Konular
Özellikle son yıllarda kadına yönelik şiddet olaylarında oldukça fazla artış yaşanmaktadır. Günümüzde her 3 kadından bir tanesi ne yazık ki eşi tarafından şiddete maruz kalmaktadır. Kadına yönelik şiddet olaylarının artmasıyla birlikte pek çok kadın kadın sığınma evleri başvurusu nereye yapılır? Kimler başvuru yapabilir? Şartları nelerdir? Kadınlar ne kadar kalabilirler? Gibi soruların cevaplarını aramaktadır.
Kadın sığınma evleri, rahatsızlık ve şiddet duyulan ortamlardan kadınları uzaklaştırarak onlara güvenli bir ortam sağlamaktadır. Genellikle eşleri tarafından şiddet gören kadınların gidecekleri herhangi bir yerleri olmaması durumunda kalmak için tercih ettiği güvenli alanlardır. Kadın sığınma evleri devlet tarafından güvence altında olduğu için kadınlar burada korku duymadan barınabilmektedir. Hiçbir özellik ve kriter aranmadan her kadına açık olan bu yerler her il ve ilçede bulunmaktadır.
Kadın sığınma evleri başvuru için Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne giderek başvuru yapabilirsiniz. Acil bir durumda ise Emniyet Müdürlüğüne gidilmesi yeterli olacaktır. Başvur için kadınların hiçbir belge götürmesine gerek yoktu. Kadın sığınma evlerine başvuru yapmak için kadının, can güvenliğinin tehlikede olması ya da eşinden şiddet görüyor olması yeterlidir. Kadın sığınma evleri başvurusu için daha detaylı bilgi almak adına “ALO 183 Kadın, Çocuk ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı” günün her saati aranabilmektedir.
Eşinden şiddet gören ve can güvenliği tehlikede olan kadınlar, kadın sığınma evlerinde maksimum 6 ay barınabilmektedir. Her kadının eşit şekilde bu yerlerden yararlanması adına konaklama süresine sınırlama getirilmiştir. Fakat özel durumları olan kadınlar bu yerlerde daha uzun sürede konaklayabilmektedir.
Kadın sığınma evlerine başvuru yapmak için bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Reşit olan her kadın, boşanmış ya da evli olmasına bakılmaksızın kadın sığınma evlerine başvuruda bulunabilir. Desteğe ihtiyacı olan her kadın ve çocuğu maddi ve manevi destek almak için buradan faydalanabilir. Bir mesleği olmayan kadınlara kendi ayakları üstünde durabilmesi ve sosyal hayata adapte olabilmesi için destek verilir. Bu destekler kapsamında kadınlara iş ayarlama, kurslar ve beceri geliştirme alanın eğitimler yer alır.