kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
35,4591
EURO
36,5128
ALTIN
3.071,88
BIST
9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
7°C
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
11°C

Koçtaş Uzmanları Yanıtlıyor: Saksı Değişimi Nasıl Yapılır

Koçtaş, yaşam alanlarına huzur verici bir atmosfer katan bitkilerin bakımı ile ilgili öneriler sunuyor.

Koçtaş Uzmanları Yanıtlıyor: Saksı Değişimi Nasıl Yapılır
29.07.2022 12:20
172
A+
A-

Koçtaş, yaşam alanlarına huzur verici bir atmosfer katan bitkilerin bakımı ile ilgili öneriler sunuyor. Sulama, toprak seçimi, bitkiyi doğru konuma yerleştirme, saksı değişimi gibi dikkat edilmesi gereken tüm detaylara Yaşayan Evler Blog’dan ulaşmak mümkün…

 

Koçtaş, yaşam alanlarına doğallık katan bitkilerin, gerekli dönemlerde saksı değişimlerinin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili püf noktaları paylaşıyor.

 

Koçtaş uzmanları, bitkinin köklerinin saksıyı sarmaya başlamadan ve gövdesinin saksıya sığmayacak kadar büyümeden saksı değişimi yapılmasını öneriyor. Ayrıca saksı içerisindeki toprak da zamanla bitkinin ihtiyacı olan besin değerlerini kaybedebildiğinden bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilmesi için toprak ve saksı değişiminin düzenli olarak yapılması büyük önem taşıyor. 

 

Koçtaş uzmanları, genç bitkilerde her yıl, diğer bitkilerde ise her yıl ya da en fazla iki yılda bir saksı değişimi yapılmasının faydalı olduğunu belirtiyor. Bu sayede bitkilerin, ihtiyaçlarını karşılayabilecek verimlilikte toprağa sahip olmasına, rahat büyümesine ve bazı bitki hastalıklarından korunabilmesine de yardımcı olunabilir. Bunun dışında bitkiler saksı ve toprak değişimine ihtiyacı olduğunu farklı şekillerde gösterebilir. Bunlar arasında köklerin toprak yüzeyinden ya da drenaj deliğinden görülmesi, bitkinin her mevsimde olması gerektiğinden yavaş büyümesi, bitkinin gövdesinin ağır gelmesi ve saksının kolaylıkla devrilmesi, sulama sıklığının artması, bitkide ve toprakta kuruma görülmesi gibi belirtiler öncelikli olarak sıralanabilir. 

 

Saksıyı değiştirmek için zemine bir örtü serdikten sonra saksısı ve toprağı değişecek bitkinin gövdesi işaret parmağı ile orta parmak arasına alınarak ve ters çevrilerek saksıdan çıkarılabilir. Saksıdan çıkarılan bitkideki toprağı ufalayarak fazla toprağı bitkinin köklerinden aldıktan sonra toprak dışına taşmış olan kökler ya da hasta kökler budanabilir. Saksının dibine zemin görünmeyene kadar yeni topraktan serpildikten sonra bitki saksının ortasına konumlandırılabilir.  Yeni saksısında, varsa bitkinin sararmış yaprakları temizlenebilir ve son olarak can suyu verilerek ekim işlemi tamamlanabilir.

 

Saksı değişimi sırasında gerekli olan çeşitli boylarda saksılar, bitkinin besin ihtiyacına uygun toprak, drenaj sağlamak için çakıl taşları, eldiven, budama için küçük makas gibi ihtiyaç duyulacak tüm ürünlere Koçtaş’tan ulaşılabilir. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.