kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
35,4865
EURO
36,3920
ALTIN
3.048,07
BIST
9.733,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
7°C
Çarşamba Çok Bulutlu
8°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Çok Bulutlu
9°C

Uykuda Gelen Mucize: Melatonin

Bugün birçok insan uyku problemleriyle boğuşuyor.

Uykuda Gelen Mucize: Melatonin
19.08.2022 10:20
217
A+
A-

Bugün birçok insan uyku problemleriyle boğuşuyor. Sanayileşme ve modern hayatın etkisiyle daha fazla uyarana maruz kalarak uyuyan ya da hiç uyumayan kişilerde melatonin salgılanması kısıtlı oluyor. Bu da uyku bozukluklarına yol açıyor. Melatonini doğal yollardan desteklemek önem taşıyor ancak yeterli olmadığı durumlarda takviye kullanmak gerekebiliyor. Çalışmalar, melatonin seviyesinin yaşla birlikte düştüğünü ve bunun da uyku bozuklukları gibi sirkadiyen ritimle ilgili şikayetleri artırabileceğini göstermiştir.

 

Peki melatonin neye iyi geliyor?  Vücudumuzun biyoritmik önemine dikkat çeken Dr. Elif Pahsa, melatonin üretimi için gerekli olan etmenleri ve faydalarını anlattı.

 

Kaliteli uyku için karanlık şart

Melatonini epifiz bezinden salgılanan mucize bir hormon olarak niteleyen Dr. Elif Pahsa, melatoninin vücudun biyoritmini düzenlemekten sorumlu olduğunu belirterek her hücreyi etkilediğine dikkat çekiyor. Melatoninin gece uykusu sırasında vücudu yenileyip bağışıklığı güçlendirdiğini ve birçok hastalıktan korunmayı sağladığını ifade eden Pahsa “Melatonin gece 23.00’da salgılanmaya başlıyor, 02.00 civarında en üst düzeye ulaşıyor. Daha sonra azalarak yerini sabaha karşı kortizol hormonuna bırakıyor. Ancak melatoninin salgılanabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Öncelikli olarak karanlık bir ortam şart. En ufak bir ışık hüzmesinden bile etkilenebiliyor. Bu nedenle gece lambası kullanmamak, akşamın ilerleyen saatlerinde telefona bakmayı bırakmak gerekiyor. Telefon ışığı da mavi ışık yayarak bu salgılanmayı etkiliyor” diyor. 

 

Doğal yollarla vücudun melatonin üretimi desteklenebilir

Melatonin için dışarıdan alınan desteklerin de faydalarına değinen Pahsa, öncelikle doğal yollarla vücudun melatonin üretimini desteklemek gerektiğini söylüyor. Işıktan uzak, kaliteli bir uyku uyumanı n ve   proteince zengin içerikli gıdalarla beslenmenin öneminin altını çizen Pahsa,  “Vücuttaki B6 vitamini eksikliğinin önlenmesi de melatonin üretimi açısından gereklidir diyor.

 

Melatoninin faydaları

  • Vücudun normal fonksiyonlarına katkı sağlayan melatonin hormonu, uyku kalitesini artırıyor. Melatonin takviyesi, uykusuzluk ya da jet-lag gibi durumlarda uykunun düzenlenmesini destekliyor. Melatonin hormonu uyku kalitesine katkısı dışında bağışıklık sistemi, vücut sıcaklığı, kan basıncı ve kortizol hormonu seviyesinin düzenlenmesine de katkı sağlıyor.
  • Bağışıklığı güçlendiren melatonin, kansere karşı da kalkan görevi görüyor. Melatoninin kanser hücrelerini küçülttüğünü gösteren birçok klinik çalışma bulunuyor.
  • Melatonin hormonu aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde hem göz yapılarını hücresel hasara karşı korur hem de kısırlık tedavisinde yumurta kalitesini iyileştirerek hamile kalma oranlarında artış sağlar.
  • Melatonin, vücuttaki hasarlı hücreleri onarır, anti-aging etkisi  sağlar.
  • Melatonin, menopoz kaynaklı ateş basması, gece terlemelerinin şiddet ve sıklığını azaltır. Aynı zamanda kemik sağlığı üzerine koruyucu etkileri vardır.
  • Kulak çınlaması ve Alzheimer gibi sorunların çözümü için de melatoninin fayda sağladığını gösteren klinik çalışmalar var. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.