikleyebilir mi?
Memede ortaya çıkan kitleler, iyi ve kötü huylu olmak üzere iki ana başlık altında değerlendirilmektedir. Birçok kadının memesinde hayatı boyunca farklı nedenlere bağlı olarak değişimler yaşanabilir. Bu değişimler sonucu ortaya çıkan kitlelerin büyük bir çoğunluğu iyi huylu olmakla birlikte, emin olmak için detaylı tetkiklerin yapılması önemlidir. Memedeki iyi huylu kitlelerin büyük bir çoğunluğunun kadınlarda yaşanan hormonal nedenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Meme kistleri ve fibroadenomlar memede iyi huylu kitleler arasında en sık görülenler arasındadır. İyi huylu kitlelerin hormonal etkilerle ortaya çıktığı öngörülmektedir. Özellikle meme fibroadenomları ve meme kistleri kadınların menopoz öncesi dönemine rastlamaktadır. Ergenliğe girince vücuttaki cinselliği belirleyen hormonların artmasıyla memedeki iyi huylu kitle ve kistlerin görülme oranı da artmaktadır. Kadınların menopoza girmesiyle hormonal değişimler azaldığı için memedeki kistler azalma eğilimi göstermektedir.
Memenizdeki kitle hareket mi ediyor?
Meme kitlelerinin muayenesinde ilk bulgulardan biri de memedeki kitlenin hareketliliğidir. Kötü huylu yani kanserli kitleler daha çok meme içinde sabitken, iyi huylu kitleler muayene sırasında dokunulduğunda hareket etmektedir. İyi huylu kitleler genel olarak bilye gibi dokunulduğunda sağa ve sola doğru yer değiştirebilmektedir. Lastik silgi kıvamında olup, sağa sola oynayan kitlelerin iyi huylu olma ihtimali daha yüksektir. Buna rağmen kitlenin bu şekilde hareket etmesi, kesin olarak iyi huylu bir kitle olduğunu göstermemektedir. Memede kitle olan hastalarda en sık görülen bulgular şu şekildedir:
Memedeki kitle ve kistlerin tedavisi kişiye göre planlanmalıdır
Memedeki kitle ya da kist iyi huylu olsa dahi, ağrıya neden oluyor ya da anlamlı şekilde büyümeye devam ediyorsa cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Günlük yaşam kalitesini etkilemeyen ve belli bir büyüklüğün altında kalan meme kitlelerini belirli aralıklarla takip etmek önemlidir.
Memedeki kitle ve kistlerin tedavisinde genel olarak uygulanan tedaviler şu şekildedir;
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı