kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
31,9359
EURO
34,8002
ALTIN
2.235,07
BIST
9.140,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Gök Gürültülü
10°C
İstanbul
10°C
Gök Gürültülü
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Açık
15°C
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
15°C

Kötü Niyetli Bot Saldırıları Turizmi Baltalıyor

BAZI SEKTÖRLER KÖTÜ NİYETLİ BOT SALDIRILARININ ABLUKASINDA   Türkiye ekonomisinin de önemli bir unsuru olan turizm sektörü, ulaşım ve konaklama gibi hizmet alanlarında kötü niyetli bot saldırılarının önüne geçilemiyor.

Kötü Niyetli Bot Saldırıları Turizmi Baltalıyor
26.07.2022 12:20
191
A+
A-

BAZI SEKTÖRLER KÖTÜ NİYETLİ BOT SALDIRILARININ ABLUKASINDA

 

Türkiye ekonomisinin de önemli bir unsuru olan turizm sektörü, ulaşım ve konaklama gibi hizmet alanlarında kötü niyetli bot saldırılarının önüne geçilemiyor. Statica’nın geçen yılı tarayarak paylaştığı güncel verilere dikkat çeken Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun, gelişmiş düzeyde bot saldırılarının yaşandığı sektörler arasında ilk 3’te 70 ile turizm, 31 ile ticaret ve 24 ile otomotiv sektörlerinin yer aldığını bildiriyor.

 

Bir formata bağlı kalmayan ve eş zamanlı olarak birden fazla fonksiyonu gerçekleştiren kötü niyetli botlar internet trafiğindeki varlığını şiddetli sürdürüyor. Öyle ki kötü niyetli botların günlük hayat pratiklerinin teknolojik dönüşümü nedeniyle tehdit ettiği kitleyi de genişlettiği görülüyor. Ulaşım için bilet satın almaktan online alışveriş alışkanlıklarına ve medya tüketimine kadar uzanan kötü niyetli bot saldırılarına dikkat çeken Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun, saldırıların sıklıkla gerçekleştiği 3 sektör olduğunu vurguluyor. Seyahat ve ticaret sektörlerinin yanı sıra medyadaki kötü niyetli bot varlığının da önemine dikkat çeken Tursun, bu botların saldırılar sonucu kazandığı fayda dışında veri toplayarak da siber güvenlik tehdidi oluşturduğunu belirtiyor.

 

A Noktasından B Noktasına Giderken Bot Saldırısına Uğramak Mümkün

 

Seyahat ve konaklama rezervasyonlarında gerçekleşen gelişmiş bot saldırısı oranı Statica’nın paylaştığı verilere göre global düzeyde 70’le ilk sıraya yerleşiyor.  Turizm sektörünün can damarlarından sayılan otellerin ve ulaşımın tehdit altında olduğuna dikkat çeken Gürsel Tursun, online satış kotasında bir türlü rezerve edilmeyen boş otel odalarının ya da satışı gerçekleşmeyen boş uçak ve otobüs koltuklarının arka planında döngü halinde çalışan ve zaman aşımları oluşturan kötü niyetli bot saldırısı olabileceğini belirtiyor. İşletmelere büyük kayıplar yaşatan bot saldırılarından korunmak için siber güvenlik çözümlerinin önemini hatırlatan Tursun, dolaylı olarak turizm sektörünü de etkileyen bu sorunun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

 

E-Ticaret Kötü Niyetli Botların Gözdesi Olmaya Devam Ediyor

 

Günlük yaşam pratiklerinin teknolojiye entegrasyonu sonrası Türkiye geneli işlem hacminde 69 oranında artış yakalayan e-ticaret kötü niyetli botların saldırısı altında olmaya devam ediyor. Web sitelerinde ve aplikasyonlarda API’leri hedef alan siber saldırılardaki artışa dikkat çeken Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun, yükselen bir trend yakalayan e-ticaret sektöründe kötü niyetli botların faaliyetlerini hatırlatıyor. Ödeme süreçlerindeki dolandırıcılıklardan, ürünlerin bulunduğu sayfalardaki verileri elde etmeye ve ana sayfaları hedef alan kaba kuvvet saldırısına (Brute Force) kadar geniş bir etki alanından söz eden Tursun, kimi zaman kimlik bilgilerinin doldurulma alanlarında otomatik saldırıların da gerçekleştiğini ekliyor. Bu saldırılardan e-ticaret şirketlerinin gelirlerinin büyük oranda etkilendiğini vurgulayan Tursun, siber güvenlik önlemlerinin ihmal edilmemesini öneriyor.

 

Medya Yayıncılarının Yanlış Karar Almalarına Neden Oluyorlar

 

Medya sektörünün reklam ve satış ortaklıkları için iyi niyetli botlardan faydalandığı biliniyor. Süreci yönetirken kirli bot trafiğini filtreleme işlemi ve pazarlama amacıyla kullanılan analitik araçlarının düzenlenmesi, karşılaşılan ana zorluk olarak görülüyor. Kötü niyetli bot aktivitelerine, kampanya analizlerini çarpıtmak, rakiplerin ve reklam platformlarının veri ve içerik kazıma (content scraping) yöntemine başvurması gibi süreçlerde rastlandığını belirten Gürsel Tursun, bot saldırılarının medya yayıncılarını yanlış veriler ışığında karar vermeye yönlendirdiğini ekliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.