kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
34,1960
EURO
36,7031
ALTIN
2.925,04
BIST
8.862,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C

Hamilelikte Stres Bebeğe Nasıl Yansır?

Hamilelikte Stres Bebeğe Nasıl Yansır?
03.07.2021 08:30 | Son Güncellenme: 03.07.2021 03:17
932
A+
A-

Hamilelikte stres bebeğe zarar veriyor. Hamilelik her kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir. Bu süreçte kadınlar yediği, içtiği gıdalara dikkat eder, daha fazla egzersiz yapmaya çalışır, kendilerine iyi gelecek aktivitelere yönelir ve stresten uzak durmaya çalışır. Ancak stresten uzak durmak her zaman mümkün olamayabilir. Çünkü anne adayı, özellikle de ilk gebeliğini yaşıyorsa birçok konuyu kafasına takarak endişe yaşar. Hamilelik döneminde strese sebep olabilecek pek çok neden sayılabilir. Gerek anne adayının kendisi ile alakalı, gerek çevresel faktörler stres kaynağı haline dönüşebilir.

Hamilelikte Stres Neden Olur?

Doğumun nasıl olacağı, doğumdan sonraki sürecin nasıl idare edileceği gibi durumlar anne için korkutucu olabilir. Eğer anne adayı çalışıyorsa, ilerleyen aylarda işe devam etme noktasında zorlanabilir ya da doğumdan sonra işine uzun bir süre ara vermek durumunda kalabilir. Tüm bu konular kadınlar için düşündürücü ve stres yaratıcı olabilir. Bazen de eş ile olan problemler hamilelik üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir. Eğer sürekli olarak kavga, anlaşmazlık ya da geçimsizlik söz konusuysa, sorunlu bir hamilelik de kaçınılmaz olabilir. Ayrıca stres; erken doğum, gebelik şekeri ve tansiyon gibi sağlık problemlerine de davetiye çıkartabilir. Hamilelik döneminde yaşanan aşırı stres ve sıkıntı hali anneye zarar verdiği gibi bebeği de olumsuz yönde etkiler.

Anne Karnındaki Bebek Nasıl Etkilenir?

Hamilelik döneminde anne adayının biraz stresli olması çok normaldir. Hormonların değişmesi ile birlikte daha alıngan ve duygusal olma durumu ortaya çıkabilir. Ancak aşırı derecede olan kronik stres durumu anne ve bebek için tehdit demektir. Stres adrenalin hormonu salgıladığı için bebeğin kanlanmasında azalma olabilir. Bu, bebeğin gelişiminde gerilik oluşmasına neden olabilir. Bağışıklık sistemi stres ile zayıflar ve anne hastalıklara meyilli hale gelir ve anne, bebek için tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir.

Hamilelik Döneminde Strese Dikkat!

Hamilelikte Stres Bebeğe Nasıl Yansır?

Hamilelikte Stres Bebeğe Nasıl Yansır?

Anne karnındaki bebek, annenin beslemiş olduğu olumsuz duygu ve düşüncelerden doğrudan etkilenmektedir. İleride bebekte ortaya çıkabilecek sağlık problemlerine, anne karnındayken yaşamış olduğu stres neden olmuş olabilir. Annenin hamilelik ve doğumdan sonrası ilk zamanlarda aşırı stresli ve depresyonda olması bebeğin ileride sorunlu bir kişiliğe bürünmesine sebep olabilir. Annenin hamilelik süresince yoğun stresli olması kortizol miktarını yükseltir ve bu da bebeğin ileride kaygılı bir insan olmasına neden olabilir. Hamileliğin ilk aylarında yaşanan stres çocuğun ileride hiperaktivite problemi ve dikkat eksikliği ile karşılaşmasına zemin hazırlayabilir. Zeka geriliği ve dil becerilerinde gerilik oluşması da hamilelik döneminde yaşanan stresin sonuçları arasında sayılabilir.

 

Anne adayı hamilelik döneminde yoğun stres altındaysa ve bununla başa çıkma noktasında kendisini çaresiz hissediyorsa uzman bir psikiyatristten destek almalıdır. Ne kadar erken önlem alınırsa anne ve bebek için daha iyi olacaktır. Bunun yanında annenin, kendisine stres verecek kişi ve durumlardan uzak durması, yürüyüş ve egzersiz yapması, müzik dinlemesi, bol bol dinlenmesi ve kendisine iyi gelecek hobiler ile uğraşması zihninin rahatlaması açısından faydalı olacaktır.

 

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.