Konular
Gelişim çağında olmaları nedeniyle çocuklar için sporun faydaları ayrı bir öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme rutinin yanında düzenli olarak çocuğunuzu spor yapmaya alıştırmak, bilişsel gelişimin yanı sıra motor becerilerinin artmasına ve iyi bir sosyal gelişime neden olacaktır.
Yetişkin veya çocuk her yaşta birey için yaşına uygun olarak egzersiz yapmak, önemli birçok sağlık faydası sağlamaktadır. Çocuklar üzerinde sporun faydaları arasında öne çıkanlar ise şunlardır;
Yapılan egzersizler çocukların konsantrasyonlarını geliştirerek yaptıkları sporda gelişmeye odaklanmalarını sağlar. Bu sayede bu becerilerin kazanılması okul performansını da daha iyi hale getirmektedir.
Bunun en önemli sebebi küçük çocukların okulda öğretilen şeyleri daha derin bir şekilde analiz etmeleri ve hafızada tutmalarıdır. Öğrenme süreçlerinde odaklanmaya çalışan çocukların yeni şeyler öğrenerek daha fazla konsantre olmaları mümkün hale gelir.
Düzenli şekilde spor yapan çocuklarda motor becerilerinin ilerlediği klinik araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Özellikle fırlatma, futbol, basketbol veya benzeri sporlarda çocukların ani kararlar alması ve anlık olarak ne yapacağını düşünmesi, motor ve bilişsel beceriler üzerinde ciddi faydalar sağlamaktadır.
Anlık sporlar ve takım çalışmaları esnasında muhakeme yapma gerekliliği, çocuğunuzun hafızasını harekete geçirerek beynin bilişsel yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur.
Çocuklara yönelik sporların daha çok toplu olarak oynanması, sosyal etkileşimin artmasına yardımcı olur. Arkadaşları ile spor yapan çocukların ekip verimliliğini artırmak için ekip arkadaşları ile etkileşime girmesi, sosyal becerilerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.
Diğer yandan oyun içerisinde ekip ruhunun olması ve birbirlerine saygı duyma gerekliliği, çocuklar için sporun faydaları arasında sayılabilir. Empati ve sosyal etkileşimin çocuğunuz da ileri seviyede olmasını istiyorsanız, özellikle takım veya ekip şeklinde yapılan sporları teşvik etmeniz gerekir.
Çocuğunuzda sosyo duygusal becerilerin artması için onu düzenli olarak spor yapmaya teşvik edebilirsiniz. Oynanan oyunun kaydedilmesi veya hata yapılması, çocuğunuzda hayal kırıklığı gibi olumsuz duygular ile yüzleşme becerilerinin gelişmesine etki etmektedir.
Bu sayede ileriki yaşlarda çocuğunuzun hayattan beklentileri daha farklı olacak ve olumsuzluklar karşısında pes etmeden ve duygusal olarak yıpranmadan sorunların üzerine gitmesini öğrenecektir.
Spor içerisinde yaşanan olumsuz deneyimler çocuğunuzun spor dışında da sosyal duygusal becerilerini geliştirmeleri için iyi bir taktiktir.
Fiziksel olarak hareket etmeleri onların ruh ve beden sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakır. Spor yapmanın başlı başına sağlıklı bir alışkanlık olduğu düşünüldüğünde, bunu bir sağlık rutine haline getirmeleri mümkündür.
Düzenli olarak spor yapmanın çocuklarda sağlıklı alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olduğu, Oxford Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. İleri yaşlarda yapılan sporların aynı zamanda sağlıklı diyetler ile ilişkilendirilmesi ve seçilen modalite ile gelişimlerinin daha hızlı olması mümkündür. Yine yapılan araştırmalara göre çocukluk döneminde yoğun spor yapan çocukların yetişkinlik döneminde yeni sağlıklı alışkanlıklar kazandıkları görülmektedir.
Düzenli bir şekilde spor yapmak vücuttaki bazı hormonların kan dolaşımına salınmasına etki eder. Özellikle halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen ve duygusal dengeyi sağlayan serotonin hormonu, spor esnasında daha fazla salgılanmaktadır. Bu sayede spor yaparken salgılanan serotonin hormonu, çocuğunuzun ruh sağlığını iyileştirmede etkili sonuçlar doğurabilir.
Diğer taraftan endorfin gibi kaygıyı azaltan ve ağrı kesici özelliğe sahip olan hormonlarda egzersizler esnasında salgılanmaktadır. Tüm bunlar dikkate alındığında egzersiz sırasında çocuğunuzun ruh sağlığının daha iyi seviyeye gelmesi kaçınılmazdır.
Aynı zamanda çocukluk kaygısı ve depresyon gibi sorunlar, yapılan egzersizler sayesinde risk olmaktan çıkacaktır. Yapılan klinik araştırmalar düzenli spor yapan çocuklarda dikkat eksikliği ve disleksi tedavisinin daha verimli geçtiğini göstermektedir.
Sporun çocuklar için faydaları arasında uyku düzeni üzerindeki etkileri de bilinmektedir. Uyku kalitesinin artmasına yardımcı olan hormonlar ve vücut işleyişi, spor esnasında en ideal kıvamda olmaktadır. Bunun neticesinde çocuğunuz özellikle gece uykuları konusunda sıkıntısız bir yaşam sürebilir.
Düzenli ve kaliteli uykunun metabolizma ve genel sağlık üzerindeki etkileri düşünüldüğünde, çocuğunuzu spor yapmaya teşvik etmenin önemi bir kez daha anlaşılacaktır.
Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da spor genel sağlığın korunmasına yardımcı olur. Hatta çocukların gelişim çağında olması nedeniyle, sporun onlar üzerindeki etkileri yetişkinlere nazaran çok daha fazladır.
Organlar gelişimini iyi bir şekilde tamamlayacağı gibi, kas ve iskelet sisteminin de gelişim sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlaması spor ile mümkün hale gelmektedir.
Hiç şüphesiz ki egzersiz yapmanın en önemli faydalarından biri, kilo kaybı sağlamasıdır. İdeal kilonun üzerinde olan kişilerde birçok kronik rahatsızlığın ortaya çıkması mümkündür. Aşırı kilolar ve özellikle de obezite rahatsızlığının böbrek yetmezliği, diyabet, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik rahatsızlığa zemin hazırladığı bilinmektedir.
Düzenli olarak spor yapmak obezitenin önlenmesi için temel kurallardan biri olduğu için, çocuğunuzun ideal kilosuna ulaşması ve dolayısıyla fazla kiloya bağlı olarak kronik rahatsızlık risklerini ortadan kaldırması mümkündür.
Çocuğunuzun spor esnasında kendini keşfetmesi, arzu ve tercihlerini ortaya koyarak yeteneklerini göstermesi net bir şekilde görülebilir. Çocukluğun ilk yıllarından itibaren başlayan bu beceriler, spor esnasında ruh sağlığını iyileştirilmesi ile birlikte özgüven duygusunun artmasına neden olur. Özgüven ve benlik saygısına sahip olan çocuklar yaşamlarının devamında daha mutlu ve dayanıklı olabilirler.