kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
34,0108
EURO
38,0256
ALTIN
2.746,88
BIST
9.565,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Yağmurlu
28°C
Cuma Yağmurlu
27°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
28°C

Mutfak Temizliği için Pratik Öneriler 

Mutfak Temizliği için Pratik Öneriler 
06.12.2021 07:00 | Son Güncellenme: 05.12.2021 23:06
503
A+
A-

Ev hayatının kalbi mutfaklardır. Temiz bir eve sahip olmanın en temel kuralı mutfak temizliğidir. Mutfaklarımızda kirli olabilecek, temizlenmesi gereken aletler, dolaplar ve çekmeceler, eşya sayısı fazla olduğundan dolayı mutfak temizliğini özenli ve doğru planlamak oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizlere mutfak temizliği için pratik öneriler vereceğiz. 

Mutfak Temizliği

Mutfak Temizliği için Pratik Öneriler 

Mutfak Temizliği için Pratik Öneriler

Temizlik Yaparken Doğru Araç Gereç Kullanımı Çok Önemli 

Temizlik yapacağınız zaman doğru bir temizlik kitine sahip olmak o işi daha tatmin edici ve etkili bir hale getirecektir. Beyaz sirkenin temizlikte yeri bambaşka olsa da bilmelisiniz ki; asit granit gibi doğal taşlardan oluşan tezgahlara zarar verir. 

Tezgâh Temizliği 

Öncelik ile tezgâhın bir kısmından başlayın. Bu kısımda tezgâha ait olmayan her şeyi el altından kaldırın. Bu işlemde çamaşır sepeti yöntemini kullanmak iyi olabilir. Nesneleri tek tek kaldırarak dikkatinizi dağıtmayın veya dikkatinizin dağılma olasılığını artırmayın. Bu eşyaları sepete koyun ve tezgâhtan çıkarın. Tezgâhı temizledikten ya da mutfağı iyice temizledikten sonra eşyaları tekrar eski yerlerine koyabilirsiniz. 

Mutfak Lavabosu Temizliği 

Mutfak lavabolarımızda tuvalette bulunan bakterilerin yaşadığını biliyor muydunuz? Bakteriler nemli ve karanlık yerleri çok severler. Mutfak lavaboları da bakterilerin yaşaması için uygun alanlardan bir tanesidir. Mutfak lavabonuzu sabun ve ılık su ile yıkadıktan sonra bir havlu yardımı ile kurulamayı unutmamalısınız. 

Bulaşık Makinesi Temizliği 

Bulaşık makinenizin iç temizliği için bir sprey şişesine aynı oranda beyaz sirke ve su karıştırarak bir çözelti hazırlayın. Bu çözeltiyi makinenin duvarlarına sıkın ve bir bez yardımı ile silin. Bulaşık makinesinin filtresini yıkamayı unutmayın. 

Buzdolabı Temizliği 

Hangi odayı temizlerseniz temizleyin, her zaman yukarıdan aşağıya doğru temizlik yapmak en mantıklısıdır. Böylelikle kir ve tozlar yerinden kalkınca alt yüzeylere yapışacağı için tekrar alt yüzeyleri temizlemenize gerek kalmaz. İlk önce buzdolabının üstünün tozunu almakla işe başlamalısınız. Daha sonrasında içini temizlemeden önce buzdolabının içini boşaltarak atılacak şeyler varsa atmalısınız. Buzdolabının iç temizliği için bir kovaya yarısına kadar su doldurun ve üzerine iki yemek kaşığı karbonat veya dört yemek kaşığı sirke ekleyin. Bu su ile buzdolabının her noktasını silin ve kuru ancak toz yapman bir bez yardımı ile buzdolabını kurulayın. Yiyeceklerinizi tekrar dolaba yerleştirdikten sonra buzdolabının dışını aynı su ile silip kurulayın. 

Ocak Temizliği 

Mutfakta en çok kirlenen bir diğer yer ocak başlıklarıdır. Nasıl ocak kullanırsanız kullanın muhakkak başlıklarını temizlemelisiniz. Öncelikle ocağın üzerinde yemek kalıntıları var ise bunlardan kurtulmalısınız. Daha sonra ocağı silmek için bulaşık süngerine bulaşık deterjanı dökün ve ocağın üzerinden hafifçe geçin. Kirlerin yumuşaması için beş dakika kadar bekleyin. Süngerinizi yıkadıktan sonra çamaşır suyu dökün ve ocağınızı silin. Ocak başlıklarını ise yerlerinden çıkarın ve bir buzdolabı poşetinin içine koyun. Poşetin içine bir fincanın 4’te biri kadar amonyak koyun ve ağzını kapatın. Başlıkları böyle bir gece bekletin. Ertesi gün başlıkları bir sünger yardımı ile temizleyebilirsiniz. Eğer aspiratörünüzün mazgalı çıkıyorsa onu da deterjan ve ılık su ile yıkayın. Aspiratörün camını da sildikten sonra iyi sıkılmış bir bez ile bütün köpüğü alın ve iz bırakmaması için kurulayın. 

Küçük Ev Aletlerinin Temizliği 

Küçük ev aletlerini temizlemek için çok uzun zaman harcamanıza gerek yok. Bu aletlerin iç kısımlarını temizlemek ile başlayın. Kahve makinesi ve tost makinesinin iç kısımlarını sirke ile temizleyebilirsiniz. Dış kısımlarını silmeyi es geçmeyin. Bunun için beyaz sirke ya da çok amaçlı mikro fiber bir bez kullanabilirsiniz. Ancak paslanmaz çelik yüzeylerde sirke kullanmayın. Sirke bu yüzeylerdeki parlaklığı azaltır. 

Fırın Temizliği 

Fırın hijyenini sağlamak için her yemek pişirme sonrasında fırının içine bulaşan yemek kalıntılarını ve yağlarını temizlemelisiniz. İlk önce fırının içindeki teli ve tepsileri çıkartın. Daha sonra fırını silmek için büyük bir kabın içerisine bir su bardağı su, çeyrek su bardağı karbonat ve çeyrek su bardağı tuz ekleyerek fırını bu su ile temizleyin. Ancak tamamen metal görünen noktalara dokunmadan silmelisiniz. Daha sonrasında ise bulaşık süngerine bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve fırının içini ovun. Burada dikkat etmeniz en önemli detay fırının içinde deterjan kalmamasıdır. Deterjandan arındırmak için iyice silin ve daha sonra kurulayın. 

Zemin Temizliği 

Mutfak zemininin temizliği çok önemlidir. Uzmanlar, zemini yukarıdan aşağıya temizlemenizi tavsiye ediyor. Mutfaktaki tüm temizlik işlemleri tamamlandıktan sonra önce elektrikli süpürge ile süpürün, ardından zemini silin. Mutfağınız artık tertemiz. 

Dokunduğunuz Kapakları Silmeyi Es Geçmeyin 

Buzdolabı, mikrodalga fırın, fırın ve mutfak dolabı kapaklarına günde kaç defa dokunduğunuzu hiç düşündünüz mü? Mutfaktaki bu alanların kirli olması, mevcut mikroorganizmaların her yerde olduğu anlamına gelir. Gıda Kontrol Dergisi’nde yer alan bir araştırmaya göre, mutfakta Listeria ve E.coli dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olabilen 15 çeşit bakteri yaşadığını gösteriyor. Bundan dolayı mutfak temizliği yaparken her gün dokunduğumuz bu kapakları dezenfekte etmeyi asla ihmal etmemelisiniz. 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.