Erkeklerin kadınların göğüslerine karşı olan ilgisi su götürmez bir gerçektir. Doğada pek çok memeli canlı vardır. Fakat yalnızca insanların erkek cinsinde kadın memesine olan düşkünlük gözlemlenmektedir. Erkekler kadınların göğüslerine neden bakar? sorusunun cevabı tam olarak açıklanamasa da konuyla ilgili bilim adamlarının teorileri bulunuyor.
Emory Üniversitesi’nde karmaşık sosyal davranışların nörolojik ilkelerini inceleyen bir psikiyatri profesörü olan Larry Young, anne ve bebek arasındaki bağı güçlendiren emzirme sırasında meme ucu uyarıldığı için annenin beyninde oksitosin salgılanır. “Aşk hormonu” olarak da bilinen bu hormon, annenin bebekle daha çok ilgilenmesini sağlamaktadır açıklamasını yaparak memenin kişisel bağları güçlendirme de ilk araç olduğunu vurgulamıştır.
Emzirme sırasında uyarılan meme uçları ile ilgili yapılan son araştırmalar ise bu durumun yalnızca bebekle sınırlı kalmadığını, meme başı uyarısının çoğu kadında cinsel uyarılmayı arttırdığını ve bu uyarının klitoral ve vajinal uyarı ile aynı alanları harekete geçirdiğini bulmuştur. Cinsel partner bir kadının meme ucuna dokunduğunda veya masaj yaptığında, tıpkı bir bebeği emzirirken olduğu gibi, kadının beyninde oksitosin salınımını tetikler. Ancak bu durumda oksitosin, bir kadının dikkatini cinsel partnerine odaklar ve onunla bağ kurma arzusunu artırır. Yani erkekler ön sevişme ve seks sırasında kadınların meme uçlarını uyararak kendilerini daha dikkat hale getirebilirler. Bir bakıma evrim erkeklerin bunu istemesini sağlamıştır.
Erkeklerin memelere karşı olan ilgisi cinselliğe olan düşkünlükleri;
Erkek çocuklar ergenliğe girdiğinde, göğüslere olan ilgi beyinde oluşan cinsel etkiyle kendisini gösterir açıklamasını yapıyor Young. Young’a göre Evrim, cinsel bağlamda erkeklerin memelere karşı ilgi duymasını istedi ve erkeklerdeki bu beyin işlevini tercih etti. Çünkü bu işlev, kadınla erkek arasındaki bağı güçlendiren kadınsı duyguları harekete geçirerek; erkekler tarafından kadınları kendilerine bağlamak için geliştirilmiş harika bir davranış.
Young’un teorisinden önce öne atılan iddialar ise şu şekilde; erkeklerin memelere ilgi duymasının temel nedeni, memeleri doğurganlık ile özdeşleştirmeleri ve onları kutsal görmeleridir. Zamanla giysiler göğüsleri örttüğü için göğüsler gizemli bir hal almaya başlamış ve cinsel ilgiye neden olmuştur.
Rutgers Üniversitesi’nde göğüslerin evrimsel rolü üzerine kapsamlı bir şekilde yazılar yazan Fran Mascia-Lees’in bu teori hakkındaki görüşleri; bütün erkeklerin göğüslere ilgi duymamasıdır. Evrimsel biyologlar, duyguların davranışsal veya ortak nedenlerini ortaya koyduklarında, “Kültürel farklılıklar nelerdir? Sorusuna önem göstermelidir diyen Mascia-Lees, “Bu soru her zaman önemlidir. Bazı Afrika kültürlerinde kadınlar göğüslerini kapatmıyor ve erkekler de onları çekici bulmuyor.” Açıklamasını yapmıştır.
Young ise bu açıklamaya cevap olarak; bu kültürlerde göğüslerin örtülmemesinin, ön sevişme sırasında göğüslere dokunmanın veya onları uyarmanın bu kültürlerin bir parçası olmadığı anlamına gelmediğini söylemiştir. Bugüne kadar, ön sevişme sırasında meme uyarılmasını antropolojik bağlamda inceleyen çok fazla çalışma yapılmadığının da altını çizmiştir.