kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
35,3064
EURO
36,7199
ALTIN
2.993,75
BIST
10.085,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
16°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Yağmurlu
10°C

Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver: “65 yaş üstü kişiler, gebeler ve kronik hastalığı olanlar gribin ciddi sonuçları açısından yüksek risk altında”

Prof.

Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver: “65 yaş üstü kişiler, gebeler ve kronik hastalığı olanlar gribin ciddi sonuçları açısından yüksek risk altında”
04.11.2022 12:40
121
A+
A-

Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, COVID-19 pandemisinin başlarında azalan grip vakalarının bu yılın başından itibaren tekrar görülmeye başlandığını ve önümüzdeki günlerde grip vakalarında belirgin bir artış beklendiğini ifade etti. Yaygın bir grip salgının önüne geçmek ve gribin ciddi sonuçlarını önlemek için özellikle 65 yaş üstü kişilerde, gebelerde ve kronik hastalığı olan bireylerde aşılanmanın önemine dikkat çekti. 

 

Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, gripten korunmak için aşı olmanın ve aşılanmayı her yıl bir yaşam alışkanlığı haline getirmenin büyük önem taşıdığını paylaştı.

 

Sonbahar mevsimiyle birlikte grip sezonuna da girildiğini söyleyen Durusu Tanrıöver, sözlerine şöyle devam etti: “COVID-19 pandemisi nedeniyle uygulanan maske ve mesafe önlemleriyle birlikte pandeminin başında grip vakalarında belirgin bir düşüş oldu, ancak bu yılın başında kuzey yarımkürede ve geçtiğimiz aylarda güney yarımkürede vakalarda yeniden bir artış gözlemlemeye başladık. Son birkaç haftadır da Kuzey Yarımküre’deki etkili olmaya başlayan bir grip sezonu görmekteyiz. COVID-19 pandemisi öncesi dönem ile kıyasladığımızda grip sezonunun daha erken ve daha hızlı başladığını, hatta bazı ülkelerde grip kaynaklı hastane ve yoğun bakım yatış oranlarının son on yıldaki aynı haftalarla kıyaslandığında en yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde de grip vakalarının ve grip ilişkili hastaneye yatışların benzer şekilde artacağı öngörüsüyle, özellikle 65 yaş üstü ve risk grubundaki kişiler başta olmak üzere herkesin bir an önce gribe karşı aşılanması büyük önem taşıyor.”

 

“Risk grubundakilerin aşılanması büyük önem taşıyor”

Risk grubundakilerle ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmanın sonuçlarını paylaştı ve şu bilgileri verdi: ‘’Özellikle risk faktörleri ve kronik hastalıkları olan kişilerde viral solunum yolu enfeksiyonları çok ağır tablolara ilerleyebilmektedir. Pandemi öncesinde yaptığımız bir çalışmada grip benzeri hastalık sebebiyle hastaneye yatan hastalarda eşlik eden en az bir kronik hastalığı olan hastaların hastanede yatış süresi, olmayanlara göre neredeyse iki kat daha fazla olmuştur. Aynı çalışmada 65 yaş üzeri hastaların yarısı yoğun bakım ünitesine yatırılmış, üçte birine solunum desteği yapılması gerekmiş ve dörtte biri de maalesef kaybedilmiştir.’’ Aynı çalışmadaki grip aşılanma oranlarının düşüklüğüne de dikkat çeken Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver ‘’Grip aşılarını yaptırmış olsalardı, bu hastaların bir kısmını bu olumsuz tablolardan ve ölümden koruyabilirdik’’ dedi. 

 

“Grip nedeniyle kalp krizi riskinde 17 kata kadar artış”

Gribin basit bir solunum yolu enfeksiyonu olmadığını söyleyen Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, özellikle grip tanısı konulmasını takip eden ilk iki haftada komplikasyon riskinin çok arttığını, hatta ilk üç günde kalp krizi riskinde 17 kat, inme riskinde 10 kat artış gerçekleştiğini gösteren çalışmalar olduğunu belirtti. Diyabet, kronik akciğer ve kalp hastalıkları, kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları, kanser, bağışıklık sistemi baskılanması, obezite gibi risk faktörleri olanlarda komplikasyonların çok daha fazla görüldüğünü vurguladı. ‘’Özellikle yaşlıların, gebelerin ve kronik hastalıkları olan erişkinlerin aşılanması, toplumda gribe bağlı komplikasyonların ve ölümlerin önlenmesi için etkili bir yöntemdir’’ diyen Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, grip aşısının enfeksiyonun tetiklediği pek çok olumsuz durumdan ve ağır komplikasyonlardan korunabilmek için etkili olduğunu vurgulayarak aşıyı temin edebilen herkesin aşılanmasını önerdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.