Anneliğe duygusal hazırlık mümkün müdür? İnsanın hayatta yaşayabileceği en güzel duygu, hiç şüphesiz ki anne olmaktır. Duygusal hazırlık sürecinde sadece fiziki ve hormonsal değişimler yaşanmaz. Annenin duygusal değişimleri de bu süreçte salgılanan hormonlara bağlı olarak görülmektedir.
Bazen bu değişimler olumsuz olsa da bu olumsuzluklar genellikle geçicidir. Duygusal olarak olumsuzluk yaşamanın temelinde ise, kadının yeni dünyaya hazırlanma endişesi yatar. Diğer yandan bebeğine doğru bir şekilde bakıp bakamayacağı konusunda endişeleri bulunan kadınlarda bu olumsuzluklar daha yaygın görülebilir. Neyse ki bu durum genellikle geçicidir.
İşin aslında kadınların neredeyse tamamı biyolojik olarak üreme işlevlerine hazır olarak dünyaya gelirler. Ancak unutulmamalıdır ki annelik doğurmanın ve üremenin ötesinde bir duygudur.
Annelik hamilelik ile birlikte devam eden süreçte inşa edilen bir bina gibidir. Genellikle gerçekten çocuk sahibi olmak isteyen anneler bile, anneliğin hayal ettikleri kadar kolay olmadığını görebilirler.
Her ne kadar biraz meşakkatli bir süreç olsa da her şey yerine oturduğunda, sahip olduğunuz çocuğun sizi hayata daha fazla bağladığını ve mutlu ettiğini görebilirsiniz.
Küçükken sizin veya çevrenizde gördüğünüz kız çocuklarının oyuncak olarak tercihi genellikle bebekler olmuştur. Kız çocuklarının oyuncak bebek tercih etmeleri asla tesadüf değildir. Aksine yaratılış gereği annelik içgüdüsünün çocukluktan itibaren ortaya çıkmış halidir.
Onun tam tersine erkek çocuklarda araba veya benzeri oyuncaklar tercih ederler. Bu durum biraz rastgele olabilir. Ancak kız çocuklarının oyuncak bebek tercihleri asla tesadüf olamaz. İçten içe gelen ve küçük bir çocukken başlayan bu duygular, ergenliğe ulaşıp yetişkin bir birey olduğunda daha da somut bir hale gelir.
Evlendikten sonra annelik duyguları daha da olgunlaşmaya başlar. Ancak asıl olan hamilelik sürecidir. Hamile kaldığınızı hissetmeniz için vücut bazı hormonları salgılamaya başlar.
Henüz hiçbir test yapmamamıza rağmen önceki döneme göre duygusal bir değişim yaşadığınızın farkında olabilirsiniz. Anneliğin bir kadın için hayattaki en değerli süreç olacağını unutmadan, hayatımızda kaygı ve endişeleri yer vermeyerek bu sürece iyi bir şekilde hazırlanmanız faydalı olacaktır.
Çocuk bakımı ve eğitimi özellikle ilk kez anne olacak kişiler için zor olabilir. Ancak bu zorlukla mücadele etmeye değecek bir süreç yaşayacağınızı unutmayın.
Annelik konusundaki becerilerinizi güvenmiyor olabilirsiniz. Bu sizi kaygı bozukluklarına sürüklemesin. Çevrenizdeki tecrübeli insanlardan yardım alabileceğiniz gibi, internet üzerinde özellikle kadın siteleri annelik hakkında size birçok ipucu sunabilir. Bu nedenle buralardan yardım alarak, süreci daha iyi bir şekilde kontrol altına alabilirsiniz.
Anne olduktan sonra duygusal sağlığınıza dikkat etmeniz, çocuk gelişimi üzerinde önemlidir. Çünkü duygular insanları kontrol edebilecek gizli bir el gibidir. Buna fırsat vermeniz bu süreçte hata yapma olasılığını artırabilir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar duygularınızın sizi kontrol etmesine müsaade etmeyerek, annelik sürecini daha profesyonel bir şekilde yerine getirebilirsiniz.