Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 5 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları 30 Haziran’da açıklanacak.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 5 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları 30 Haziran’da açıklanacak. Şimdi adayların önünde en az sınav kadar önemli olan tercih dönemi var. Peki lise tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli?
‘Hayatı şekillendiriyor’
Lise döneminin gençlerin hayatında büyük bir yere sahip olduğunu belirten Akademisyen-Yazar, Eğitim Danışmanı Ecehan Ersöz, “Öğrencilerin hem kendilerini hem de çevrelerini anlama ve anlamlandırmada, kendilerini ifade etme, iletişim yöntemleri geliştirmelerinde son derece kıymetli bir dönem. Ayrıca bu yıllarda okul tarafından yapılan desteklerle öğrenciler hayatlarını şekillendiriyor” dedi.
‘İyi lise iyi kariyer demek’
Tercih edilecek lisenin ezbere dayanmayan, güncel içeriklere sahip, 21. yüzyılda ihtiyaç duyulacak donanımı kazandırır nitelikte olması gerekli olduğunu aktaran Ersöz, “Diğer yandan öğrencilere kendilerine uygun alanları ve meslekleri seçebilmeleri için kendilerini doğru tanıma, beceri ve yetkinliklerini keşfetme imkânı tanınması lazım. Bu iki bileşeni doğru harmanlayabilen liseler gençlerin gelecek yolculuğuna önemli katkı sağlar. İyi bir lise iyi kariyere işte bu şekilde vesile olur. Aksi takdirde kişisel gelişim anlamında desteklenmeyen gençler bilgi seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun kendine uygun kariyer yolunu seçmekte zorlanacaktır. O sebeple lise döneminde kazanılan hem ders içerikleri hem de kişisel farkındalıkların niteliği meslek seçimi ve kariyer yolculuğunun şekillenmesinde kritik öneme sahip” diye konuştu.
‘Puanı yüksek diye seçmeyin’
Ecehan Ersöz’ün tercih yapacak aileler ve öğrencilere önerileri ise şunlar:
– Liseden beklentilerinin ne olduğu çok önemli tercihlerde. Yabancı dil mi, teknik bir eğitim mi, sosyal sanatsal gelişim imkanları mı, yurtdışı olanakları mı? Bu noktada puan tek kriter olmamalı. Örneğin üniversitede daha ziyade sosyal bilimler alanına yönelmeyi düşünen bir öğrenci puanı yüksek diye fen lisesi tercihi yapmamalı.
– Meslek, fen, Anadolu liseleri gibi birçok alternatif var. Öğrenci 1 yıl hazırlık sınıfı okumak istiyor mu? Bunu kendine sormalı.
– Okulun esas yabancı dili ve 2. yabancı dili nedir? Diğer yandan okulların laboratuvar, proje geliştirme ve her türlü gelişim imkanları araştırılmalı.
– Web siteleri incelenmeli, çevreden görüşler alınmalı.
– Okulların kültürel alt yapısına dikkat edilmeli.
– Okulun konumu eve mesafesi, ulaşım kolaylıkları üzerinde de düşünülmeli. Şehir dışında okuyacak öğrencilerimiz içinse yurt imkanları mutlaka araştırılmalı.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı