TOPLUMSAL SORUNLARIN BAŞLANGIÇ NOKTASINDA EĞİTİM SORUNU OLABİLİR Toplumsal sorunlara çözüm arayışını, çözümü sürdürülebilir kılan finansal kazançla birleştiren sosyal girişimler çoğalıyor.
TOPLUMSAL SORUNLARIN BAŞLANGIÇ NOKTASINDA EĞİTİM SORUNU OLABİLİR
Toplumsal sorunlara çözüm arayışını, çözümü sürdürülebilir kılan finansal kazançla birleştiren sosyal girişimler çoğalıyor. Özünde, yolunda gitmeyen bir durumu tespit ederek ona sadece çözüm üretmekle kalmadan, sorunun dahil olduğu sistemi güncelleştirmeyi hedefleyen sosyal girişimlere uzun süredir Türkiye’de de rastlanılıyor. Öyle ki Türkiye’de yıllardır çözülemeyen eğitim sorununa alternatif yanıtlar arayan Life School da online eğitim platformlarında sosyal girişim özelliğiyle dikkat çekiyor.
Sosyal girişimler, odak noktasına aldıkları toplumsal sorunu ve o sorunun etkilediği dezavantajlı grupları kapsayacak dönüşüme öncü olmayı hedefliyor. Özellikle dezavantajlı grupların niceliği, söz konusu eğitim olduğunda biraz daha geniş etki alanına sahip olabiliyor. Eğitim sorunu özellikle Türkiye’deki birçok belirsizliğin ana kaynağı olarak görülüyor. Ekonomi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, işlevsel olmayan demokrasi gibi sorunların temelinde eğitim eksikliğini gören Life School, gelenekselleşmiş yöntemlerin dışında bir çözüm öneriyor.
Bütün Toplumsal Sorunların Kesişim Noktası
Toplumdaki birçok kişiyi etkileyen demokrasi, sağlık ve ekonomi gibi hayata dair olağan akışı direkt olarak etkileyen tüm problemlerin kaynağında eğitim sorunun bir yeri olduğu gözlemleniyor. Hayatı algılama, öz farkındalık, dünyaya entegrasyon gibi unsurlar göz önünde bulundurulduğunda, eğitim çıktılarının hayatın her alanında aktif bir şekilde kullanılması gerektiği görülüyor. Bu durum özelinde gerekli eğitim süreçlerinden mahrum kalan öğrenciler, eğitim kaynaklı diğer toplumsal sorunlar karşısında da başarısızlıklarla karşılaşıyor. Kapsamlı bir çözümün, yenilikçi eğitimden geçtiği vizyonunu savunan Life School, öğrencilerini çözümün bir parçası olarak görüyor.
Öğrencilerin Projelerine Destek Olan Bir Anlayış
Daha önce görülmemiş fırsatları gören girişimcilik örneklerinde ön plana çıkan bireysel başarılar zaman zaman yetersiz kalabiliyor. Sosyal girişim toplumdan aldığını topluma geri kazandıran yaklaşımı sayesinde süreklilik yakalayabiliyor. Life School ezbere dayalı olmayan öğrenim anlayışını, eğitim sürecinde öğrenciyi sürekli aktif hale getirerek uygulamayı hedefliyor. Öğrenciler, Life School’un start-up yarışması gibi oluşturulan teşvik edici eğitim süreçlerinde eğitim çıktılarını alanında uzman akademisyenlerle birlikte projeleştirerek, Life School bünyesinde toplanan desteklerden yatırım kazanabiliyor. Kategorilere ayrılmış farkındalık, ekolojik okuryazarlık, teknoloji akademisi gibi güncel hayatın içinden oluşturulmuş akademilerle geleneksel eğitime daha bütüncül bir anlayışla yaklaşmayı gözeten Life School, sosyal bir girişim olarak öğrencilerinin oluşturduğu portfolyolarına evrensel bir entegrasyon imkanı sunuyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı