Konular
Boşanma kararı çocuğa ne zaman söylenmeli, nasıl anlatılır veya bu süreçte çocuğun psikolojisi nasıl olur? Gibi sorular, maalesef ki ayrılık aşamasında olan çiftler tarafından merak edilen konulardan biridir.
Her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da, evlilikler kadar boşanmak da hayatımızın birer parçasıdır. Burada önemli olan boşanmanın çocuğun yaşı üzerindeki etkisi ve çocuğunuzun psikolojisi olarak öne çıkmaktadır.
Çocuğunuzun yaşına ve psikolojisine uygun bir şekilde anlatım yapmanız, çocuk küçükken boşanmak durumunda kalanların yapması gereken şeylerden biridir.
Boşanmayı çocuklara açıklamanın yolları farklı olabilir. Özellikle çocuğunuzun yaşını dikkate alacak şekilde açıklamalar yapmanız, çocuğunuzun durumu daha iyi kavramasına yardımcı olacaktır.
Boşanmak için kesin karar aldığınızda, çocuğunuza bunu ne zaman söyleyeceğiniz fazla bir öneme sahip değildir. Ancak asıl önemli olan, bundan sonraki süreçte sizin ve çocuğunuzun konumunu ona iyi bir şekilde anlatmanızdır. Kararın çocuklara ayrılmaya yakın süreçte söylenmesi ancak çocuğun yeni duruma alışması için çokta yakın olmaması gerekir. Bunun için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz.
Çiftlerin boşanmaya kesin karar verdikten sonra, taraftarın ayrılığı çocuklara anlatıp anlatmamak konusunda bazı endişeleri vardır. Ancak çocuğunuzun eninde sonunda bu durumu kabul etmek zorunda kalması nedeniyle, başkalarından duyması veya bunu anlaması yerine sizin anlatmanız daha sağlıklı olacaktır.
Kimi zaman özellikle 3 yaşın altındaki çocuklara babanın veya annenin uzakta çalışmak zorunda olduğu şeklinde yalanlar söylenebilir. Oysaki bu geçici bir süreliğine iş görür olsa da sonuç itibarıyla yanlış bir tutumdur.
Boşanmayı çocuklara anlatmanın yolları arasında aşağıda verdiğimiz tavsiyeleri dikkate alarak, onun psikolojisini fazla etkilemeden durumu daha iyi bir şekilde açıklayabilirsiniz.
Yaşadığınız ayrılığa dair çocuğunuza yeni durum hakkında net bilgiler vermeniz, başkalarından duyarak farklı bir travma yaşamasını engelleyecektir.
Ayrılığın neden gerekli olduğunu ve yeni durumun mevcut duruma göre daha iyi olabileceğini ona iyi bir şekilde anlatmanız gerekir. Bu yüzden çocuğunuza olup bitenleri daha net ve anlaşılır bir şekilde aktarmanız faydalı olacaktır.
Her ne kadar siz eşiniz ile sorunlar yaşamış olsanız da eşinizin çocuğunuzun ebeveyni olduğunu unutmayın.
Çocuğunuzun yaşının küçük olduğunu dikkate alırsak, onun bu suçlama ile daha fazla psikolojik baskı altında kalacağını unutmayın.
Bu ayrılığın sadece ikiniz arasında olduğunu ve çocuğunuzun eşinizi düzenli bir şekilde görebileceğini ona aktarın.
Ayrılıklarda genellikle çocuklar anne veya babasını göremeyeceğini düşünerek karamsarlığa kapılırlar.
Yaşanan ayrılıkta onun düzeninin bozulmayacağını doğru bir şekilde aktarmaya çalışın. Dilediği zaman arkadaşları, mahallesi ve okul çevresi ile iletişim halinde olabileceğini anlamasını sağlayın.
Böyle bir durumda çocuğunuz sizin barışacağız umudu ile hareket edebilir. Böyle bir şeyin artık mümkün olmayacağını uygun bir dille anlatmanız, ondaki kafa karışıklığını daha iyi bir şekilde önlemiş olacaktır.
Gerek boşanma aşamasında ve gerekse boşandıktan sonra, aşağıdaki şeyleri yapmamaya özen gösterin.