kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
32,3520
EURO
35,1292
ALTIN
2.301,73
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Çalışan Anne Adayının Hakları 

Çalışan Anne Adayının Hakları 
08.03.2022 07:00 | Son Güncellenme: 10.03.2022 11:25
670
A+
A-

Ülkemizde kadın istihdam oranı dünya ortalamasının altında olmasına rağmen halen milyonlarca kadın işçi, memur ve esnaf olarak çalışma hayatına katılmaktadır. İş Kanunu ve sosyal güvenlik mevzuatı, çocuklu çalışan kadınlara çeşitli haklar sağlamaktadır. Peki, çalışan anne adayının hakları nelerdir? Gelin, berber inceleyelim. 

Hamile Kadın Hakları Nelerdir? 

Çalışan Anne Adayının Hakları 

Çalışan Anne Adayının Hakları

Çalışan hamile kadınların yasal olarak güvence altına alınan haklarını bilmek ve bu hakları işverenlere sormak önemlidir. Kadınların hamilelik ve doğum sırasında haklarını aramaları doğaldır. 

Çalışan hamile kadınların, İş Kanunu’na göre olan hakları şu şekildedir; 

  • Sağlık nedenleriyle daha hafif işlerde çalışan kadınların ücretleri kesintiye tabi değildir. 
  • Hamile kadınlar gece ve gündüz yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamazlar. 
  • İkiz veya üçüz çoğul gebeliklerde doğumdan sonraki 8 haftalık süreye 2 hafta daha eklenerek toplam 18 haftalık ücretli izin verilir. 
  • Bu haklardan belirli bir süre çalışma koşulları olmaksızın yararlanılabilir. 
  • İşverenin belirlenen süreye itiraz etme hakkı yoktur. 
  • Ayrıca, kadın işçilerin talebi üzerine işverenler, 16 haftalık yasal analık iznini tamamladıktan sonra 6 aya kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. 
  • 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre kadın işçiler doğumdan 8 hafta önce ve doğumdan 8 hafta sonra olmak üzere toplam 16 hafta çalıştırılmamalıdır. Bu süre ücretli izin olarak kabul edilir. Erken doğum durumunda doğumdan önce kullanılamaya izinler doğumdan sonra kullanılır. 

Kadınlar, hamilelik iznini kullanmaları için işverenleri bilgilendirmek zorundadır. Hamileliği öğrendikleri günden itibaren hazırladıkları doktor raporunu işyerine bildirerek bu hakkını kullanmaya başlayabilirler. Hamilelik döneminde kadınlar doğumdan sonraki 8 haftalık iznin 5 haftasını doktorlarının izni ile kullanabilirler. Ancak kalan 3 haftalık izin doğumdan önce alınmalıdır. Bunun için kadının rapor alması gerekir. 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.