Konular
Genç yaşta saç beyazlamasını önleyen yiyecekler düzenli olarak tüketildiklerinde, saçlarınızın daha sağlıklı görünmesi mümkündür. Erken yaşlarda meydana gelen yoğun beyazlıklar estetik görünümü etkilediği için psikolojik kaygılara da neden olabilmektedir. Dolayısıyla saç beyazlamasını sadece estetik bir sorun olarak görmemek gerekir.
Yapılan araştırmalar fermente gıdaların saç beyazlamasını önlemeye yardımcı olduklarını göstermektedir. Bu gıdalar aynı zamanda sindirim sistemi sağlığı için de büyük önem taşımaktadır. Bağırsak kanalındaki faydalı bakterilerin emilmesine yardımcı olan biotin adlı madde saç sağlığı içinde önemlidir.
Normal şartlarda vücudumuz biotini beslenme yoluyla elde eder. Biotin ise kan şekerinin düzenlenmesinde ve saçların sağlıklı şekilde büyümesinde etkilidir. Cilt ve tırnak sağlığı için de önemli olması nedeniyle kısacası bu madde için estetik düzenleyici denilebilir.
Saç sağlığı için önemli olan keratin adındaki maddenin protein üretilmesi için de biotin oldukça gereklidir. Vücudumuzda biotin eksikliği olduğu zaman saçların hızla beyazlaması söz konusudur. Ayrıca kırılgan ve çabuk dökülen saçlar da bu eksikliğe bağlı olarak görülebilir.
Başta biotin içeriği olmak üzere saç sağlığı için önemli birçok besin bileşikleri aşağıdaki gıdalarda bol miktarda bulunmaktadır. Bu gıdaların düzenli olarak tüketilmesi saç sağlığının korunması ve erken beyazlamanın önlenmesi için fayda sağlayacaktır.
Ispanak, maydanoz, brokoli, kara lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler fermente gıdalar arasındadırlar.
Demir, kalsiyum, folik asit, A vitamini, C vitamini, E vitamini, b7 vitamini ve K vitamini gibi önemli vitamin ve mineraller bu sebzelerde fazlasıyla bulunmaktadır. Dolayısıyla bu besinlerin düzenli tüketilmesi saçlarda erken beyazlanma problemini önlemek için önemlidir.
İster kızartarak isterseniz haşlayarak tüketebileceğiniz bu sebzelerin bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri de bulunuyor. Uzmanlar sebzelerin hafif haşlanarak tüketilmesi halinde daha faydalı olduklarını da belirtiyorlar. Mümkün olduğu kadar haşlayarak ya da pişirerek tüketeceğiniz sebzeler sayesinde saç ve cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Sardalya, uskumru ve somon balıkları gibi yağlı balıklar cilt ve saç sağlığı için oldukça iyi birer besin kaynaklarıdır. Saçlar için önemli olan protein yağlı balıklarda bol miktarda bulunur. Ayrıca omega 3 ya asitleri de yine yağlı balıkların içeriğinde fazlasıyla vardır.
Yüksek miktarda D vitamini kaynağı olan bu balıklar saç pigmentasyonunu etkileyecek besin içerikleri ile dikkat çekerler. Melaninin ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda balıklarda bulunan besin bileşiklerinin etkisi fazladır. Saç kalınlığını ve parlaklığını artırmanın yanı sıra erken saç beyazlaması problemini de önlemeye yardımcı olurlar.
Diğer yandan özellikle sığır etinin genç yaşta saç beyazlamasını önleyen yiyecekler arasında olduğu biliniyor. Ancak kırmızı etin aşırı tüketiminde kalp sağlığına zararlı olabilecek sonuçlar meydana gelebilir. Mümkün olduğu kadar aşırıya gitmeden düzenli olarak yağsız kırmızı et tüketerek saç sağlığınızı koruyabilirsiniz.
E vitamini, çinko ve demir gibi besin bileşikleri saçların erken yaşta beyazlanmasını önler. Ay çekirdeğinin fazla tüketilmesi ciltte bazı olumsuzluklara neden olabileceği için düzenli ancak az tüketmeye özen göstermek gerekiyor.
Magnezyum, fosfor, demir, doymamış yağ asitleri ve biotin çörek otu ve susam gibi tohumlarda yeterince vardır. Bu besinlerin çeşitli şekillerde vücuda alınması saç ağarmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca bu bileşiklerin saç derisinde oluşturdukları koruyucu tabaka, saçların dış etkenlere karşı daha korunaklı hale gelmesine fayda sağlar.
Yulaf, Chia tohumu, keten tohumu, kahverengi pirinç gibi yulaf gibi tam tahıllı gıdaların ve tohumların saçları güçlendirmeye yardımcı birçok etkileri bulunuyor. Özellikle erken saç beyazlaması problemine karşı etkili olan tam tahıllı gıdalar ve tohumlar saç dökülmesini önlemek için de etkili besin kaynaklarıdır. Bu besinleri düzenli olarak tüketmenin cilt ve saç sağlığı üzerinde sayısız faydaları bulunuyor.