İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin İşyeri Hekimleri Derneği ile birlikte yürüttüğü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “İş’te Psikososyal Güvenlik Projesi” kapsamında “Anlatacak Çok Şey Var” podcast serisi yayınlandı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin İşyeri Hekimleri Derneği ile birlikte yürüttüğü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “İş’te Psikososyal Güvenlik Projesi” kapsamında “Anlatacak Çok Şey Var” podcast serisi yayınlandı. Podcast serisi, Zonguldak tarihinden işyeri hekimliği çalışmalarına kadar madencilik sektörünün farklı boyutlarını uzman konukların katılımıyla tartışmaya açıyor
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin İşyeri Hekimleri Derneği ile birlikte yürüttüğü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Maden Sektöründe Çalışanların Psikososyal Risklerinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesine Yönelik İşyeri Hekimlerinin Kapasitesini Geliştirme Projesi” (İş’te Psikososyal Güvenlik Projesi) kapsamında “Anlatacak Çok Şey Var” podcast serisi yayınlandı. Zonguldak tarihinden işçi beslenmenin ekonomi politiğine, saha deneyimlerinden işyeri hekimliği çalışmalarına dek madencilik sektörünü farklı yönleriyle ele alan podcast serisinde projenin İletişim Uzmanı Dr. Elif Sungur, alanında uzman konukları ağırlıyor.
Farklı platformlardan yüzlerce dinleyiciye ulaşan podcast serisinin “İş’te Psikososyal Güvenlik de Nedir?” başlıklı ilk yayınında Proje Yürütücüsü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Programı Direktörü Doç. Dr. İdil Işık, projenin ortaya çıkışını, hedeflerini ve madencilik sektöründe çalışanların karşı karşıya kaldığı psikososyal riskleri anlattı.
13 bölümde alanında uzman isimleri ağırlayan podcast serisinin “psikolojik iyi oluş” konusunun konuşulduğu bölümde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Burcu Güler, “Engelli Haklarına Erişimde Güncel Durum” başlıklı bölümde Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği (TOHAD) Başkanı Süleyman Akbulut, “Çalışanlar Ne Yer?” başlığı altında işçi beslenmesinin ekonomi politiğinin konuşulduğu bölümde ise Namık Kemal Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Serkan Çelik konuk edildi.
Projenin saha araştırmalarından edinilen deneyimlerin paylaşıldığı “Proje Nasıl Gidiyor?” başlığıyla yayınlanan bölüme ise Proje Direktörü Dr. Şafak Öz Aktepe, Proje Koordinatörü Esin Çetin Özbudak ve proje uzmanları Örgütsel Psikologlar Yasin Kuzdağ, Kağan Güney ve Faruk Ceylan konuk oldu.
Özel günlerde tematik bölümler yayınlanıyor
“Anlatacak Çok Şey Var” podcast serisi özel günlerde yayınlarını tematik olarak sürdürüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Zonguldak havzasında maden mühendisi olarak görev yapan Gülşen Yalçın Çoğlan, 14 Mart Tıp Bayramı’nda İşyeri Hekimleri Derneği Dönem Başkanı Dr. Zühal Akgün, 28 Nisan İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nde ise Zonguldak havzası madenlerinde işyeri hekimi olarak görev yapan Dr. Atınç Kayınova “Anlatacak Çok Şey Var”a konuk oldular.
Zonguldak’ta madenciliğin tarihi ele alındı
Zonguldak hakkında yaptığı yerel tarih araştırmaları ile tanınan yazar, maden mühendisi Ekrem Murat Zaman, “Zonguldak Kömür Havzasının İki Yüzyılı” başlıklı bölümde “Zonguldak: İnsan, Mekan, Zaman” adlı kitabını anlattı. Zonguldak’ta madencilik, kent ve kömür madenciliği tarihi ve maden mühendislerinin örgütlenmesi üzerine konuşan Zaman, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık hikâyesini Zonguldak kömür havzasındaki gelişmeler ışığında ele aldı.
Proje çalışma hayatında psikososyal güvenlik için farkındalık yaratmayı hedefliyor
Çalışma hayatında psikososyal güvenliğin sağlanması, insana yakışır iş ortamlarının yaygınlaşması ve zorlu şartlarda çalışan maden işçilerinin psikososyal olarak güvende çalışabilmesi için işyeri hekimlerinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen İş’te Psikososyal Güvenlik projesi, Türkiye genelinde diğer tüm sektörlerde de farkındalık yaratmayı hedefliyor. Psikososyal güvenlik gibi çalışma hayatı için son derece yeni olan konular, ISO 45003 standardı ışığında akademi, meslek hayatı, faydalanıcı kuruluşlar, kamu otoriteleri, iş sağlığı ve güvenliği çalışanları, işyeri hekimleri nezdinde farkındalık yaratılması amacıyla ele alınıyor. Bu amaçla proje kapsamında podcast ve blog yazıları gibi proje çıktılarını destekleyici içerikler de üretiliyor.
Yeni bölümleriyle yayına devam edecek olan “Anlatacak Çok Şey Var” podcast serisi Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, Youtube platformlarından takip edilebilir.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı