Üniversiteden mezun olma zamanı geldiğinde iş hayatınızdaki rolünüzü seçtiğiniz bölüm ve üniversitenin yanı sıra yetenekleriniz ve uzmanlaştığınız alanlar belirleyecek.
Üniversiteden mezun olma zamanı geldiğinde iş hayatınızdaki rolünüzü seçtiğiniz bölüm ve üniversitenin yanı sıra yetenekleriniz ve uzmanlaştığınız alanlar belirleyecek. Gerçekten severek yapacağınız ve geleceği olan bir mesleği seçmeniz hayatınızdaki en önemli kararlardan biri. Bugünkü seçimleriniz kariyer yolculuğunuzun dönüm noktası haline geliyor. Peki, bu kritik virajda adaylar doğru tercih için kendilerine hangi soruları sormalı? İş dünyasının gençlerden beklentileri neler? Üniversiteler öğrenciyi geleceğe taşırken hangi görevleri üstlenmeli?
Dr. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu eğitim dünyasında öne çıkan konuların tartışıldığı Yolun Başındayken programında tüm bu sorular masaya yatırıldı. İldaş, programda İstanbul Galata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özgür Çengel’i ağırladı. Karar arifesindeki gençlere seslenen Çengel, “Yolun başındayken ne yapmak istediğinizi anlayın. Kendinizi en iyi kendiniz bilirsiniz” dedi.
Çengel, 5 Ağustos’ta sona erecek olan üniversite tercih maratonunda adaylara yol gösterecek açıklamalarda bulundu. Üniversitede mutlu bireyler yetiştirmeyi ana misyon edindiklerini söyleyen Çengel, “Öğrenciler bir bölümü okuyor ama bambaşka bir iş yapıyor. Mutsuz bir durumda okuyup iş hayatına atılıyor ve kendilerini bambaşka bir yerde buluyorlar” dedi. Çengel bu problemin önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı.
Çengel, günümüzde üniversitelerin iş hayatıyla kurduğu ilişkilerin daha da önem kazandığını belirtti. “Üniversiteler özel sektörle uyum içinde olmalı. Bizler birinci sınıftan itibaren bütün öğrencilerimizi stajlara ve firma ziyaretlerine gönderiyoruz” diyen Çengel, yeni dünya düzeninin gençlerden neler beklediğini şöyle anlattı: “Üniversite öğrencileri dört yıl boyunca, ben sadece öğrencilik yaparım diyor ama özel sektör öyle düşünmüyor. Dört yıl sonrasında, ‘ne tecrüben var?’ diye soruyor. Üniversiteler on binlerce mezun veriyor; herkes her şeyi aynı mükemmellikte yapıyorsa sizin bir farkınız olmaz.”
Üniversitede öğrencilerin sadece diploma değil meslek de edinmesi gerektiğini vurgulayan Çengel, gelecekte hangi mesleklerin ön planda olacağı konusuna da değindi. Sağlıkta tüm alanların gelişeceğini kaydeden Çengel, hizmet sektöründe dijitalleşmenin etkisinin daha yoğun hissedileceğini ifade etti.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı