kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
32,3620
EURO
34,9560
ALTIN
2.324,87
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Ertesi gün hapı

İstenmeyen gebeliklerden acil durumlarda korunmak için kullanılan yöntem halk arasında ertesi gün hapı olarak tanımlanıyor. Kullanımında geç kalınmaması şartıyla yüksek koruyuculuk oranları sunan ertesi gün hapının sürekli olarak kullanıma uygun olmadığının ve sadece acil durumlarda kullanılabileceğinin ise unutulmaması gerekiyor.

Ertesi gün hapı
28.01.2022 12:26 | Son Güncellenme: 04.02.2022 16:24
2.987
A+
A-

İstenmeyen gebeliklerden acil durumlarda korunmak için kullanılan yöntem halk arasında ertesi gün hapı olarak tanımlanıyor. Kullanımında geç kalınmaması şartıyla yüksek koruyuculuk oranları sunan ertesi gün hapının sürekli olarak kullanıma uygun olmadığının ve sadece acil durumlarda kullanılabileceğinin ise unutulmaması gerekiyor. Genellikle güvenli olan bu yöntemde hapın cinsel birleşme sonrası ilk 24 saat içinde alınması önem taşıyor.

1.Ertesi gün hapı nedir?

Acil bir gebelikten korunma yöntemidir. Ağız yoluyla tablet olarak alınır. Ertesi gün hapları sürekli kullanım için tasarlanmamışlardır. Bu nedenle hatırlanması gereken en önemli husus; bu tarz ilaçlar sadece acil ve erken bir şekilde gebeliğin önlenmesi için kullanılmalıdır. İçeriğinde yer alan yüksek düzeyde progesteron hormonu, kadın yumurtasının erkek üreme hücresi sperm tarafından döllenme ihtimalini azaltarak döllenen yumurtanın rahim içine tutunmasını engeller.

2.Ertesi gün hapı ne işe yarar?

Acil gebelik önleme, cinsel yakınlaşmadan sonra gerekli önlemlerin alınmasını gerektiren, istenmeyen gebeliği önlemeye yönelik bir seçenektir. Acil durumlarda bir kadının ivedilikle aldığı bir önlemdir. Önlemler ne kadar erken uygulanırsa; istenmeyen gebeliği önlemede etkisi o kadar fazla olacaktır.

Hormon içeren ertesi gün hapları yumurtlamayı engeller ya da döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesine engel olarak gebeliğin gelişmesini önler.

3.Kimler hangi durumlarda ertesi gün hapı kullanabilir?

  • Korunmasız yaşanan ve gebelik istenmeyen ilişkilerden sonra,
  • Kondom yırtılması var ise,
  • Doğum kontrol hapı 2 gün veya daha fazla unutulmuş ise kullanılabilir.

4.Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapları doğum kontrol haplarının aksine düzenli kullanım gerektirmez. İstenmeyen gebelik durumunda cinsel ilişki sonrası 1 ya da 2 doz alınması yeterlidir. Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişki sonrası ne kadar çabuk kullanılırsa, istenmeyen gebeliği önlemede başarı düzeyi o kadar fazladır. Ertesi gün hapı cinsel ilişkiden sonraki ilk 3 gün içinde kullanılmalıdır. En ideali ilk 12 saat içinde kullanılmalıdır.

5.Ertesi gün hapı riskler var mıdır?

Eczanelerde reçetesiz olarak satılabilen ve yüksek progesteron hormonu içerikli ertesi gün hapları çoğunlukla güvenlidir. Bulantı, mide ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, göğüslerde hassasiyet yapabilir. Lekelenme tarzı kanama, bir sonraki adetin birkaç gün önce veya birkaç gün sonra gecikmesine yol açabilir. Eğer ertesi gün hapının alımını takiben 3-5 haftalık süre içinde adet gecikmesi, şiddetli karın ağrısı olursa acilen bir kadın-doğum uzmanı ile görüşüp, gebelik veya dış gebelik olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Acil kontrasepsiyon (korunma) yöntemi olarak düşünülmesi gereken bu ilaçlar, gebeliği kesin olarak engellemediği için doğum kontrol yöntemi olarak kabul görmez.

Ancak doğum kontrol yöntemi yerine düzenli olarak kullanılması yan etkileri yol açabilmektedir. Bu nedenle uzun süreli kullanımları kesinlikle önerilmez. Kullanım öncesi ilaç prospektüsünün dikkatlice okunarak ya da satın alınan eczaneye danışarak kullanılması önerilmektedir. Bununla birlikte ertesi gün haplarının cinsel hastalıklara karşı da koruma sağlamadığı unutulmamalı, özellikle aktif cinsel hayata sahip kişilerin diğer doğum kontrol yöntemlerini tercih etmesi önem taşımaktadır. Sağlıklı bir yaşam için ertesi gün hapı kullanımı zaruri durumlarda en fazla ayda 1 doz olarak sınırlandırılmalıdır.

6.Ertesi gün hapı koruyuculuğu nedir?

Toplumda ismi itibariyle ertesi gün hapları cinsel ilişkiden sonraki gün alınıyor zannedilse de istenmeyen gebelik durumlarında cinsel ilişkiden sonra ne kadar erken alınırsa koruyuculuğu o kadar yüksektir. Cinsel ilişki sonrası ilk 24 saatte alındığında ertesi gün hapı gebeliği önlemede %98 etkinliğe sahiptir. Bu oran ilk 48 saatte alındığında %75 ‘e geriler.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.