Konular
Aslında balın doğasında zararlı hiçbir şey yoktur, içinde vitaminler, enzimler, mineraller, amino asitler ve insan vücudu için gerekli olan daha birçok önemli element bulunur. Arıların bir gram bal üretmek için dört binden fazla çiçeğin nektarını topladıkları bilinmektedir. Ancak günümüzde bazı bal üreticileri, kahvaltılarda ve sofralarda tamamen doğal şekilde bulunması gereken ballara glikoz şurubu katıyor ve hile yapıyor. Bundan dolayı doğanın bizlere sunduğu en yararlı besinlerden bir tanesi olan bal bizim için faydalı değil zararlı bir hale geliyor. Bu yüzden insanlar sürekli gerçek bal ile sahte balı nasıl ayırt edebileceğini araştırıyor. Gelin gerçek bal nasıl anlaşılır? sorusunu hep birlikte inceleyelim.
Piyasada bulunan bal kavanozları/ambalajlarında bulunan “Bal Kodeksine Uygun” ibaresine dikkat etmelisiniz. Ayrıca içindekiler kısmına bakarak bal dışında glikoz, glikoz şurubu, yüksek fruktoz şurubu, şeker gibi maddeler varsa o balın katkı maddesi olduğu anlaşılır.
Bir çay kaşığı balın tadına bakın. Eğer bal genzinizi yakıyor ve tadı damağınızda yaklaşık 15-20 saniye kalıyor ise o bal gerçektir.
Satın aldığınız balın beklerken kavanozun dibinden şekerlendiğini gözlemlerseniz, sahte olma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Gerçek balın buzdolabında 30 gün sonra neredeyse tereyağı kıvamına geldiği bilinmektedir.
En kolay yollardan biri kâğıt havlu testidir. Bir kâğıt havluya bir çay kaşığı bal dökün. Kâğıt havluda bal aynı kalıyorsa gerçektir. Mendil balı emmeye başladıysa sahtedir.
Sahte bal genellikle gerçek baldan daha açık renkte olur. Açık renkli bal almamak doğru seçimdir. Ancak her siyah bal gerçek bal değildir. Sahte bal üreticileri, sahte balı koyulaştırmak için bazı katkı maddeleri ekleyebilir.
Bal kavanozunu bir müddet soğukta bekletin. Eğer bal donmaya başlarsa gerçek, donmaz ise sahtedir.
Gerçek balın kokusu yoktur. Bal kokuyorsa, içinde katkı maddesi olabilir. Fakat, kokusuz balların hepsi gerçek değildir. Üreticiler sahte balın kokusunu bastırmak için çeşitli maddeler kullanabilirler.
Bir kibritin ucunu bala batırın ve daha sonra kibriti yakın. Eğer kibrit yanıyorsa bal gerçektir ama yanmıyorsa sahtedir.
Gerçek balı kaşıkla aldığınızda kesilmeden bir süre uzar. Aldığınız bal uzamadan, doğrudan bir kaşığa alınıyor ise o bal sahtedir.