Adet dönemlerinde bazı kadınlarda vajinadan pıhtı şeklinde boşalması görülebilir. Adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi kadınlarda endişeye yol açabilir. Menoraji veya düşük nedeniyle adet kanamasının hangi kısmının bir sağlık sorunundan kaynaklanabileceğini ve kadınların hangi durumlarda adet kanamasında artış yaşayabileceğini yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.
Adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumunu basitçe açıklayacak olursak; bunun nedeni, kan kaybını mümkün olduğunca azaltmak için dolaşım sistemimizin bir parçası olan vücudun adet sırasında pıhtılaşma mekanizmasını harekete geçirmesidir. Menstrüasyon ve ağır adet sırasında çok fazla ciğer benzeri topaklar varsa, vajinaya girdikten sonra sadece küçük bir miktar pıhtılaşmış kan tamamen pıhtılaşabilir. Bu nedenle adet sırasında bu pıhtının karaciğer benzeri bir biçimde ortaya çıkması normaldir. Adet kanamanızdaki pıhtılar anormal adet döngüsüne bağlı olarak sayı ve büyüklükte fazla ise doktorunuza danışmanız gerekir.
Adetinizin sonunda kanın koyu kahverengi, neredeyse siyah olduğunu fark edebilirsiniz. Bu genellikle normaldir. Bu, hemen hemen her kadının yaşadığı bir renk değişikliğidir. Menstrüasyon sırasında ciğer gibi bir yumru ortaya çıkarsa, kanamanın yavaşladığı, daha az yoğun ve daha az olduğu anlamına gelir. Kanın vajinal kanalı terk etmesi daha uzun sürer ve kanın kıvamı daha kalın ve koyu hale gelir. Bu nedenle kanama konusunda endişelenmeniz çok normaldir ve adet dönemi boyunca kanama aşırı değildir yani ara sıra adet sırasında ciğer benzeri bir pıhtı fazla ve koyu kıvamdadır. Ancak düzenli, sıklıkla ağır olan fazla kanamalarda ve ciğer gibi parça olması durumunda doktora başvurmanız gerekir.
Kan sayımı ve biyokimyasal testler yapılmalı, kan kaybına bağlı anemi (hemorajik anemi) kontrol edilmelidir. Durumu normal olarak algılayabilen bazı kadınlar için ağır ve aşırı kanama normal kabul edilebilir. Bu durumda yıllık jinekolojik muayenenizde doktorunuza sayı ve durum hakkında net bilgi veriniz. Hafife alındığınız için kronikleşen bu durum, uzun vadede kansızlığa (anemi) yol açabilir. Anemi belirtileri yorgunluk, halsizlik ve halsizlik hissidir. Yukarıdakilerin hepsine ek olarak adet sırasında herhangi bir anormallik hissedilir veya düşünülürse doktora başvurulmalıdır.
Bu duruma sebep olabilecek olası hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz: