Konular
Jako papağanları çok sevecen ve en çok tercih edilen bir papağan cinsidir. Jako papağını beslemek isteyen kişiler kafes konusunda kararsızlık yaşayabilirler. Jako papağının yaşam alanı olan kafes konforuna, fiziksel özelliklerine ve kafes temizliği gibi detaylar dikkate alınarak seçilmelidir. Bu konulara dikkat edilmediği takdirde papağanın yaşam kalitesi düşecektir. Kafesin teli, kafesin temizlenme durumu, tellerin aralığı ve diğer bütün detaylar Jako papağanı olan kişilerin bilmesi gereken detaylardır. Jako papağan kafesi nasıl olmalı? Sorusunun bütün detayları yazımızın devamında.
Papağanların gagası çok güçlüdür. Bundan dolayı ince teller gaganın kuvvetine dayanamaz. Daha küçük papağanlar için kafes telinin çapı önemli değildir ancak jako papağanlar için kafes telinin çapı 3-5 mm olması gerekiyor.
Jako papağanlar için kafes boyutu oldukça önemlidir. Papağınızın kafesin içinde rahat rahat hareket etmesi gerekiyor. Alacağınız kafesin boyutu genişlik açısından 90-120 cm olması gerekiyor.
Bir diğer önemli detay ise kafes tellerinin aralığıdır. Kafes tellerinin aralığı papağının kafasını dışarı çıkarmasına engel olmamalı. Bunun yanında papağının görüşünü kapatmaması da gerekir. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğu zaman tellerin aralığı ortalama 1.5-2 cm arasında olmalıdır. Gagaları oldukça kuvvetli olan papağanların kafes tellerinin kaynağı da çok sağlam olmalıdır.
Fiyat konusu düşünüldüğü zaman papağan için çoğu zaman demirden yapılan kafesler kullanılır. Bir miktar daha pahalı olsa da paslanmaz çelik olan kafes kullanım açısından daha rahat olur. Kişilerin hem papağanlarının sağlığını hem de kafesin uzun ömürlü olmasını düşünmesi gerekir. Bundan dolayı en iyi malzeme paslanmaz çeliktir. Kalitesiz malzemeden yapılan sürgüler ve kaplamalar kısa zamanda çıkar ve papağan zarar görür. Kalitesiz yapılan kafes seçimi papağanın zehirlenmesine ve ölmesine neden olabilir. Bundan dolayı kafes seçerken buna önem vermek gerekir.
Jako papağan kafesinde 3 tane yemlik olması önerilir ve papağanınıza farklı yem seçenekleri sunmanız ona iyi gelecektir. Dikkat edilmesi gereken nokta kapların kesinlikle galvanizeden olmamasıdır. Galvanize zaman içinde papağının zehirlenmesine neden olabilir. Bu kapların sert plastikten yapılmış olması en iyi seçenektir.
Papağanın evcilleşmemiş olması durumunda kafes temizliği zor olabilir. Çünkü gagası ile kendini koruyacaktır ve temizlik yapmanıza için vermeyecektir. Kafesin alt ızgaralarının çıkartılır olması papağını kafesten çıkarmadan temizlik yapmanızı sağlar. Bunun yanında papağanınızı korkutmaz ve onu rahatsız etmezsiniz.