Konular
Lohusa sendromu nedir, lohusa sendromu belirtileri nelerdir, lohusa sendromu nasıl tedavi edilir? bu yazıda bu sorulara yanıt vermeye çalıştık. İşte detaylar…
Lohusa sendromu, çoğu annede görülen bir sendromdur. Doğum sonrasında baş gösterir ve annenin hayatını olumsuz yönde etkiler. Doğum sonrasında annede depresyon, gerginlik, bıkkınlık gibi negatif duygular ve intihara teşebbüs gibi eylemler görülüyor ise anne ağır lohusa sendromu yaşıyor demektir. Bu süreçte anneye mümkün olduğunca destek olunmalı ve anne asla yalnız başına bırakılmamalıdır.
Lohusa sendromu doğum sonrası birkaç gün içerisinde kendini bıkkınlık, sinirlilik ve depresyon hali ile gösterir. Aylarca sürmez. En fazla 40 güne kadar devam eder ve sonrasında anne, normal haline geri döner. Bu dönem kritik bir dönem olduğu için anne ve bebeği yalnız bırakılmamalıdır.
-Ruhsal ve bedensel yorgunluk.
-İntiharı düşünme ya da intihara teşebbüs etme.
-Çevresi tarafından sevilmediği düşüncesine kapılma.
-Bıkkınlık.
-Sinirlilik.
-Kaygı bozukluğu.
-Uyuyamama ya da aşırı uyuma.
-Bebeğine zarar vermekten korkma.
-İştahsızlık yaşama ya da aşırı iştahlılık hali.
-Hayattan tat alamama.
-Devamlı ağlama.
-Konsantre olamama.
-Dikkat dağınıklığı.
-Unutkanlık.
-Bebeği istememe.
-Duygusal boşluk yaşama.
Lohusa sendromu her kadında görülebilir. Fakat belirtilerini en çok yaşayan kadınlar ailesi ve yakın çevresi tarafından destek görmeyen kadınlardır. Zaten bu süreçte kadın çevresinde ne kadar insan olursa olsun kendini yalnız hisseder. Bunun yanı sıra bu sendrom psikolojik rahatsızlığı bulunan, depresyon ile mücadele eden ve ailesi ya da eşiyle problem yaşayan kadınlarda da görülür.
Hatta bu tür problemleri olan kadınlar kendine ve bebeğe zarar verme eyleminde bulunabilir. Anne, sütten kesilebilir. Bu nedenle anne, dikkat edilmesi gerekenler grubunda yer almalı ve gözetim altında olmalıdır.
Lohusa sendromu, hem anne adına hem de bebek adına oldukça tehlike arz eder. Bu yüzden loğusa sendromunun kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Şayet edilmezse bu sendrom 2 yıla kadar uzayabilir ve bu süreçte anne ve bebek yıpranabilir.
Lohusa sendromu tedavisi için kesinlikle bir uzmandan yardım alınmalıdır. Böylelikle anne bu olumsuz süreci daha az hasarla atlatacaktır. Tabii bu konuda annenin de gösterdiği gayret önemlidir. Bu süre zarfında anne, kendini sosyal yaşantıdan soyutlamamalı, kendine vakit ayırmalı ve yakın çevresinden manevi anlamda destek istemelidir.