Konular
İş hayatına atılmak ve iş kurmak isteyen girişimci kadınlara hem devlet kurumları hem de özel kurumlar kredi ve hibe ile destekler sağlamaktadır. Kadın girişimcilere destek veren kurumlar ile ilgili bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bakanlık, kadınların ekonomik katkısı için 15 bin lira kredi veriyor. Girişimci kadınların 8 yıl vadeli kredi programı için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvurması gerekiyor. Kadın girişimciler kurul tarafından onaylandıktan sonra 2 yıl geri ödemesiz 6 yıl geri ödemeli kredi kullanabiliyor.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Kurumu (KOSGEB), farklı ölçek ve faaliyet alanlarında çeşitli kredi ve hibe imkanları sağlamakta ve kadın girişimcilere %80 oranında destek sağlamaktadır. KOSGEB kurslarına katılarak temel girişimcilik becerilerini öğrenen adaylar daha sonra iş adımları atabilir ve farklı destekler alabilirler. KOSGEB’in yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 2020 yılında kadın girişimcilere verdiği hibe desteğinin 60 bin lira olduğu açıklandı.
Türkiye Odalar ve Ticaret Borsaları Birliği (TOBB) bünyesindeki yönetim kurulu, girişimci potansiyeli geliştirmeye, nicelik ve nitelik olarak daha donanımlı hale getirmeye yönelik politikalar geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Ayrıca kadın girişimcilik kültürünün gelişimine öncülük etmeye yönelik araştırmalar da yapılarak kadın girişimcilerin önlerinin açılması hedefleniyor.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), kadınları girişimcilikle güçlendirmeyi hedefliyor ve farklı projelerle birçok alanda kadınlara destek oluyor. Derneğin 2019-2021 döneminde formüle ettiği 4T stratejisi ile ekonomik büyümeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için kadınların teknoloji, tarım, ticaret ve toplumda daha aktif rol oynamasını sağlamayı hedefliyor. Farklı işbirlikleri ile yürütülen projelerde kadınlar projelerini sergileme ve destek alma fırsatı buluyor.
Kredi Garanti Fonu (KGF), kadın girişimcilerin ihtiyaç duydukları kredileri alabilmeleri için TOBB, Türkiye Esnaf Federasyonu (TESK), KOSGEB, kamu ve özel bankalarla birlikte çalışıyor. KGF’nin kadın girişimcilere sağladığı kredi vadesi 2 yıl olmak üzere toplam 5 yıl, ödemesiz dönem ise 2 yıldır. KGF’nin kadın girişimcilere sağladığı 5 yıl vadeli ve 2 yıl geri ödemesiz kredi, risk grubuna kadar 130 bin liraya ulaşabiliyor.
2003 yılından bu yana Türkiye’deki Grameen Mikrofinans Programı, fonu olmayan ancak kendi işini kurmak isteyen kadınlara mikrofinans sağlıyor. Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik bu projede kadınlar beş kişilik bir grup oluşturarak üç günlük bir eğitime katılım sağlıyorlar. Bundan sonra mikrokredi özelliklerini ve koşullarını anlayıp ve toplu olarak kabul edildiklerinde kredi almaya hak kazanırlar. Bu planda 1000 lira temel kredi, başarılı girişimcilik kredisi ve hayvan kredisi gibi farklı destek seçenekleri bulunuyor.