İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin İşyeri Hekimleri Derneği ile beraber yürüttüğü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Maden Sektöründe Çalışanların Psikososyal Risklerinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesine Yönelik İşyeri Hekimlerinin Kapasitesini Geliştirme Projesi” kapsamında maden işçilerini konu alan bir belgesel projesi de hayata geçiriliyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin İşyeri Hekimleri Derneği ile beraber yürüttüğü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Maden Sektöründe Çalışanların Psikososyal Risklerinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesine Yönelik İşyeri Hekimlerinin Kapasitesini Geliştirme Projesi” kapsamında maden işçilerini konu alan bir belgesel projesi de hayata geçiriliyor. Madencilik sektöründeki psikososyal riskler konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen belgeselin çekimlerine Zonguldak’ta başlandı
İş’te Psikososyal Güvenlik projesi, Zonguldak havzasında madenciliğin doğası gereği zor çalışma şartlarına sahip olan maden işçilerinin hangi psikososyal risklerle karşı karşıya olduklarının analiz edilmesi, bu risklere karşı desteklenmesi ve psikososyal olarak güvende çalışabilmesi için iş yeri hekimlerinin geliştirilmesini amaçlıyor. Proje kapsamında Türkiye genelinde tüm sektörlerde farkındalık yaratma hedefiyle araştırma niteliğinde bir belgesel de hayata geçiriliyor. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen açık ihale sonucunda belgeselin çekimleri Kontra Film Yapım Tic. Ltd. Şti. tarafından yürütülüyor.
Belgesel ekibi hazırlıklar ve çekim için Zonguldak’taydı. Öncelikle Zonguldak Maden Müzesi ve TTK Eğitim Ocağını ziyaret eden ekip, Onur Sefer’in yönetmenliğinde Zonguldak havzasında belgeselin çekimlerine başladı.
Çekimlerden önce İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Programı Direktörü Doç. Dr İdil Işık ile Proje Direktörü Dr. Şafak Öz Aktepe, belgesel ekibine saha çalışmasında eşlik etti. Saha çalışmalarını Zonguldak’ta sürdüren proje ekibinden Örgütsel Psikoloji Uzmanı Faruk Ceylan ise Zonguldak’taki proje paydaşlarının da işbirliği ile sürece destek oldu.
Belgesel, maden sektöründeki psikososyal tehlikeler ve bu tehlikelerle ilişkili risklere, madencilik sektöründen başlayarak tüm sektörlerde psikososyal güvenliğin nasıl yaygınlaştırılabileceğine, madenciliğin Zonguldak havzası için anlamına, Zonguldak havzasında sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal cinsiyet konularına değinecek. Bu konular çerçevesinde belgesel kapsamında maden mühendisleri, iş yeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları gibi meslek grupları, Çatalağzı Engelliler Derneği, maden işçileri ve yakınları ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirildi. Çekimlerinde Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi, Kozlu müessesesi ve çeşitli özel işletmeler ile MFA Maske Fabrikası gibi mekanlara yer veren belgeselin Temmuz 2022 tarihinde tamamlanması öngörülüyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı