Konular
Çocuklarda dil bağı nedenleri arasında özellikle çocuğun gebelik sürecinde dil frenolumunun düzgün gelişmemesi ilk sırada yer alır. Bunun dışında farklı basit nedenler olsa da temel neden olarak gelişimdeki bu zayıflık gösterilebilir. Dil bağı herhangi bir hayati tehlikeye ya da gündelik yaşama neden ve engel olmasa da çocuğun beslenmesini, telaffuzunu ve emzirme döneminde sorunsuz emmesini önleyebilir.
Çocuğunun dilinde sıra dışı belirtiler olduğunu gören ebeveynler doğal olarak endişeye kapılıyor. Ancak yukarıda da bahsedildiği gibi bu çocukta basit hareket kısıtlılığına neden olsa da hayati tehlike oluşturan bir durum değildir. Ancak dil bağının çok ileri seviyede olmazsa yemek yemeye ve konuşmada önemli zorluklar çekmesine neden olabilir.
Diğer adıyla ankilglossi hamilelik sırasında bebeğin dil frenumunun tam olarak ve düzgün şekilde gelişmemiş olmasına bağlı olarak görülen anormalliklerden biridir. Dil frenulumunun ağız tabanına yapışık veya kısa olması çocuğun dil hareketini kısıtlayan bir durumdur, diyerek çocuklarda dil bağı nedir? Sorusuna cevap verebiliriz.
Tıbbi olarak çocuklarda dil bağı nedenleri kesin olarak belirlenmiş değildir. Ancak bugüne kadar yapılan güvenilir bilimsel çalışmalar bazı faktörlerin dil bağına neden olabileceğini göstermektedir. Aşağıda bu nedenlerin yanı sıra dil bağına sebep olabilecek risk faktörleri de yer almaktadır;
Dilin ağız tabanına yapışmış olması en önemli belirtidir. Ancak bazı vakalarda bu doğrudan görülemeyebilir. Bu durumlarda ise aşağıdaki belirtileri dikkate almak gerekir;
Lingual frenulum cerrahi yöntemi çocuklarda dil bağı tedavisinde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Bu yöntem son derece basit olmakla birlikte doğru zamanda yapılması halinde etkili sonuçlar vermektedir.
3 aylıktan daha küçük çocuklarda lokal anestezi yapıldıktan sonra doktorlar lingual frenulumu kesmek için bir makas ya da elektrikli bir bıçak kullanırlar. Çok uzun bir süre geçmesine gerek kalmadan bebek emzirilebilir.
Dil bağı cerrahisi yapılacak çocuğun daha büyük olması durumunda ise işlem genel anestezi altında yapılması düşünülebilir. Çocuğun yaşına göre yapılacak bu müdahalede yaranın iyileşmesi 2 haftayı bulabilmektedir.
Hafif vakalarda ise dil bağının kendiliğinden iyileşme ihtimali bulunmaktadır. Bu durumda acil bir müdahale olmadığı için problemin belirli aralıklarla gözlenmesi yeterli görülmektedir.