Hayatta kalabilmek için birinin bakımına ihtiyaç duyan bebek, annesi ile arasında kurduğu bağlanma ile yaşama şansını arttırır. Arada kurulan bağ annenin bebeğim tedirgin ve huzursuz mu, korkuyor mu gibi duygularını anlamasını sağlar. Bebek için ise bu güveni ve çevreyi algılama yoludur. Anne ile bebek arasında oluşan bu şey çocuğun hem büyümesi hem de gelecekteki yaşamı için çok önemli olan anne bebek bağlanması, üzerinde çok durulan bir konudur. Bu konuda en çok çalışanlardan bir tane konu sembolik bağlanmadır. Bu tür bağlanma güvenlik ve destek veren bir duygusal bağ olarak tanımlanır.
Bebekler için temel bakım veren kişidir anne ya da anne yerine geçen birisi olabilir. Çocuğun ilk yıllarındaki bakım veren kişi ile kurduğu ilişki onun geleceğini belirler. Acıktığında doyurulması, ısının ona göre ayarlanması, temiz, rahat ve konforu sağlanması bebekte güven duygusunu geliştirir. Bebeklerin gelişimlerini sağlayabilmek için çevreyi araştıra bilmeleri için bu güvene ihtiyaçları vardır. Çünkü bu araştırmadan sonra dönüp sarılabilecekleri birisi gerekir bu çocuk için koruyucu ve dengelenmiş bir ilişkidir. Bu nedenle kişinin orada olup olmadığını ara sıra kontrol eder. Eğer bağ kurduğu kişinin orada olduğundan emin ise, ulaşabileceğine inanıyorsa o zaman gelişimi için gerekli oynama çevreyi araştırma gibi aktivitelere rahatlıkla katılabilir. Çünkü yaptığı bağlanmanın sağlıklı olması nedeniyle kendini güvende hissetmektedir.
Bebeğin Kurduğu Bağlanma Geleceğini Etkiler mi?
Bebeğin anneyle yaptığı bu bağlanma ileri yaşamda başkalarıyla yapılacak ilişkiler ve bağlanmaları içinde bir temel oluşturur. İlk aylarında bebekler içe dönüktür bütün algıları kendi gereksinimlerine yöneliktir. Bu gereksinimleri annenin bilmesi gerekir. Acıktığında ağlamasından anlayabilen, bir ortamın sıcak ya da soğuk olduğunu fark eden, anne ya da bakım veren kişi onun güvenli olmasını sağlar. Sonrasında dış çevre ile ilişki kurarak kendi duygularını oluşturmaya başlar. Dolayısıyla da bağlanmayı bir paylaşmanın takip etmesi gerekir bu da bakım veren kişiyle sağlıklı bir bağlanma yapar.
3 aydan sonra annesinden ya da bakım veren kişiden ayrılırsa anne yoksunluk durumu ortaya çıkmaya başlar. Bebek içe kapanır çevreye tepki vermez, kendi duygularını hiçbir şekilde belli etmemeye ve anneyi aramaya başlar. Eğer bu süre daha da uzarsa bir süre sonra bebek artık aramaktan da vazgeçerek tamamen duygularını göstermeyen tepkisiz bir bebek haline gelir. Bu nedenle anne çocuk ilişkisi oldukça önemlidir.