kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
35,5656
EURO
36,5605
ALTIN
3.086,60
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
13°C

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?
01.07.2021 08:00 | Son Güncellenme: 01.07.2021 02:55
1.166
A+
A-

Rahim ağzı kanseri, Human Papilloma Virüsünün neden olduğu rahimin uç kısmında (doğum kanalı) gerçekleşen bir kanser türüdür. Kadınlarda çok sık görülen bu kanser türü erken evrede teşhis edildiğinde tedavi oranı oldukça yüksektir.

Rahim ağzı kanserini erken teşhis etmenin en iyi yolu düzenli smear testi yaptırmaktır. Tedavi geç kalırsa, kanser daha derin hücre katmanlarını etkileyebilir veya diğer organlara yayılabilir ve onlara zarar verebilir. Hastalık ne kadar ilerlemişse, iyileşme oranı o kadar düşük olur. Hastalık genellikle kanser öncesi semptomlara sahip değildir. Kanserin belirtileri ortaya çıktığında, kanser hücreleri genellikle yayılmıştır. Yaygın semptomlar; vajinada kanama, anormal düzeyde akıntı, pelvik ağrı, ilişki sırasında ağrı veya lekelenmelerin olmasıdır.

Rahim Ağzı Kanseri Tanısı Nasıl Yapılmaktadır?

"<yoastmark

Displazi ve erken dönemdeki kanserli hücrelerin çoğu düzenli smear testi yaptıran kadınlarda kolaylıkla teşhis edilir. Günümüzde rahim ağzı kanserinin tanısı için rahim ağzının mikroskop aracılığı ile incelenmesine olanak sağlayan kolposkopide yapılmaktadır. Bu sayede ileri evre kanser türleri de kolaylıkla teşhis edilmektedir.

Kanseri teşhis etmek için kullanılabilecek çeşitli biyopsi yöntemleri vardır. Kullanılan yöntemlerden bazıları anormal dokunun tamamen çıkarılmasını sağlayarak hastalığın erken dönemleri için tedavi niteliğinde olabilmektedir. Biyopsi sonucu anormal seviyede çıkarsa, kanserin oluşumunu ve yayılımını engellemek için hastalıklı doku LEEP (LLETZ) ya da soğuk bıçak (konizayon) yöntemi kullanılarak kesilerek çıkartılır.

Ayrıca, kanser saptanan hastalarda tümörün yayılımını değerlendirmek için sistoskopi, proktoskopi ve genel anestezi ile muayene, görüntüleme yöntemleri, akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), pozisyon emisyon tomografisi (PET) ve intravenöz ürografiden (IVP) gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Özellikle MR incelemesi ile rahim ağzında bulunan tümörün çapı, parametriyum denilen çevre dokulara yayılımı ve lenflere yayılımı hakkında ayrıntılı bilgiler edinmek mümkündür.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi

Hastalığın tedavisinin belirlenmesinde en önemli faktör kanserin evresidir. Ancak kanserin rahim ağzındaki yerine, kanserin tipine (skuamöz hücreli karsinom veya adenokarsinom), hastanın yaşına, genel sağlığına ve çocuk isteyip istemediğinize göre tedavi şekli değişebilir.

  • Cerrahi
  • Radyasyon Tedavisi
  • Kemoterapi

olmak üzere üç ana tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bazen iki veya daha fazla yöntem birlikte kullanılır. Tedavinin amacı tam iyileşmeyi sağlamaktır.

Rahim Ağzı Kanseri Evreleri

"<yoastmark

Birinci Evre Rahim Ağzı Kanseri

Kanser servikal bölge ile sınırlıdır. Bu evre çok erken evre olarak tanımlanmaktadır. Özel durumlar dışında bu evre ameliyat için en uygun evredir.

İkinci Evre Rahim Ağzı Kanseri

Bu aşama erken bir aşama olmasına rağmen, artık çok erken bir aşama değildir. Bu aşamaya ulaşmış sadece birkaç hasta için cerrahi müdahale tedavi seçeneğidir. Bu aşamadaki hastalar için radyoterapi ile eş zamanlı kemoterapi ana tedavi seçeneğidir.

 Üçüncü Evre Rahim Ağzı Kanseri

Tümör rahim ağzı dokusu dışına yayılmış, vajen alt kısmına kadar ulaşmış, bazı durumlarda da böbrek tüplerini tıkayarak böbreğin şişmesine neden olacak kadar ilerlemiştir. Tercih edilmesi gereken tedavi yöntemi radyoterapi ile eş zamanlı kemoterapidir, ameliyat uygun değildir.

Dördüncü Evre Rahim Ağzı Kanseri

Bu evrede hastalığı iyileştirmek çoğunlukla mümkün olmaz. Bu evrede vücuda yayılmış olan rahim ağzı kanserini geriletmek ve hastalığı kontrol altına almak ana tedavi hedefidir.

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.