Konular
Yeni nesil temizlik malzemeleri eski ürünlerden farklı ve sağlam bir yapıya sahiptir. Leke çıkarma özelliği ve kullanışlılığı ile öne çıkan bu ürünlerden, ev temizliğinde doğallıktan yana olanlar bile vazgeçemiyor. Ancak bu ürünleri kullanırken çok dikkatli olmalı ve bazı kuralları göz ardı etmemelisiniz. Bu yazımızda, asla karışmaması gereken temizlik ürünleri nelerdir? Sorusuna yanıt vereceğiz.
Bu iki ürünü bir kaba koyduğunuzda, cildinizi, gözlerinizi, boğazınızı, burnunuzu ve akciğerlerinizi tahriş edebilecek ve zarar verebilecek yüksek konsantrasyonlarda perasetik asit oluştururlar.
İki farklı temizleyici karışımının daha iyi olup olmayacağını asla bilemezsiniz. Her tarifin benzersiz olduğunu ve bunları karıştırmanın beklenmedik ve tehlikeli kimyasal reaksiyonlara yol açabileceğini unutmayın.
Sirke asidik iken, kabartma tozu zayıf bir bazdır. Bu nedenle karıştırıldıklarında birbirlerini nötralize ederler, su üretirler ve çözeltiyi neredeyse işe yaramaz hale getirirler. Ancak buradaki en tehlikeli şey, hava geçirmez bir kapta karıştırıldığında patlayabilmesidir.
Pencere temizleyicileri, tuvalet temizleyicileri ve bulaşık makinesi temizleyicileri gibi kimyasal ev ürünleri, klor gazı ürettiği için çamaşır suyu ile karıştırılmamalıdır. En küçük veya kısa süreli maruz kalma bile ciddi solunum ve göz sorunlarına neden olabilir.
Çamaşır suyunun içine zayıf asitler eklemek, ciddi kimyasal göz yanıklarına ve akciğer hasarına neden olabilen zehirli dumanlar üretir.
Amonyak ve çamaşır suyunun karıştırılması sağlığınız için çok tehlikelidir. Çamaşır suyu ve amonyak karışımı, solunum sistemine ciddi şekilde zarar verebilecek zehirli bir gaz üretir. Ayrıca yüksek konsantrasyonda amonyak ve yüksek oranda zehirli bir gaz olan kloraminler çok tehlikeli patlayıcı maddeler üretir.
Bu iki kimyasalın karışımı kloroform ve hidroklorik asit (muriatik) üretir. Sinir sistemine, akciğerlere, böbreklere, karaciğere, gözlere ve cilde zarar verebilirler. Ek olarak, yüksek konsantrasyonlarda kloroform baş dönmesine, mide bulantısına, bilinç kaybına ve hatta ölüme neden olabilir.