kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Doğru Kariyer Planıyla İş Bulamama Korkunuzu Aşabilirsiniz

Üniversite öğrencileri mezuniyet dönemleri yaklaştıkça iş bulama endişesine kapılabiliyor.

Doğru Kariyer Planıyla İş Bulamama Korkunuzu Aşabilirsiniz
21.09.2022 10:40
186
A+
A-

Üniversite öğrencileri mezuniyet dönemleri yaklaştıkça iş bulama endişesine kapılabiliyor. DoktorTakvimi uzmanlarından Psk. Elif Cor, doğru bir kariyer planlamasının iş bulamama korkusunu aşmak için önemine dikkat çekiyor. 

 

Günümüzde üniversite öğrencilerinin öğrenim yaşamlarının sonlarına doğru gelecek kaygıları artıyor. Mezun olup iş hayatına atılma süreci yaklaştıkça gençler, iş bulamama korkusuyla endişe yaşamaya başlıyor. Üniversite öğrencilerinde 3.sınıfın sonunda başlayarak mezuniyet sürecine kadar devam eden bir kaygıyı gözlemlediklerini söyleyen DoktorTakvimi uzmanlarından Psk. Elif Cor, “Üniversite dönemi, genç nesil için öğrenim yaşamlarının en önemli dönemlerinden biridir. Mezun olup iş hayatına atılma süreçleri başlar ve mesleki tercihleri yaşamlarındaki birçok faktörü etkiyecek öneme sahiptir. Bu dönemde yaşanan iş bulamama korkusu kişileri kaygı yaşamaya iter. İş bulamama korkusu; bireyin deneyimli ya da deneyimsiz iş sahibi olamayacağına dair taşıdığı bir korku ve kaygıdır. Birey bu durumda kendini yetersiz, başarısız ve çaresizlik gibi duyguları yoğun yaşar” diyor.

 

Psk. Elif Cor, bu korkuyu tetikleyen başlıca unsurları şöyle sıralıyor:

  • Yaşamı sürdürmek için bir gelire ihtiyaç duymak,
  • Yakın çevredeki arkadaş ya da akrabaların bir iş sahibi olması,
  • Kişinin kendini yetersiz, başarısız hissetmesi,
  • Aileye ve topluma karşı bir sorumluluk hissiyatı,
  • Gelen iş başvurularından olumsuz geri dönüş alma,
  • İş bulamamaktan dolayı bazı aktivitelerden sosyal ortamlardan uzak durma hali.

 

İş ilanlarına bakarak eksiklerinizi tespit edin

İş bulamama korkusunu yenmek için yapılabilecek pek çok şey olduğunu belirten Psk. Elif Cor, kariyer sitelerindeki iş ilanlara bakmanın iyi bir yol olabileceğine dikkat çekiyor. “Başvurmak istediğiniz pozisyonlara bakıp aranılan nitelikleri bilip bunlara yönelik kendi eksikliklerinizi tamamlamak için adım atabilirsiniz” diyen Psk. Elif Cor, kişinin artıları ve eksileri gözlemlemesinin rakiplerinin önüne geçmek için avantaj sağlayabileceğinin altını çiziyor.  Gerçekçi beklentilere sahip olmanın önemine de değinen Psk. Elif Cor, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Üniversite mezunu olarak daha önce bir tecrübeniz yok ise bu noktada işe girmeden önce ücret beklentisinin çok yüksek olması gerçekçi bir beklenti olmayacaktır. Bu nokta sizi hayal kırıklığına itebilir. Gerçekçi beklenti olarak bir süreliğine tecrübe kazanmayı ücretten daha ön planda tutmak ilerleyen kariyer basamaklarında hızlıca yol almanıza neden olabilir.”

 

Okuldayken staj yapıp işin mutfağına girin

İş bulamama korkusunun doğru kariyer planlama ile çözümlenebileceğini hatırlatan DoktorTakvimi uzmanlarından Psk. Elif Cor, kişinin okuduğu bölüm hakkında iyi bir bilgi birikimine sahip olmasının önemine değiniyor: “Üniversite sürecinde teorik bilgiler öğrenirken işin mutfağında pratikte neler oluyor bunları bilmek gerekir. Bu nedenler bölümünüz hakkında hangi departmanlarda çalışıldığını öğrenmek, hatta bu departmanları yerlerinde gidip görmek aslında “Gerçekten burada çalışmak istiyor muyum? “Bu iş bana uygun mu?” gibi sorularında yanıtlarını vermiş olabilirsiniz. Özetle önceliğimiz nasıl bir işte çalışmak istenildiğini karar verilip daha sonra işi alanında görmek gerekir. Üniversite sürecinde okurken bölümle ilgili staj yapmak kişiye ileriki süreç için faydalı olacaktır.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.