Konular
Sık sık karın bölgesinde oluşan ağrı bazen gazın oluşumu ile tetiklenebilmektedir. Fakat bu ağrı apandisit belirtisi de olabilmektedir. Hayati tehlikeler oluşabileceği ve acil tıbbi yardım gerekebileceği için gaz ve apandisit sancısı arasındaki farkları bilmek son derece önem taşımaktadır. Peki, apandisit ile gaz sancısı arasındaki fark nedir? Gelin, beraber inceleyelim.
Apandisit, apendiks organının iltihaplanması durumudur. Apendiks organı, tıp dilinde çekum olarak bilinen, kalın bağırsağın ilk kısmı olan ve kör olan bir bölgeden kaynaklanmaktadır. İltihaplanma durumunda patlama riski bulunmaktadır, bu nedenle bağırsak içeriği kör bir şekilde bittiği için karın içine akabilmektedir. Bu durum ilerlerse, bağırsak içi mikroorganizmalar kana karışır ve bu durumda ölüm ile sonuçlanmaktadır.
Tipik bir apandisit tablosunda ağrı, göbek çevresinde hastanın tam olarak belirleyemediği belirsiz bir ağrı olarak başlar. Zaman ilerledikçe karnın sağ alt tarafına doğru hareket etmektedir. Bulantı, kusma ve iştahsızlık eşlik edebilir. Kan ve idrar testlerinde bazı anormallikler tespit edilmektedir. Doktor tarafından yapılan fizik muayenede apandisit düşündüren bazı bulgular vardır. Bunlardan en önemlisi ağrıyan bölgeye bastırıp bekledikten sonra elin aniden çekilmesiyle ağrının artmasıdır. Bu bulgu, iltihabın karın zarına ulaştığını göstermektedir.
Bu, tıp dilinde kolik olarak bilinen birkaç nedenden dolayı olabilir. İçi boş boru şeklindeki yapının içeriğinde bir tıkanıklık varsa, onu aşmaya çalışan vücudun oluşturduğu gerilime bağlı ağrıdır. Periyodik olarak artar ve azalır. Safra yolları, idrar yolları veya bağırsak hastalıklarında bu tip ağrılarla karşılaşılabilmektedir. Bağırsaklarımızda genellikle belirli bir miktarda hava vardır. Yuttuğumuz havadan, yiyeceklerden salınan gazdan veya kolondaki bakteriler tarafından üretilen gazdan oluşabilmektedir. Bazı hastalıklarda bu miktar artarsa şişkinliğe bağlı şişkinlik olabilmektedir.
Apandisit ve gaz ağrısı arasındaki farkı anlamak her zaman kolay değildir. Bazı bulgular birbiriyle karıştırılabilmektedir. Her iki durumda da birçok hastalık aynı duruma neden olabilmektedir. Genel olarak ağrı geçmiyorsa, artmaya devam ediyorsa veya ateş, bulantı, kusma, halsizlik, genel hastalık eşlik ediyorsa apandisitten şüphelenilmeli ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.