Konular
Her kadın gür ve uzun kirpikleri olmasını diler. Hatta bunun için kirpiklerine çeşitli serumlar sürerler. Gür ve uzun kirpikler gözleri daha güzel gösterir ve ön plana çıkarır. Güzellik konusunda büyük bir yere sahip olan kirpikler zaman içinde dökülüp seyrekleşebilir. Kirpikler neden dökülür? Sorusuna cevap arıyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Kirpiklerin gözlerimizi estetik olarak güzel göstermesinin dışında, gözleri zararlı dış etmenlere karşıda korurlar. Üst göz kapağında yaklaşık olarak 90-160, alt göz kapağında ise yaklaşık olarak 80 tane kirpik bulunur. Kirpiklerimizi vücudumuzda bulunan diğer tüylerden farklıdır ve kıl kökü kası içermezler. Bunun yanında diğer kıllardan farklı olarak androjen hormonundan etkilenmezler. Yapılan bazı hatalar nedeni ile ya da genetik olarak kirpikler zaman içinde dökülebilir. Meydana gelen bu dökülmelerin daha fazla olmaması için muhakkak kirpiklerinize bakım yapmalısınız.
Tek bir kirpik tüyünün yaşam döngüsü 2-3 ay arasında bir süreçtir. Bu süre içinde dökülen kirpiklerin yerine yenileri çıkar. Bunun yanında sert darbeler ile gözleri silmek, kalitesiz fırçalar ile göz ve kirpik makyajı yapmak, olması gerekenden fazla maskara kullanmak, göz makyajını temizlememek ve kalitesiz makyaj malzemeleri kullanmak gibi faktörlere bağlı olarak da kirpik dökülmesi oluşabilir.
Yaş aldıkça kirpiklerde diğer hücrelerimiz gibi zayıflar ve yenilenme özelliği zayıflar. Yaş ilerledikçe kirpiklerde görülen dökülmeler gayet normaldir.
Troid bezlerinde meydana gelen yavaşlama ya da artış, kirpiklerin dökülmesine sebebiyet verebilir.
Kanser hastalarının tedavileri için etkili bir tedavi yöntemi olan kemoterapinin, oldukça büyük yan etkileri vardır. Bu yan etkilerden bir tanesi de kirpiklerde kalıcı olarak dökülme problemidir.
Kirpiklerin pek çok vitamine ihtiyaçları vardır. Özellikle B vitamini eksikliği kirpiklerdeki dökülmenin en büyük sebeplerinden bir tanesidir.
Kirpikleri yolmanın ve çekmenin, kirpiklere ciddi anlamda zararları vardır. Kirpikleri yolmak dökülmesine ve yeni çıkan kirpiklerin eskisi kadar uzun olmamasına sebebiyet verir.