kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
35,4226
EURO
36,3212
ALTIN
3.063,15
BIST
9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Yağmurlu
6°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Çok Bulutlu
6°C
Çarşamba Az Bulutlu
7°C

Fıstığımız Bol Olsun ile Antep fıstığında 2,5 kat verim elde edildi

Nestlé DAMAK ve TEMA Vakfı’nın 11 yılı geride bıraktığı “Fıstığımız Bol Olsun” kırsal kalkınma projesi, Antep fıstığı tarımının geliştirmesine destek sağlamak amacıyla üçüncü fazında devam ediyor.

Fıstığımız Bol Olsun ile Antep fıstığında 2,5 kat verim elde edildi
14.09.2022 18:16
161
A+
A-

Nestlé DAMAK ve TEMA Vakfı’nın 11 yılı geride bıraktığı “Fıstığımız Bol Olsun” kırsal kalkınma projesi, Antep fıstığı tarımının geliştirmesine destek sağlamak amacıyla üçüncü fazında devam ediyor. Bölgedeki 200 binden fazla insanın geçimini sağladığı Antep fıstığı tarımının geliştirilmesine destek olan projeyle 1.500 çiftçiye ve 3.103 çocuğa eğitim verilirken, Antep fıstığında 2,5 kat oranında verim elde edildi.

 

Nestlé DAMAK ve TEMA Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen ve Antep fıstığının gelecek nesillere ulaşmasını amaçlayan “Fıstığımız Bol Olsun” kırsal kalkınma projesinde 11 yıldır yürütülen çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Tarımın doğduğu Anadolu topraklarında, kökeninin en az 5 bin yıl kadar eskilere dayandığı tahmin edilen Antep fıstığının sürdürülebilirliği ve verimliliğinin artırılmasının amaçlandığı “Fıstığımız Bol Olsun” projesi uzun soluklu oluşu ve bölgeye sağladığı katkı sebebiyle örnek teşkil ediyor.

 

Proje hayata geçirildiği günden bu yana yapılan verim analizleri sonuçlarına göre, çalışılan bahçelerde komşu bahçelere kıyasla proje başlangıcından bu yana 2,5 kat verim elde edildi.

 

Bölgedeki 200 binden fazla kişinin geçimini sağladığı Antep fıstığı tarımının geliştirilmesine destek olan proje kapsamında 1.500 çiftçiye ve 3.103 çocuğa eğitim verildi. Halihazırda devam eden eğitim çalışmalarıyla Gaziantep, Türkiye ve dünya için Antep fıstığının önemi konusunda farkındalık yaratmak, çocukları anne ve babalarının üretimini yaptığı yerel ürünün değeri hakkında bilgilendirmek, bu ürüne sahip çıkmalarını ve üretime devam etmelerini özendirmek amaçlanıyor. 

 

Hem bölge hem de tüm Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmakla birlikte projenin önemli bir ayağı olarak anıt ağaçlar da koruma altına alınıyor. Proje ile genç nesillerin bu sürecin parçası haline getirilerek şimdiye kadar elde edilen tüm kazanımların geleceğe aktarılması da hedefleniyor.

 

Nestlé Çikolata ve Şekerleme İş Birimi Genel Müdürü Umut Tavaşoğlu devam eden projede bugüne dek elde edilen sonuçlarla ilgili, “Nestlé DAMAK olarak kakaoyu fıstığın lezzeti ile buluşturarak, 1933 yılında ilk Antep fıstıklı çikolatayı tüketicilerin beğenisine sunduk. 89 yıldır yol arkadaşımız olan Antep fıstığı bizim için çok yüksek bir değere sahip. Bu değerli besin maddesinin hak ettiği değere kavuşturularak sürdürülebilirliğini sağlamak ve toprak verimliliğini korumak üzere 11 yıldır, TEMA Vakfı iş birliğiyle kendimizi adadığımız ‘Fıstığımız Bol Olsun’ projesini yürütüyoruz. Antep fıstığının gelecek nesillerce de üretiminin devam ettirilmesini sağlamak amacıyla projenin 3. fazında bir de bölgedeki ilkokul çocuklarına yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarına başladık. Sağlıklı ve verimli fıstık ağaçları yetiştirebilmenin koşullarına dikkat çekilmesi, çalışanların ve çiftçilerin emeğinin görünür kılınmasının yanı sıra genç nesillerin bu sürecin parçası haline getirilmesi en büyük hedefimiz. Yarınları da düşünerek, doğal varlıkların sürdürülebilir kullanımı ile fıstığı gelecek nesillere ulaştırmaya devam ediyoruz” dedi. 

 

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise, “2011 yılından bu yana DAMAK Çikolata ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğiyle sürdürdüğümüz Fıstığımız Bol Olsun projesinde şimdiye kadar çok başarılı sonuçlar elde ettik. Bilimsel bilgi ile donatılan, uygulanabilir çözümler üretilmesi ve sürdürülebilir olmasına özen gösterdiğimiz proje, aynı zamanda Vakfımızın en uzun soluklu projelerinden biri olması sebebiyle de bizim için çok değerli. Projemizde şimdiye dek üreticileri, toprak sağlığını koruyan bilimsel uygulamalar ile tanıştırdık, Antep fıstığı verimini ve kalitesini artırdık. 2023 yılı sonuna kadar devam edecek 3. faz çalışmalarımızda da mevcut çalışmalara ek olarak, kazanımların yaygınlaştırılmasını ve geleceğe taşınmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Bilimsel çalışmalar her yıl ürün getirdi

Yürütülen çalışmalardan elde edilen sonuçlar bir kez daha bilimsel bilgilere dayalı, toprağı ve çevre ekosistemlerini koruyan sürdürülebilir Antep fıstığı tarımı uygulamalarının, toprağın bereketi ile üreticilere kazanç sağlamanın yegâne yolu olduğunu gösteriyor. 2011 yılından beri projeden yararlanan çiftçilerin 91’i, 2014 yılından itibaren projeden yararlanan çiftçilerin ise 61’i, toprakların sürdürülebilir kullanımıyla yok yılı olarak tabir edilen yıllarda yaşanan verim düşüşlerinin azaldığını ve her yıl ürün alabildiklerini belirtiyor. Proje kapsamındaki faaliyetlerin Türkiye’deki tüm Antep fıstığı bahçelerinde uygulanmasıyla üretimde 50 artış sağlanacağı öngörülüyor.

 

Nestlé ürüne saygısını “Adamak Hikayesi” ile anlattı

Nestlé, Fıstığımız Bol Olsun kırsal kalkınma projesinin tanıtımı için geçen yıl dikkat çeken bir reklam filmi de yayınladı. “Adamak Hikâyesi” adlı filmde Nestlé DAMAK’a lezzetini veren Antep fıstığının sürdürülebilirliğine vurgu yapılıyor. Filmde markanın TEMA Vakfı işbirliğiyle Antep fıstığının gelecek nesillere ulaşması için çiftçilerle el ele verdiği, tarım tekniklerini iyileştirerek kırsal ekonomiye destek sağladığı ve 11 senedir kendilerini Antep fıstığının sürdürülebilirliğine adadığı anlatılıyor. Bugün Türk tüketicisinin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer alan Nestlé DAMAK, Türkiye’de her gün 100 bin paket tüketiliyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.