Kültürel değerlerin zaman içinde değişime uğramasının sebepleri nelerdir? Yazımızda bu konu hakkında sizlere bilgi vereceğiz.
Herhangi bir toplumun kültürel değerleri din, dil, ırk, coğrafi yapı, siyasi ve felsefi görüşler, gelenek ve göreneklerinden etkilenir. Göç dalgası tarihte birçok kültürel farklılığa neden olmuştur. Avrupa yaşamı kavimler göçü ile büyük değişikliklere uğradı. Ayrıca; teknolojinin gelişmesi ve iletişim araçlarının ilerlemesi, teknolojik yenilik ve sanayi sektörü, büyük ölçekli veya zorunlu göç, kültürel faaliyetler ve etkileşimlerdeki farklılıklar toplumun kültürel değerlerinde değişikliklere yol açmıştır. Birlikte yaşayan veya yaşamak zorunda olan toplumlar arasına başka bir toplum girdiğinde kültürel değişimler gözlenir. Topluluk etkileşimi bazı durumlarda iyi kabul edilir, ancak kötü sonuçları da olabilir. Genel olarak konuşursak, her kültürel etkileşim, sosyal kültürü zenginleştirmek için olumlu bir faktör olacaktır.
Millet olmak ortak bir geçmişe ve aynı kültüre sahip olmayı gerektirir. Zamanla kültürel değerlerin değişmesi milli değerlerin kaybolması veya unutulması anlamına gelmektedir. Kültürel değerler dış etkilerden dolayı değişebilir. Kültürel değerlerin zaman içindeki değişimleri teknoloji, iletişim, eğitim, küreselleşme gibi faktörleri içermektedir.
Kültürel değerler zamanla değişebilir ancak değişmemelerinin nedenleri şunlardır: bu toplum diğer toplumlardan izole edilebilir, yani bağımsız ve müdahalesiz bir şekilde yaşayabilir. Zira farklı kültürlerle etkileşime girerken kültürel değerler zaman içerisinde değişecektir. Toplum kültürü ile yakından bağlantılı olabilir ve inanç düzeyine getirilmiş değerleri değiştirmek zordur. Kültürel değer, toplumsal düzenin korunmasında etkin bir rol oynuyorsa değişmeyecektir. Kültürel değerler sadece davranışları değil, insanları da içerir. Tarihte önemli mevkilere sahip kişiler zamanla değişmeyecektir.