Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mevkidaşlarının davetleri münasebetiyle 6 Eylül-8 Eylül 2022 tarihleri arasında Balkan ülkelerine gerçekleştirdiği resmî ziyaretlere iştirak eden Emine Erdoğan, Belgrad Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” adlı kitabın tanıtım programına katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mevkidaşlarının davetleri münasebetiyle 6 Eylül-8 Eylül 2022 tarihleri arasında Balkan ülkelerine gerçekleştirdiği resmî ziyaretlere iştirak eden Emine Erdoğan, Belgrad Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” adlı kitabın tanıtım programına katıldı.
Belgrad Yunus Emre Enstitüsü tarafından Emine Erdoğan’ın öncülüğünde T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ve Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” adlı kitabın tanıtım programı gerçekleştirildi. Tanıtım programına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet, Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın eşi Tamara Vucic, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve davetliler katıldı.
Emine Erdoğan programda yaptığı konuşmada “Mutfak bir tabak yemekten fazlasını ifade eder, millî kimliğimizi yansıtan bir ayna gibidir. Bu değerin ortaya konulmasında ve Sırpçaya çevrilmesinde destek sunan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yunus Emre Enstitüsüne çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Erdoğan bunun yanı sıra Yunus Emre Enstitüsünün Sırbistan’daki faaliyetlerine ilişkin “Sırbistan’da Türkçeye olan ilginin artışı beni çok mutlu etti. Yunus Emre Enstitüsü 2015 yılından bu yana 3 binden fazla kişiye Türkçe öğretti.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan konuşmasında, Sırpçada 8 bin ortak kelimenin bulunduğunu ve ortak kelimelerin günlük yaşamda kullanıldığını belirtti. Emine Erdoğan konuşmasının devamında Sırbistan’ın mutfak kültüründe Türkçe kelimelerin yer aldığını ve Türkiye ile Sırbistan’ın benzer kültürel özelliklere sahip olduğunu vurguladı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın eşi Tamara Vucic konuşmasında, Türk mutfağının dünyanın en zengin mutfaklarından olduğunu ve Türk mutfağının Sırp mutfağına olan yakınlığını dile getirdi. İki ülkenin mutfak kültüründe yer alan lezzetlerden örnekler veren Vucic, “Bu kitap Türkiye’nin ruhunu tanıtıyor. Bu kitabın iki ülke arasındaki dostluğun pekişmesine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş: “Türkiye ile Sırbistan arasındaki kültürel bağları artırmak için bugün gerçekleştirdiğimiz programda Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı Sırpçaya tercüme edildi. Sayın Hanımefendilerin teşrifleri ile kamuoyuna tanıtımı yapılan bu kitap aracılığıyla Türkiye ile Sırbistan arasındaki kültürel bağların bir yenisi daha kurulmuş olacak. Yunus Emre Enstitüsü olarak Sırbistan’da düzenlenen Türkçe öğretimi faaliyetlerinin yanı sıra gerçekleştirilen projeler ile Türk halkı ve Sırp halkı arasındaki bağları daha da güçlendiriyoruz. Projeler aracılığıyla iki halk arasındaki ortak zemin vurgulanarak tarihsel bağlarımız yeniden canlanıyor ve bu sayede Sırbistan’da Türkiye yeniden tanınıyor.” dedi.
Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinin uluslararası alanda tanıtılması ve asırlık tariflerin kayıt altına alınarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla hazırlanan kitabın özel tarifleri arasında yer alan lezzetler kitaba katkı veren şefler tarafından hazırlanarak davetlilere ikram edildi. Programda Emine Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın eşi Tamara Vuciç’e Sırpçaya tercüme edilen Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabını takdim etti.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı