kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
35,5656
EURO
36,5605
ALTIN
3.086,60
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
13°C

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir?

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir?
14.07.2021 08:00 | Son Güncellenme: 13.07.2021 23:40
1.007
A+
A-

Çocuklarda iştahsızlık sorunu, dünya genelinde oldukça yaygındır. Eğer çocuğunuz yeteri kadar beslenmek istemiyor, kendisi için hazırladığınız yemekleri yememek için diretiyorsa bunun çok anormal olmadığını kabul etmelisiniz. Yeme içme konusunda seçici davranış göstermek, yiyeceklerin tadını yeni algılayan ve gıda zevkleri henüz şekillenen küçük çocuklarda kaçınılmazdır.

Örneğin bir çocuk, tat bakımından portakalı çok beğenirken brokoliyi beğenmiyorsa sürekli olarak sevdiği gıdayı isteyecektir. Çocuğun, sevmediği gıdayı daha az tüketmesi ya da hiç tüketmemesi iştahsızlığı değil, seçicilik durumunu ifade eder. Seçicilik ve iştahsızlık arasında bulunan temel farklar ise şöyledir;

Çocuklarda İştahsızlık Belirtileri

  • Çocuk genel itibari ile hiçbir gıdayı tüketmek istemez.
  • Tüketilmek istenen neredeyse hiç bir gıda bulunmaz.
  • Ağız kokusu, göz altında renk değişimi, karın gurultusu gibi belirtiler ortaya çıkar.
  • Bağışıklık sisteminin çok zayıf olması nedeniyle çok sık hastalanmalar ortaya çıkar.

Çocuklarda Gıda Seçiciliği Belirtileri

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir?

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir?

  • Sadece belirli gıdalar tüketilir.
  • Sevilen gıdalar dışındaki bazı şeylerin tüketilmesi mümkündür.
  • Yeme içme konusunda seçici davranan çocuk gayet sağlıklı hatta kilolu olabilir. Bununla beraber seçicilikten kaynaklanan zayıflıkların görülmesi de mümkündür.
  • Bazı gıdaları hiç tüketmezken bazılarını çok fazla tüketen çocuklar sık hastalanmayabilir. Fakat tek tip beslenmeden kaynaklı olarak çeşitli hastalıklar ortaya çıkar.

Çocuklar İçin İştah Açıcı Şurup Kullanmak Doğru Mudur?

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir?

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir?

Çocuğuna bir türlü yemek beğendiremiyor olan ebeveynler, iştahsızlık sorununu şurup ya da kapsüller aracılığıyla çözmek isteyebilir. Fakat bu ürünlerin kesin fayda sağlamayacağı unutulmamalıdır. Kimyasal içeriklere sahip ürünleri tercih etmek yerine, çocuklarda iştahsızlık problemi için ev ortamında çözüm üretilmelidir. Bu konuda fayda sağlayabilecek olan bazı uygulamalar ise şunlardır;

  1. Çocuğunuzun hangi gıdaları sevip sevmediğini yakından incelemelisiniz. Patates, soğan, domates, maydanoz, nane, lahana, pırasa, brokoli, elma, armut, karpuz gibi çeşitli meyve ve sebzelerin tamamını belli aralıklarla çocuğunuza sunarak onun tepkilerini gözlemlemeniz faydalı olacaktır.
  2. İştahsızlığın temel sebeplerinden biri, tüketilecek gıdaları yeteri kadar güzel bulmamaktan kaynaklanır. Yani seçiciliğin iştahsızlığı tetiklediği görülebilir. Bu durumda çocuk için yeterli gıda seçeneklerini sunmanız gerekecektir. En azından çocuğunuzun yeme içme zevklerini anlamak için bir süre bunu yapmalısınız. Örneğin bir gün bezelyeli patates püresi hazırladıysanız, diğer gün domates çorbası pişirerek, çocuğun bazı besinlerden sıkılmasını engelleyebilirsiniz. Sık sık aynı yemeği yapmanız, özellikle küçük çocukların iştahını açma konusunda istenmeyen bir durumdur.
  1. Son aşamaya kadar çocuğun hiçbir gıdayı tüketmek istememesi halinde, çocuklarda iştahsızlık sorununu çözmeye yönelik üretilen balık yağları tercih edilebilir. Katkısız balık yağları, çocuğun bünyesini güçlendirmek ve ihtiyaç duyulan besin değerlerini sağlamak açısından faydalıdır.

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.