2001 yılından bu yana eğitim-öğretim etkinliklerini Türk Eğitim Vakfı bünyesinde sürdüren, üstün nitelikli öğrencilerin yetiştiği TEVİTÖL, dünya çapında düzenlenen yarışmalarda ülkemizi gururla temsil etmeye devam ediyor.
2001 yılından bu yana eğitim-öğretim etkinliklerini Türk Eğitim Vakfı bünyesinde sürdüren, üstün nitelikli öğrencilerin yetiştiği TEVİTÖL, dünya çapında düzenlenen yarışmalarda ülkemizi gururla temsil etmeye devam ediyor. ABD’de Denver Üniversitesi önderliğinde kurulan World Denver tarafından düzenlenen World Affairs Challenge (WAC) uluslararası yarışmasında, sundukları projelerle 33 takımı geride bırakan TEVİTÖL öğrencilerinden oluşan iki takım, iki farklı kategoride dünya üçüncüsü olma başarısını gösterdiler.
Ülkemizde üstün başarılı ve yüksek potansiyelli lise öğrencilerine eğitim verenTürk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi, toplum ve çevre sorunlarına duyarlı, yaratıcı çözüm üretebilen, yabancı dile hâkim, yenilikçi düşünebilen bireyler yetiştirme hedefiyle 11.sınıf öğrencileriyle Uluslararası World Affairs Challenge (WAC) yarışmasına katıldı ve iki farklı kategoride dünya üçüncülüğüne layık görüldü.
Öğrenciler 3 ay boyunca belirlenen tema için çözüm ürettiler
ABD’de Denver Üniversitesi önderliğinde 1992 yılında kurulan ve öğrencileri ve öğretmenleri dünya sorunları hakkında eğitmeyi ve iş birliğiyle çözüm fikirleri oluşturmayı hedef edinen World Denver, her yıl düzenlediği World Affairs Challange (WAC) yarışmasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri arasından 5 hedef belirliyor. Tüm dünyadan yarışmaya katılan öğrenciler ise gruplar halinde temaya uygun bir probleme odaklanarak yaratıcı, yenilikçi ve sürdürülebilir çözüm fikirleri oluşturuyorlar.
Bu yıl 30’uncusu düzenlenen WAC yarışmasının teması ‘THE EARTH’ ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden SDG 12 "Sorumlu tüketim ve üretim", SDG 13 "İklim Eylemi", SDG 14 "Su altında Yaşam", SDG 15 "Karasal Yaşam" ve SDG 17 "Hedefler için İş birliği" olarak belirlendi. Öğrenciler İngilizce öğretmenleri Merve Altınboğa Bayrak’ın rehberliğinde 3 ay boyunca İngilizce derslerinde problemi derinlemesine analiz ettikten sonra temaya uygun çözümler üreterek bu çözümleri hayata geçirmek için yoğun bir şekilde çalıştılar.
Pandemi önlemleri sebebiyle online gerçekleşen yarışmada TEVİTÖL 11. sınıf öğrencileri 16 takım halinde ön eleme turuna katıldı. Finalde kota olduğu için 5 takımla finale kalan TEVİTÖL, öğrencilerin sundukları sürdürülebilir yaratıcı projelerinin yanı sıra diğer ülkelerden katılan öğrenci gruplarıyla durum çalışması (case study) aşamasını ve küresel farkındalık testini de başarıyla geçerek 2 takımıyla dünya üçüncüsü olmaya hak kazandı.
Su kaynaklarını plastik kirlilikten arındırmayı hedefleyen proje tüm Türkiye’de uygulanacak
TEVİTÖL öğrencileri Arel Baha Encin, Sarp Yaycılı ve Süleyman Nur Tütüncü’nün dünya üçüncüsü olan projesi Fish Must Live, su kaynaklarını plastik kirliliğinden arındırmayı ve su altı canlıları için yaşanabilir alanları korumayı amaçlayan bir sosyal girişim. Proje kapsamında bireyler çevrelerinde gördükleri plastik kirliliğinin fotoğrafını web sitesi üzerinden konum bilgisi ile yükleyerek kirliliğin bulunduğu noktayı tespit etmiş oluyor. Proje, tespit sonrasında düzenlenecek temizlik etkinlikleri ile konumu belirlenmiş bölgelerin temizlenmesini amaçlıyor. Şu anda web sitesi üzerinden ziyaret edilebilen sitenin mobil uygulamaya dönüşerek daha fazla kişiye ulaşması hedefleniyor. İlk etapta İstanbul ve çevresine odaklanan proje, tüm Türkiye’yi kapsıyor. Fenerbahçe Çocuk ve Gençlik Kulübü ile iş birliği yapılarak uygulama alanını genişleten projeye yazar Mert Gökalp, Silk &Cashmire CEO’su Ayşen Zamanpur gibi isimler de destek veriyor.
Kendi kendine yeten okul projesi Avrupa ve Türkiye’de ilk ve tek örnek olacak
TEVİTÖL öğrencileri Merve Nur Dayı, Berna Özcan, Kağan Erdem Erdoğdu, Bugay Efe Bölüktimur ve Alper Cengi’nin dünya üçüncülüğüne layık görülen projesi Bio’school Projesi ise TEVİTÖL’ün kendi kendine yetebilen, gıda ihtiyaçlarını kendi karşılayabilen bir okul olması hedefiyle tasarlandı. Projenin ana problemi verimsiz alanlar fikrinden yola çıkıyor. Proje tamamlandığında kendi kendine yetebilme anlamında Türkiye’de ve Avrupa’daki ilk ve tek örnek olacak. Proje aynı zamanda sürdürülebilirliği okul içinde bir kültür haline dönüştürmeyi amaçlıyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı