Kanaviçe işi olarak bahsedilen bu nakış türünün diğer bir adı da “çarpı işi” dir. Dolayısıyla kanaviçeyi tanımlarken “çarpı işi nedir ?” sorusuna da cevap vermiş olacağız.
Konular
Kanaviçe işi olarak bahsedilen bu nakış türünün diğer bir adı da “çarpı işi” dir. Dolayısıyla kanaviçe nedir? sorusunu cevaplarken “çarpı işi nedir ?” sorusuna da cevap vermiş olacağız.
Kanaviçe, herkesin bildiği matematikte sıklıkla kullanılan ve ix(iks) olarak okunan yani çarpı (×) formunda işlenen bir nakıştır ve oldukça kolay bir işleme türüdür.
Başlangıç için temel birkaç malzeme olması gerekmektedir. Bunlar; işleme yapacağımız etamin kumaş, makas, kasnak, ip ve bu iş için özel üretilen iğnelerdir. Elbette burada işlenmek istenen modelin büyüklüğüne göre kasnak ve ona uygun ebatta kumaş tercih edilmelidir.
Kanaviçe, çok kullanışlı bir işleme tekniğidir. Her türlü yıkamaya karşı (eğer işlemede kaliteli ip kullanılmışsa) elverişlidir. Eskiden beri yatak takımlarında, giysilerde, aksesuar yapımında, süslemelerde, günlük kullanımda, dekoratif olarak da kullanılan hoş ve güzel bir işlemedir.
Kanaviçe işlerken malzemenin kullanılacağı yer ve kullanılacağı kumaş çok önemlidir. Örneğin bir mutfak takımında kullanılacaksa daha çok yıkandığında en az zarar görecek koton kumaş tercih edilmelidir. Yünlü bir kumaş tercih edilecekse yine yünlü iplikler kullanılır. Dekoratif olarak kullanılacaksa örneğin çerçeve ve yastıkta, pamuklu alt yapı kumaş ile koton iplikler kullanılır.
Kanaviçe işlemeye hazır olmak için neyi işlemek istiyorsak onun desenine (modele/şablona), kumaş, iğne, iplik, makas ve kasnağa ihtiyaç olacaktır.
Kanaviçe işlemeye başlarken önce etamin kumaşı kasnağa takılır sonrasında, iğneye iplik geçirilerek işlenmek istenen nokta belirlenerek iğne, kumaşın altından batırılıp üstten çıkılır. Bu şekilde şablon takip edilerek çarpılar ile model tamamlanır.