kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

CHP’li Sındır, “Safranbolu’ya kıymayın, tarihimize ihanet etmeyin!”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, UNESCO tarafından dünyanın en iyi korunan 20 kenti arasında sayılan Safranbolu’nun, imar planı değişiklikleri nedeniyle Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılma tehlikesini Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Sındır, “Safranbolu’ya kıymayın, tarihimize ihanet etmeyin!”
21.06.2022 14:00
198
A+
A-

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, UNESCO tarafından dünyanın en iyi korunan 20 kenti arasında sayılan Safranbolu’nun, imar planı değişiklikleri nedeniyle Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılma tehlikesini Meclis gündemine taşıdı.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Milletvekili Sındır, “Safranbolu’nun Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılmasına neden olmayın. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan ve Mülga olan ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ değişikliklerini geri çekin. UNESCO Dünya Mirası Alanları Masası Tüzüğüne göre; miras alanlarının ‘tampon bölgesi’ndeki değişiklikler için mutlaka UNESCO’dan onay alınmalıdır.”dedi.

 

“1. DERECE DOĞAL SİT ALANI”

Sözlerine Safranbolu’nun 1. derece doğal sit alanı olduğuna dikkat çekerek başlayan Sındır, “Safranbolu, UNESCO tarafından dünyanın en iyi korunan 20 kenti arasında. 1985 yılında Safranbolu tarihi alanın etrafı, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından ‘1. Derece Doğal Sit Alanı’ olarak tescil edildi. Yine o dönemin yerel yönetiminin çabaları ve Dışişleri Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı’nın UNESCO nezdindeki girişimleriyle 1994 yılı 17 Aralık’ta Safranbolu, Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’de yer bulan dokuzuncu yer oldu. Tarihi değerlerimizi korumak, onları sağlıklı bir şekilde koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin asli görevleri arasında” dedi.

 

“DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDEN ÇIKARILIR!”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından doğal sit alanları içerisine yapılmış olan imar planlarının iptal edilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerine devam eden Sındır, “1985 yılındaki tescil kararı, 2019 yılında Karabük Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak değiştirildi. Bu kararla birlikte, bölgenin sınırlarında da değişiklik yapıldı. 2010 yılında Koruma Bölge Kurulu ve dönemin Safranbolu Belediye Meclisi tarafından onaylanan ve tepkiler üzerine iptal edilen ‘Mülga Koruma Amaçlı İmar Planı’, 2021 yılında doğal sit alanının statüsünün değiştirilmesinin ardından tekrar gündeme geldi. Ocak 2021’de, söz konusu bu alan için hazırlanan imar planı, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Karabük Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından uygun bulunarak 24 Mayıs Bakanlık tarafından onaylandı. Ancak, UNESCO Dünya Mirası Alanları Masası Tüzüğü’nün 172. maddesine göre; miras alanlarının ‘tampon bölgesi’ diye adlandırılan yerdeki değişiklikler için mutlaka UNESCO’dan onay alınmalıdır. Eğer onay alınmadan böyle bir şey yapılırsa, Dünya Mirası Listesi’nden Safranbolu’nun çıkarılması söz konusu olacaktır. Bakanlık tarafından doğal sit alanları içerisine yapılmış olan imar planları acilen iptal edilmeli. Bu alanlarda yapılaşmaya gidilmesi Safranbolu’ya kıymak, tarihimize ve kültürümüze ihanet etmektir. Bu alanlar sadece yeşil alan olarak kalmalıdır” dedi.

 

“AKP BİR KERE DE OLSA BİZLERİ ŞAŞIRTSA”

Bölgenin imara açılmasının Safranbolu’nun doğal yapısında tahribata neden olacağını vurgulayarak sözlerini sonlandıran Sındır şöyle konuştu: “Safranbolu ‘Dünya Koruma Listesi’ içerisinde yer almasıyla ülkemiz turizm açısından ekonomik katma değeri yüksek olan bölge haline dönüşmüştür. Safranbolu’yu çevresinden bağımsız düşünemeyiz. Tarihi, kültürel miras alanları çevresiyle bir bütündür. Safranbolu’nun çevresinin imara açılması, çevresiyle birlikte Safranbolu’nun mezarını kazmak, dünya kenti olma niteliğini kazanmış bir değerimizi yok etmek olacaktır. Safranbolu’nun Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılmasına neden olmayın. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan ve Mülga olan ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ değişikliklerini geri çekin. AKP bir kere de olsa bizleri şaşırtsa, betona değil, yeşile; ranta değil, tarihi ve kültürel değerlerimize önem verse.”

 

Sındır, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

 

1.            Dünyanın “en iyi korunan 20 kenti” arasında yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Safranbolu kentinde, çevresinde, tampon bölge olarak tanımlanan alan içinde imara açılması yönünde karar aldınız mı? Aldıysanız nedenini açıklar mısınız?

 

2.            İmara açılması planlanan bölgede imar yoğunluğu, kullanım kararları ve yapılaşma şartları nelrdir?

 

3.            Bölgenin imara açılması yönünde almış olduğunuz karar öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer ilgili Bakanlıklar olmak üzere ilgili kamu idareleri ile herhangi bir görüşme/yazışma olmuş mudur? Gelen yanıtlar (olumlu/olumsuz) nelerdir?

 

4.            Bakanlığınız tarafından resen yapıldığı anlaşılan imar planları hakkında Safranbolu Belediyesi’nden ve/veya Karabük Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan “imar değişikliği”ne ilişkin bir görüş alınmış mıdır? Alınmamışsa nedeni nedir?

 

5.            Bakanlığınız tarafından değiştirilen imar planı için UNESCO’dan onay alınmış mıdır? Alındıysa onay tarihi nedir?

 

6.            Safranbolu “Dünya Koruma Listesi” içerisinde yer almasıyla ülkemiz turizm açısından ekonomik katma değeri yüksek olan bölgemizdir. Bölgeyi yıllık ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı nedir? Buradan elde edilen turizm geliri 1994 yılı itibariyle yıllar bazında ne kadardır?

 

7.            Bölge imara açıldıktan sonra biyolojik çeşitlilikte ve habitatta yaratacağı tahribat için bir çalışma yapılmış mıdır? Bakanlığınızca alınması planlanan önlemler nelerdir?

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.