kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
34,5638
EURO
36,0386
ALTIN
3.001,66
BIST
9.418,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

Bulanık Görme ve Güçsüzlük MS Belirtisi Olabilir

Kendisini genellikle kol veya bacakta ortaya çıkan duyu kaybı ve güçsüzlük ile gösteren Multipl Skleroz hastalığına toplumda giderek daha sık rastlanılıyor.

Bulanık Görme ve Güçsüzlük MS Belirtisi Olabilir
19.10.2022 13:20
137
A+
A-

Kendisini genellikle kol veya bacakta ortaya çıkan duyu kaybı ve güçsüzlük ile gösteren Multipl Skleroz hastalığına toplumda giderek daha sık rastlanılıyor. MS Hastalığı özellikle 20-40 yaş arası, genç kadınlarda sıklıkla görülüyor. MS Hastalığı hakkında merak edilenleri DoktorTakvimi.com uzmanlarından Prof. Dr. Atilla İlhan, anlatıyor.

 

Bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olan MS hastalığı; henüz bilinmeyen bir şekilde vücudun savunmasını üstlenen lökosit-beyaz kürenin, sinir hücrelerinin dışını saran miyelin adı verilen kılıfı yabancı kabul ederek, ona karşı savaş açması ile oluşuyor. Normalde dışardan gelen yabancılar ile savaşması gerekirken, vücudun kendi yapısına karşı savaş açması, kişilerde bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Ülkemizde her 100 bin kişiden 50'sinde ve en çok 20-40 yaş arası, genç kadınlarda görülüyor. 

Hastalığın belirtilerini genellikle bir kol veya bacakta ortaya çıkan duyu kaybı, güçsüzlük, çift görme, dengesizlik, konuşmada peltekleşme, nadir olarak idrar kaçırma, sara nöbeti ve Trigeminal Nevralji denilen yüz ağrısı olarak sıralayan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Prof. Dr. Atilla İlhan, şöyle devam ediyor: “Bu şikayetlerin kişide ortaya çıkmasına atak adı veriliyor. Burada en önemli nokta, şikayetlerin 24 saatten daha uzun süre devam ediyor olması… Özellikle yeni MS tanısı alan hastalarda her türlü şikâyet atak zannedildiği için bu kriter büyük önem taşıyor. 15 dakika süren ve geçen, kolda uyuşma gibi şikayetler bir atak olarak sayılmıyor.”

 

MS hastalığının nasıl oluştuğu henüz bilinmiyor

MS hastalığı pek çok çeşitli nedenden etkilenmekle birlikte kesin bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmadığını belirten Prof. Dr. Atilla İlhan, ”Hastalığın oluşumunda çevresel faktörler, genetik nedenler, bazı virüsler, hormonlar, bazı toksik maddeler gibi birçok etkenden bahsedilse de bunlar tüm hastalarda görülmüyor. Hastalığın teşhisinde hastanın hikayesi ile nörolojik muayene ve laboratuvar tetkikleri bir arada değerlendiriliyor. Ancak tek başına teşhis için yeterli değil. Örneğin; görme sinirini değerlendirmek için Görsel Uyarılmış Potansiyeller (VEP) testi, sinir sistemi hasarını değerlendirmek için bel suyu incelemesi (BOS testi) yapılabiliyor” diyor. 

 

Henüz kesin tedavisi bulunmuyor

En sık görülen tipi, alevlenme ve sönmelerle karakterize olan MS, nadiren bazen ani başlangıçlı ve ağır seyirli olmakta, bazen de sürekli ilerleyici tarzda seyredebiliyor. MS’in henüz kesin tedavisinin mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. İlhan, şöyle devam ediyor: “Ancak bu elimiz kolumuz bağlı olduğu anlamına gelmiyor. MS’te tedavi, atak tedavisi ve koruyucu tedavi olarak iki şekilde yapılıyor. Atak tedavisinde yüksek doz kortizon kullanılıyor. Koruyucu tedavide ise iğne şeklinde olan ilaçlar ve son yıllarda çıkan ağızdan alınan ilaçlar yer alıyor. Hastanın durumuna, eşlik eden başka hastalıkların olup olmamasına göre koruyucu ilaç tedavisi de farklılık gösteriyor.”

 

DoktorTakvimi.com uzmanlarından Prof. Dr. İlhan, özellikle internet üzerinden MS’i tedavi ettiğini söyleyen pek çok ürünün satıldığını belirterek, hastaları uyarıyor: “Bunların hepsi maddi çıkar amaçlı satılan ürünlerdir. Yararın ötesinde bir kısmının ciddi sakıncaları bile olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan asla bu tip ürünleri kullanmayın.”  Prof. Dr. İlhan, MS hastalarının dikkat etmesi gerekenleri ise şöyle aktarıyor: “MS bağışıklık sistemi hastalığı olduğu için, bu sistemi sıkıntıya düşürecek tüm şeyler MS hastası için sakıncalıdır. Aşırı stres, yorgunluk, ağır diyet, uzun süreli uykusuzluk gibi durumlar atak riskini arttırır. Ayrıca sıcak MS hastalarında ciddi halsizlik yapabildiği için termal hamam, sauna uygun değildir. Ateşli hastalıklar, travmalar, cerrahi müdahalelerde de atak riski artabilir.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.